Dat verdomde arbeidsethos drijft mensen tot zelfmoord

arbeidsethosSchokkend nieuws.
Onderzoek van de GGD Den Haag, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Leids Universitair Medisch Centrum heeft uitgewezen dat:

Onder mannen met een uitkering komt zelfdoding ruim 4,5 keer vaker voor, bij vrouwen met een uitkering is dat zelfs ruim zes keer vaker.
Mensen met een werkloosheidsuitkering zijn al kwetsbaar, maar degenen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering nog meer.

De conclusie van de Haagse PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid):

‘Het laat maar weer eens zien hoe belangrijk werk en inkomen zijn. Dan sta je anders in het leven.’

Dat werk belangrijk is, is aangeleerd. Het wordt je met de paplepel ingegoten. Werken is de vervulling van je leven, niet werken is slecht. Als je geen hardwerkende Nederlander bent dat ben je een nietsnut, een uitvreter…lowlife.
De laatste jaren is het stigmatiseren en dehumaniseren van mensen met een uitkering alleen maar toegenomen. In het nieuwste beleid worden mensen gewogen op hun loonwaarde. Niet vreemd dat mensen die ‘een goed burger’ willen zijn depressief worden, en aan het idee dat zij niets meer waard zijn en beter dood kunnen zijn uitvoering geven.

De oplossing :

‘gatekeeper’-trainingen invoeren voor onder meer medewerkers van de schuldhulpverlening, het onderwijs, de politie en de uitkeringsinstanties

Dat is symptoombestrijding.

14 gedachten over “Dat verdomde arbeidsethos drijft mensen tot zelfmoord”

 1. Ik denk allebei. In de VS is het nog erger, daar voelt men zich zowel nog veel meer van zijn/haar waardigheid beroofd als men een baan verliest, door de decennialange kapitalistische indoctrinatie, én je komt er ook in veel grotere financiële problemen bij werkeloosheid.

 2. Arbeidsethos en heersende moraal spelen zeker een rol. Maar ook eenzaamheid en uitsluiting, gemis van collega’s, vier muren die steeds meer op je af komen, geen ontsnapping mogelijk, behalve de bank op het dorpsplein of in het stadspark. Daarbij de spreekwoordelijke druppel in de vorm van sollicitatieplicht waar geen banen zijn en de terreur van de ‘handhavers’, die anders zelf ook werkeloos zouden zijn.

  In de VS is het nog veel erger? Kan zijn, maar daar is veel meer ruimte, bijv. voor trailer parks en self help communities (Into the Wild), agro-cities (Detroit), cash-free work and retail trade.

 3. Dank Minima. De handhavers worden gerecruteerd uit het zelfde bestand als waarin de vertwijfelde uitkeringsgerechtigden belanden. Anders gezegd: de oudere werkelozen worden door hun eigen ‘kinderen’ in het gareel gehouden of tot zelfmoord gedreven. In zekere zin zijn beide generaties slachtoffer.

 4. tel daar ook maar byhet grote aantal echtscheidingen doordat man/kostwinner werkeloos op de bank komt zitten.

  leo schmit: 30 jaar geleden probeerden De Groenen al alternatieve samenlevingsmogelijkheden.
  O.A de PvdA wilde niets weten van mensen die bv. in marinaas en campings gingen wonen.
  Stel je voor dat duizenden wanhopigen hun te dure huis verlaten en eenvoudig gaan wonen……
  zie.o.a http://www.tiny houses,
  denk eens aan de aannemers, makelaars, hypotheekverstrekkers..
  de vaksbondsleden die braaf hun meesters napraten…
  en denk ook eens aan afgeschreven werklozen, die zonder toestemming van de gemeente niet enkele maanden in een goedkoper land (spanje, portugal,griekenland) mogen gaan wonen.

  En wanneer de “hulpverlener” inziet dat ie de uitkeringsgerechtigde niet kan helpen op deze doodlopende wegen en dit meldt, riskeert ie wel zn baan.

