Die verschrikkelijk elitair-linkse professor Andreas Kinneging

Dus de spreekrioolbuis van Vrijemeningsuitend Nederland, Rutger Castricum, beweert onzachtzinnig bij de keel gegrepen te zijn door de hooggeleerde professor Andreas Kinneging, die daarmee de verpersoonlijking van dat verfoeilijke fatsoenlijk grachtengordellinks is geworden voor onderuitbuikend Nederland dat om kwart voor elf naar PowNews schakelt.

Zo kon je tweets als deze vinden:

 

 

 

En op GeenStijl viel te lezen:

“Hoogleraar wurgt Rutger in naam van persvrijheid Dat krijg je er nou van. De fatsoenspaniek begint zijn tol te eisen. Het begint met opruiende taal in de krochten van het internet, wordt overgenomen door VARA-programma’s, gaat al krantenmeppend over de grenzen van het fysiek betamelijke heen en eindigt vooralsnog met het halfdood wurgen van Rutger van Castricum, die gezellige blonde verslaggever van het sympathieke PowNews. Allerlei nare lieden met een fatsoensmoraal die zo onwankelbaar is als de Chinese Muur grijpen naar geweld omdat ze als zelfverklaard geweten van Nederland menen dat zij, en zij alleen, bepalen wat de normen van fatsoen zijn in deze samenleving.”

Ik moet toegeven dat ik het ook benauwd krijg van het in-en-in fatsoenlijke toontje van een Naema Tahir.

Maar wie is die verschrikkelijk fatsoenlijk-linkse professor Kinneging nu eigenlijk?

Wat rondgoogelen leidt je al gauw naar de Edmund Burkestichting. De wat? De Edmund Burkestichting. Maar was dat niet die oerconservatieve denktank die door Bart-Jan Spruyt (Spruit) was opgericht, ten tijde van Fortuyn (Fortuin) en al meedenkend over de oprichting van de PVV, en ….ja, die Edmund Burkestichting. En die is opgericht door Bart-Jan Spruyt, Joshua Livestro en – tataaaa! – Andreas Kinneging.

Wat wil die Edmund Burkestichting nu eigenlijk? Nou, onder andere wat Hubert Smeets in de Groene Amsterdammer ooit respectievelijk als volgt heeft geciteerd en beschreven:

Er dient dreiging van ons uit te gaan. We moeten als een mysterie en imminent gevaar boven de politieke markt hangen. Dat kunnen we doen door van tijd tot tijd afgewogen betuigingen van inhoudelijke steun te geven aan politici die zich opstellen als oppositionele provocateurs en een onderdeel kunnen blijken te zijn van de trigger naar de verhoopte paradigmawisseling.”

“Smeets: […] [De  Burke Stichting] gokt op een crisis, staat “klaar” om deze of gene provocateur een handje te helpen en marcheert op naar het staatskasteel als de boel op instorten staat. Kinneging en de zijnen bereiden zich voor op een coup, een coup waarin ze zelf de hand niet willen hebben maar die door anderen mogelijk moet worden gemaakt. Zelfs de Jacobijnen van Robespierre waren minder opportunistisch dan de Burkianen van nu.”

Naar deze beschrijving werd ook al verwezen door onze eigen redacteur wltrr in een artikel waaruit blijkt dat Edmund Burke wel wat zag in de shariawetgeving

Kortom, je schuift eerst een stel clowns als die van de PVV naar voren die de zaak eens flink in de war sturen, om de geesten rijp te maken voor je eigen autoritair-conservatieve plannetjes.

Dus ja, als Kinneging Castricum inderdaad bij de keel heeft gegrepen zou ik daar niet zo van staan te kijken. Dit soort frisse types zijn doorgaans wel gecharmeerd van krachtig ingrijpen.

Waar we hier uiteindelijk dus mee te maken hadden is een vermeende wurgpoging van elitair/aristocratisch (althans dat vinden ze zelf) rechts op rioolrechts. Ik zeg: een win-winsituatie.

 

44 gedachten over “Die verschrikkelijk elitair-linkse professor Andreas Kinneging”

 1. In deze hele “discussie” (over RC & Kinnegin) valt de stuip, van menig PVV’er wel enorm op. “Het is wééér links die ût doe, zie je wel?”