 5. Ik denk niet dat het het arbeidsethos is dat mensen in een uitkering zelfmoord doet plegen. Het is vele malen meer te wijten aan de constante bemoeienis van ambtenaren met ieder facet van je leven. Op vakantie gaan ? Toestemming vragen. (stel je familie woont in het buitenland en er is een sterfgeval, moet je je vakantieformulier invullen).

  Verplicht werken in de papierprikkerij en als je aangeeft te willen solliciteren naar een echte baan wordt je gekort op je uitkering. Want men wil de goedkope arbeidskrachten niet kwijt. Gezeik over rekeningen, studie, armoedeval, er wordt geen poot uitgestoken noch een klimaat geschapen waarin mensen met een uitkering zin in de toekomst krijgen en zich gesteund voelen.

  Ze moeten alles van je weten en oh oh als je even vergeet (en vele gehandicapte of depressieve mensen vergeten vaak dingen) om je informatiepapieren en papieren bewijsstukken voor iedere scheet die je laat in te leveren wordt je gekort.

  Dat korten is niet een stimulans om eerder werk te vinden (er is geen werk namelijk)
  Nee, doordat je gekort wordt lopen ineens allerlei betalingen of afbetalingen spaak waardoor je nog meer gezeik aan je hoofd krijgt, bijvoorbeeld van deurwaarders en zo.

  Dit systeem is er voor gemaakt om mensen kapot te krijgen, en gezien de cijfers lukt dat de Staat aardig.

 6. @J an Jaap Bedeijn
  [ Ik denk niet dat het het arbeidsethos is dat mensen in een uitkering zelfmoord doet plegen.]

  Jawel hoor, het WILLEN IS KUNNEN is er sinds een jaar of dertig zo sterk ingeramd dat veel mensen het “mislukt” zijn als hun eigen schuld zijn gaan beschouwen. Ga maar eens in de VS kijken.

  Misschien op een aantal mensen na die de indoctrinatie hebben kunnen weerstaan, een dagtaak bijna.

 7. Als je met arbeidsethos bedoelt dat in deze maatschappij je pas “meetelt” als je werkt kan ik me daar in vinden. Zelfrespect zou niet voort moeten komen uit wat anderen van je vinden.

 8. Door bovenstaande reageerders wordt bijna gesteld dat arbeidsethos verkeerd is, Nou ik vind daar niets verkeerds aan, want ik wil dat de verzorgingsstaat blijft bestaan voor mijn hoogbejaarde vader, invaliden en mensen die buiten hun schuld aan de kant zijn komen te staan.Ik ben ervan overtuigd dat we daar voor moeten vechten. Desnoods tegen de tijdgeest in. Echter ik ken bij naam en toenaam ook enkele figuren ( het zijn er gelukkig niet veel)die hun hele leven (50+)nog geen jaar gewerkt hebben. Dit soort uitvreters moeten aan het werk getrapt worden.

 9. frank, de mensen in de bijstand zijn niet de werkelijke uitvreters, dat zijn de bankdirecteuren die overeind zijn gehouden met belastinggeld en nu weer mooi weer spelen! Laat je als werkmens niet uitspelen tegen andere armoedzaaiers! Het zijn de rijken die hier beter van worden, 13% meer miljonairs, I rest my case!

 10. Frank Bikker heeft helemaal gelijk. Ik ken er ook genoeg. Ze hebben samen met mij gestudeerd met als verschil dat ik mijn studie wél succesvol heb afgerond. Ze hebben in hun leven niet of nauwelijks gewerkt.
  Kijk, de sociale pot moet gevuld worden en alle mensen die braaf hun belastingen en premies afdragen zorgen voor de financiële basis van de verzorgingsstaat. Dát is echt sociaal zijn.
  Mensen die het slecht treffen in het leven of anderszins hulp nodig hebben, mogen ruimhartig geholpen worden met die sociale pot. Echter, mensen die wél kunnen werken, maar dit frustreren, dat zijn a-socialen die het geld van de werkelijk hulpbehoevenden ten onrechte opmaken.
  NRosa heeft gelijk, in het bankwezen zijn nog grotere boeven te vinden, maar het ene wangedrag praat het andere niet goed.

Reacties zijn gesloten.