  En dat terwijl die Burke kneusjes zich aan de ultra-verre rechtse zijde bevinden. De vraag van JvdH is dan ook meer dan terecht. Simpele schaapjes zijn het.

  Ik moest overigens wel heel hard lachen, bij P&W, toen Kinnegin het “opnam” voor president Nixon. Soort zoekt soort.

 2. Yep, bij rechts is het altijd, ook al hebben ze het gedaan, dan is het altijd links die het gedaan heeft. Zelfreflectie daar hebben ze niet van gehoord. Een rechtse wethouder van Wassenaar die dronken is en ongein maakt ontkent het gewoon. Wat een stelletje slapjanussen zijn het. Daar wil je als gezonde vrouw toch niets mee te maken hebben? Of zijn die misschien net zo erg?

 3. Kinneging die het roestbruine denken heeft geintroduceerd in Nederland en nu wordt gestalkt door zn eigen gecreerde monster. Gevalletje “Revolutie eet zn eigen kinderen op”lijkt me. En dan die omhooggevallen, nestbevuilende,omheugneukende Tahir, geweldig hoe ze voor schut stond gisteren. Stelt zonder blikken of blozen een soort van smaakpolitie voor journalisten voor. Hoe dat moet ? Eh, dmv een commissie ? Prachtige tv, Jiskefet, Kooten en de Bie en Koefnoen gecombineerd.

 4. ..”En dan die omhooggevallen, nestbevuilende,omheugneukende Tahir”…

  Tsssk…Ga je schamen.

 5. #5 Hoezo schamen ? Zoals Keira het al zei, het zwemt als een eend en kwaakt als een eend. Jarenlang is door de blanke elite beslist wat goed zou zijn voor ons “allochtonen”. Ook de BA (bekende allochtonen) werd ons allen door hetzelfde kliekje door de strot geduwd. Ik kan mn blijdschap niet beschrijven nu ze een voor een door de mand vallen. Albayrak, Marcouch, Hirsi Ali,Benali, Bouazza,de halalmeiden etc. Mensen die niets kunnen maar zo wel worden gepresenteerd. Dit is eigenlijk het echte racisme wat veel kwalijker is dan die van de PVV. Wij allochtonen hebben beter verdiend dan het zooitje ongeregeld hierboven. Zo las ik enkele maanden terug een recensie waarin wordt geconcludeerd dat Benali totaal niet kan schrijven. Joh ? Wordt u nu pas wakker ? En waarom trok ik die conclusie al bij pagina 5 van zn eerste boek al ? En hoe zit het met al die prijzen die Benali heeft gekregen voor zn schrijftalenten ? Is het niet de gedachte geweest “voor een allochtoon schrijft hij best goed”? Is het niet daarom dat we sinds jaar en dag gegijzeld worden door deze mentale dwergen ? In ieder geval, blij dat de ommekeer er eindelijk is.Eerst Albayrak, de dag erna Tahir. Nu de rest nog.

 6. ..”Jarenlang is door de blanke elite beslist wat goed zou zijn voor ons “allochtonen”…

  En dat rechtvaardigt op enigerlei wijze het beledigende van je opmerking? Dat iemand snatert als een dom eendje, geeft jou nog niet het recht om iemand te beledigen. Stem je ook PVV, toevallig?

  Je frustratie druipt er af. Jammer joh.

 7. Typische tweets: eerst schieten (op links), dan vragen stellen (tenminste door een enkeling, de rest slaat het nadenken sowieso over).

 8. #8 Waar is het beledigende waar jij het over hebt ? En over welke frustratie heb je het ? En knap dat je mn stemgedrag doorhebt. De Ebru Umars, de Albayraks, De Hirsi Ali’s, Hafid Bouazza’s. Allemaal figuren die weten waar Abraham de mosterd haalt. En ik moet bekennen, ik ben wel een beetje gefrustreerd ja. Gefrustreerd omdat ik merk dat mn tenen krommen als telkens een allochtone talent weer van zich doet spreken op tv of in de media. En tuurlijk zijn er geweldige allochtonen, eentje heeft zich onlangs van kant gemaakt. Alleen zag je die niet elke week bij een andere tv-show aanschuiven.

 9. H.Kapici:

  Je beseft zelfs niet eens wat je schrijft?

  ..”Waar is het beledigende waar jij het over hebt ?”..

  Zie 5

  ..”En over welke frustratie heb je het ?”..

  Zie 7
  &
  ..”En ik moet bekennen, ik ben wel een beetje gefrustreerd ja.”..

  Wat je “stemgedrag” aangaat: Je verlaagt je tot het niveau van de gemiddelde PVV schreeuwlelijk.

  Overigens, mocht het een bekende van je zijn, die zelfmoord heeft gepleegd, dan hierbij mijn oprechte condoleance. Te vroeg is nimmer goed en altijd enorm pijnlijk voor de nabestaanden.

  Maar hoe dit verder ook maar enigszins verband houdt met het artikel…Tja.

 10. @11
  Het is allemaal off topic – ik geloof niet dat Kapici het beledigende van “omhoogneuken” beseft.
  En die “allochtoon die zelfmoord heeft gepleegd” is de op de treurbuis blijkbaar onvermelde Anil Ramdas.

 11. #11 Marcy, ik zou iemand beledigen door hem of haar een omhoogneuker te noemen als hij/zij dat niet was. Laten we Tahir eens nader bekijken. Een zelfverklaard moslimfeministe. Heulde met de vijand (PVV, figuren als Castricum) om bekendheid te krijgen. Nu krijgt ze een terugslag van de kogel die ze zelf heeft afgeschoten. Vervolgens laat ze zich zwanger schoppen door een enge,rechtsrabiaat mannetje die een broertje dood heeft aan het feminisme. 1 plus 1 is nog steeds 2. Als dit geen omhoogneuken is beste Marcy,wil jij het ons dan vertellen hoe het zit ?

 12. De gluiperigheid druipt ervan af. Zelden zo een stel minkukels gezien. Dit stel zou voor goed en voor altijd het Neerlandschap moeten worden ontnomen.

 13. @12/ Arnold. Klopt dat het allemaal enigszins “offtopic” is. De beledigende opmerking schoot mij even in het verkeerde keelgat. Dat probeerde ik duidelijk te maken.

  ..”Een zelfverklaard moslimfeministe.”…
  ..”broertje dood heeft aan het feminisme.”..

  Het een strookt niet met het andere.

  ..”zwanger schoppen”..??
  Werkelijk? Zwanger schoppen?

  En meer van dat “fraais”. Zoals ik hierboven al aangaf: de frustratie druipt er af, bij H Kapici. Ik wens dit persoon dan ook veel sterkte, om van deze, blijbaar diepgewortelde, frustratie af te komen.

  Als antwoord op de laatste vraag…
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Misogynie

 14. Die win-win die uit de aanval van Kinnegin op Castricum zou moeten blijken, zou er alleen zijn als de ruzie zich tot het tweetal had beperkt. Helaas is het de meesten niet bekend dat Kinnegin mede-oprichter van de Edmond Burke stichting is, zoals bijvoorbeeld de verzender van die tweet ‘Castawar’. Mijzelf zei die naam Kinnegin ook niets tot afgelopen week. Pas wanneer het verstuurders van die tweet (de zogenaamde Henken en Ingrids dus) duidelijk is dat Kinneging een rechts-georienteerd persoon is, zal het als een aanval van elitair rechts op rioolrechts worden ervaren en dan is er wel sprake van een win-win situatie. Nu wordt het weer als een aanval van een linkse gast op een rechtse ‘vakjournalist’.
  Wat trouwens wel een goed zou zijn, als iemand anders die columns van Naema Tahir voor zou lezen, mevrouw lijkt af en toe wel de troonrede voor te lezen. Overigens zie ik niet wat er beledigend is om iemand te verwijten zich omhoog te neuken. Als dat zo zou zijn, moet dat gewoon gezegd kunnen worden. We hoeven onze ergernissen altijd onder een deken van fatsoen te verbergen. Ik kan mij dan ook goed vinden in de opmerking van H. Kapici: “Ook de BA (bekende allochtonen) werd ons allen door hetzelfde kliekje door de strot geduwd. Ik kan mn blijdschap niet beschrijven nu ze een voor een door de mand vallen. Albayrak, Marcouch, Hirsi Ali,Benali, Bouazza,de halalmeiden etc. Mensen die niets kunnen maar zo wel worden gepresenteerd. Dit is eigenlijk het echte racisme wat veel kwalijker is dan die van de PVV.”

 15. Overigens ter aanvulling op het hierbovenstaande. Ik wil toch even mijn ergernis uiten over de manier van journalistiek bedrijven door Rutger Castricum. Diep in mijn hart vond ik het nog niet eens zo erg dat die vent eens een keer op zijn neus kreeg. Hoe zou jij het vinden als er om drie uur ’s nachts iemand bij jou aan de deur zou staan om te blijven klingelen aan de deurbel om je uit be te krijgen, om vervolgens met een camera op je gericht je op de huid te zitten en je af te zeiken,? Dat idee krijg ik een beetje bij die paparazzi-idioot van een Castricum. Mensen afzeiken en verdachtmaken, niet erg als iemand dan eens op zijn flikker krijgt. Maar ja, dat botst dan weer met mijn democratische gevoelenss, ik ben er nog niet uit, maar die ergernis zit er wel elke keer als ik dat stomme Pow tv zie.

 16. Naema Tahir heeft het niet gehad over een soort fatsoenspolitie o.i.d Ook niet dat ze voorstander is van persbreidel.
  Stel je voor dat er iemand in “Den Haag” rondloopt en steeds scheten laat, schreeuwt, mensen uitscheldt voor verkrachter, mensen voortdurend vals loopt te beschuldigen zonder dat die journalist is? Iedereen zal snappen dat zo iemand wordt verwijdert.
  Maar het is wel degelijk Castricum die dat wél allemaal doet, maar als journalist zou je hem daarom niet mogen wegschoppen? Castricum die geen enkele journalistiek inhoudelijke vraag stelt waar iemand wat aan heeft. M.a.w. hij is helemaal geen journalist.
  Bedenk ook dat hij aanzet tot geweld op een hele smerige en laffe manier.
  Mocht je daaraan twijfelen, let dan maar eens op je eigen reactie als je die viezerik bezig ziet.
  Wat mij betreft zou m’n enige aarzeling zitten bij het toepassen van geweld of ik z’n tanden uit z’n bek sla of een paar flinke blauwe ogen bezorg.

 17. #20 Henk, Tahir en Kinneging zijn in mijn ogen zware pleiters geweest voor het “vrije woord” van het “volk”, de islam zwaar bekritiseerd en mede mogelijk gemaakt dat we in een donkerbruin politiek klimaat leven tegenwoordig. Ze oogsten nu wat ze zelf gezaaid hebben. Totaal geen medelijden mee.

 18. @ heel veel hiervoor ..

  Ach de frustratie bij minderheden over het type “huisnegers” ( Zoals Malcolm X ze noemde ) zoals de tamme typetjes die columns mogen schrijven of posities binnen de PvdA kunnen krijgen komt af en toe naar buiten .. en door zich te presenteren als intern krities maar in weze gewoon volledig niet meer met de eigen groep verbonden te zijn hebben ze de eigen groep geen dienst bewezen ..
  Of een van de vermelde dames zich “omhooggeneukt” heeft is op zich niet relevant . in onze cultuur is dat immers een algemeen geaccepteerde manier van carriere maken ( volgens mijn echtgenote in Marokko trouwens ook een vaak gebruikte methode ).. en Zwanger schoppen is algemeen ( zij het wat on)beschaafd Nederlands .

  Wel een leuk incident Rechts slaat Rechts en Links krijgt de schuld … Ons land is echt verworden tot één grote dysfunctionele familie , met 40% borderliners extra in de mix ..

 19. #23, ” Ons land is echt verworden tot één grote dysfunctionele familie , met 40% borderliners extra in de mix ..”

  Dit is de basislijn voor een goed toekomstig beleid voor de volgende regering.
  Men zou een Minister voor Volkszakken moeten aanstellen die door middel van psychologie en psychiatrie de irrationele angsten en haat die bewust door VVD/PVV lieden door de jaren aangewakkerd zijn, zou moeten proberen te begeleiden en zoveel mogelijk laten genezen.

  Het is gewoon medisch noodzaak.

 20. @23

  Opgroeien binnen een disfunctioneele familie kom je nooit echt overheen , maar manieren om er mee om te gaan zijn wél aan te leren .. De vraag is , heeft de maatschappij van de laatste jaar echte Borderliners gecreëerd , of zijn mensen als Borderliners gaan functioneren .. Het laatste hoop ik want anders krijgt de volgende generatie het héél moeilijk …

 21. #24, “De vraag is , heeft de maatschappij van de laatste jaar echte Borderliners gecreëerd , of zijn mensen als Borderliners gaan functioneren ”

  Eerder het mengsel van die twee. Heb je zeker de onderzoeken gelezen waar men beweert dat de meest zelfingenomen en autistisch ingestelde mensen altijd de hoogste treden van de corporatieve en politieke ladder bereiken. Genadeloos omhoog inwerken.

  Het is een “natuurlijke” selectie van onze corporatieve levenswijze geworden. Op zijn beurt creëren deze mutanten de sfeer waar we moeten leven. Daarna gaat men die werkwijze volgen en nappen: ” Armoede is een keuze”, ” Willen is kunnen” en.enz..

  Het vereist een complex aanpak.

 22. @26 ” Heb je zeker de onderzoeken gelezen waar men beweert dat de meest zelfingenomen en autistisch ingestelde mensen altijd de hoogste treden van de corporatieve en politieke ladder bereiken. Genadeloos omhoog inwerken.”

  Volgens mij ging het over sociopaten en niet over Autisten ..

 23. zwanger schoppen is niet de uitdrukking
  volgens mij oorspronkelijk vlaams; zij is met kind geschopt.
  schoppen niet in de betekenis van een trap uitdelen, maar
  op te vatten als ze is er mee opgescheept.

 24. vanaf 1960 tot 1990 hadden we PVDA politieke correctheid;
  buitenlanders waren welkom en iemand die beleeft vroeg of er ook aan huisvesting was gedacht door de falende pvda woningbouwamtenaren was zeer verdacht.
  iemand die er op wees dat het voor analfabeten of personen die de taal niet machtig waren wel eens heel moeilijk zou kunnen worden was rechts?
  ( dat al honderd jaar de kreten links/rechts de lading niet meer dekken mag voor het PVDApartkader de pret niet drukken)
  hoe groter de problemen hoe meer baantjes voor linkse mensen.

  maar een betere samenleving waarin ook dingen anders worden gedaan door stonden ooit de GROEN voor.
  Uiteraard zyn die nu marginaal.

 25. @29 ten eerste zit je compleet off-topic te zwetsen, wat tegen de regels hier is, en ten tweede was het kapitalistisch rechts dat maar al te graag die analfabete arbeiders binnenhaalde want die waren makkelijker uit te buiten.

 26. Even mijn spreadsheetje erbij gepakt:

  Aantal dagen in de regering van 1 januari 1960 t/m heden:

  CDA*: 16162 (84,83%)
  VVD: 13151 (69,02%)
  PvdA: 8500 (44,61%)
  D66: 6130 (32,17%)
  PPR: 1683 (8,83%)
  CU: 1330 (6,98%)
  DS’70: 400 (2,10%)
  LPF: 309 (1,62%)

  *t/m gedeelte kabinet Van Agt I (1977-1981) als KVP, ARP & CHU

  Zie ook: https://krapuul.nl/blog/39948/21-200-dagen-gristelijk-extreemlinkse-overheersing/

  Als ik “tot 1990” zou gaan, worden bijna het hele kabinet Lubbers III, plus Paars I en II niet meegeteld, waar allemaal de PvdA in zat. Ik heb geen zin om het apart uit te rekenen, maar dan hou je volgens mij zelfs nog minder PvdA-deelnameprocenten over.

 27. @28 , kan wel , mijn vader gebruikte inderdaad de term “met kind geschopt “en mijn grootouders waren binnenlandse gastarbeiders uit Zeeuws Vlaanderen …

 28. Maar van wie was die column, die mw Tahir afgelopen zondag zo braafjes voorlas, nou eigenlijk? Volgens Buitenhof (“camera en microfoon vóór…”) idd van haar hand, maar bij P&W kreeg ik toch sterk de indruk dat ze een handje geholpen (om misschien wel misbruikt) was.

  Wat een afzichtelijke vertoning trouwens van die enge man bij PowNews, en dan doel ik ditmaal niet op de interviewer. Zelden iemand zo onderuit zien gaan. De man is nota bene hoogleraar rechtsfilosofie, en dan zó tekeergaan? “ik weet je te vinden” en “zie je die plomp daar, daar ga jij in” Verbijsterend.

  Overigens is ook al gebleken dat mevrouw en meneer nogal jokkebrokjes zijn, bv over het zgn geheime adres, de lengte van het ‘gesprek’, dus bij voorbaat vanaf nu buitenspel.

  @ Laurent: waarom noem je deze figuur eigenlijk links? We hebben het hier over een rechts conservatief.

 29. Links??????????? Die Kinneging is ultra rechts, zwaar conservatief en is zelfs uit de VVD gestapt omdat die niet conservatief genoeg meer waren

 30. Ik dacht trouwens dat rechtse mensen ‘zeiden wat ze dachten en deden wat ze zeiden.’ Ik zit nog altijd te wachten op het moment dat Kinnegin die Rutger Castricum in de plomp gooit, als dat niet gebeurt beschouw ik dat maar als de zoveelste loze uitspraak uit die politieke hoek.

 31. Heeft Castricum nou eigenlijk daadwerkelijk aangifte gedaan, of hebben ze het zo opgeklopt dat het alleen maar líjkt dat hij het heeft gedaan om iedereen de conclusie te laten trekken dat het daadwerkelijk is voorgevallen?
  Eerlijk gezegd maakt het mij helemaal niks uit met wie die Kinneging getrouwd, wat haar voorgeschiedenis is en of hij ultra-links of ultra-rechts is.
  Ik vond het geweldig om Castricum te hóren zweten in dat toekomstige stukje televisiehistorie.
  Trash vindt zijn evenknie of zelfs meerdere en dat gaat nu vaker gebeuren.
  Dat wordt leuk, dan krijgen we een discussie over met wat voor verbaal geweld je ander verbaal geweld tegen mag gaan.
  Dit keer was het een Haagsche Harry, ik ben benieuwd wie de volgende gaat zijn.
  Ik zie het wel zitten.

 32. @35
  ook weesie is een jokkebrokje. die zegt in VK dat het ruw materiaal ruim 3 minuten is, maar het is bijna 6 minuten. :mrgreen: En Weesie kon het exact weten, want die had de opnamen in handen, terwijl Kinneging ws. niet direct voor en na het “gesprek” op de klok gekeken heeft en dus ws een schatting heeft gemaakt.

  Heb je het adres kunnen vinden op telefongids.nl ? ik niet.

  en zoals Farah terecht opmerkt:
  Heeft Castricum nou eigenlijk daadwerkelijk aangifte gedaan?
  Maandag in pownes werd gezegd dat ie dat gedaan had.
  dinsdag bij P&W werd gezegd ( n.a.v. sms van Weesie) dat dat woensdag zou gebeuren.
  het OM heeft het geloof ik nog niet bevestigd.

 33. Edmund Burke was een Ier die conservatief was en niet geloofde in ideologieën (geloof ed).
  Ik dacht dat zijn motto was om ideologieën niet als uitgangspunt te gebruiken bij vraagstukken.
  Hij geloofde in een kleine overheid die meer verantwoordelijkheid van zijn burgers verwacht.
  Resultaat volgens hem is dat burgers meer betrokken worden met maatschappelijke vraagstukken.
  Een grote deel van de sterkere in de maatschappij zullen altijd de minderbedeelde helpen, het
  zit volgens hem in onze natuur.
  “Let op”, conservatieven moet je niet verwarren met kapitalisten.

 34. Maar wie is die verschrikkelijk fatsoenlijke professor Kinneging nu eigenlijk?

  Hij is een conservatief. Tenminste in zijn publieke uitingen, maar privé ligt het wat anders.
  Frans Verhagen schrijft op zijn blog op 19 maart:

  Kunnen we Kinneging nog eens horen over het huwelijk, hoeksteen van de samenleving?

  Ik wil Andreas Kinniging niet lastig vallen over zijn privé leven maar nu hij zelf nogal wat publiciteit heeft verworven met zijn huisgenote Naema Tahir (hoogzwanger), moest ik toch even teruggrijpen op Kinnegings grote werk, Geografie van Goed en Kwaad. Filosofische essays. Uit 2005.

  Ik meende dat ik daar het een en ander over het huwelijk had gelezen en meende me te herinneren dat Kinneging getrouwd was en met kinderen en dat mevrouw Tahir van dat arrangement geen deel uitmaakte. Het boek maar eens open geslagen. Jazeker, hoofdstuk 12 en 13 staan in het gedeelte ‘gezinsethiek’. In hoodstuk 12, Haven in een harteloze wereld (naar Christopher Lash) stelt Kinneging vast dat het huwelijk aan betekenis heeft ingeboet, de laatste decennia. Hoe erg is dit alles?, vraagt onze conservatieve denker zich af. Is er iets fundamenteel mis?

  U raadt het, hij vindt dat er heel veel mis is. Gezin en familie zijn noodzakelijk om kinderen op te laten groeien in een samenleving. Gezin en familie zijn de hoeksteen van ons bestaan, schrijft Kinneging. De crisis wijt hij aan het opkomen van ‘een aantal romantische denkbeelden omtrent huwelijk en gezin’. Deze betreffen, schrijft hij, ‘ten eerste seksuele bevrediging, ten tweede de romantische “versmelting” en ten derde de zelfontplooiing.’

  In hoofdstuk 13, ‘En die twee zullen tot één vlees zijn’ gaat Kinneging op dit pad verder. Het hart van het gezin, volgens de klassieken, ‘wordt gevormd door man en vrouw, verbonden ten behoeve van het krijgen, grootbrengen en opvoeden van kinderen’. Geen gay marriage in deze kringen, laat staan een hedonistische relatie zonder kinderen, zoals veel jaren zestig nazaten hebben verkozen. Kinneging, heel Nederland kon het zien, verdedigde als een leeuw zijn voordeur. Logisch want hij vindt dat het huwelijk ‘hiërarchisch’ is: de man is het hoofd van het gezin en hij heerst over zijn vrouw en kinderen. Het huwelijk is ook exclusief en permanent. Samenvattend, zegt hij, ‘huwelijk en gezin [zijn] basisinstituties van de sociale orde.’

  In een aantal gevallen hebben privé gedragingen invloed op publieke beoordelingen. Priesters die kinderen hebben misbruikt, moeten hun ambt vaarwel zeggen. Een kettingroker (Femke Halsema) als partijleider van GL is ongeloofwaardig. Het gedrag van deze Kinneging is een schande voor de conservatief.

 35. #43. “Het gedrag van deze Kinneging is een schande voor de conservatief.”

  Nee hoor, voor mensen van ‘orde en tucht’ is dit gewoon een normale manier om een mening te uiten. Voor normale mensen zou dit gewoon een teken zijn dat ze hun frustraties niet meer onder woorden kunnen brengen, overigens een heel begrijpelijke reactie onder bepaalde omstandigheden. Als iemand je het bloed onder de nagels vandaan haalt, dan kan ik mij wel voorstellen dat iemand agressief wordt. Maar bij de meeste mensen is dit stoom afblazen, spanningen lossen, etc. Bij Kinnegin hoop ik dat hetzelfde heeft gespeeld, maar ‘conservatief Nederland’ kennende past dit in het stramien van strenger straffen en als dat niet lukt, bedreigen… maar dat heeft bij Kinnegin niet gespeeld. Een rechtse bal op de vuist met een conservatief… zet er een ring omheen en je hebt een uitzending voor een worstelwedstrijd van een of andere sportzender. Stropdas versus ouwbollige jaren-vijftiger….

Reacties zijn gesloten.