Die goede oude VOC-mentaliteit

Wordt heel mooi beschreven in VN ‘Deze Week…..’

Veel openlijker nog was het eigenbelang zichtbaar in de nieuwe koers van Ben Knapen. De staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking halveerde de lijst van landen die voor hulp in aanmerking komen, en verklaarde daarbij het beginsel te hanteren: ‘Wat we daar doen, moet ook gunstig zijn voor ons’. Vrij naar John F. Kennedy: Ask not what you can do for Rwanda, ask what Rwanda can do for you.’

Kortom, voel me als Nederlander niet zo trots meer.

3 gedachten over “Die goede oude VOC-mentaliteit”

 1. ‘Wat we daar doen, moet ook gunstig zijn voor ons’

  M.b.t. ‘ontwikkelingshulp’ gegeven door westerse landen werd dat motto altijd al gevolgd.
  Een Chinese gezegde luidt: “Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man to fish; and you have fed him for a lifetime”
  Westerse ‘ontwikkelingshulp’ staat teveel voor de eerste zin.
  Voor mijn part mag ‘ontwikkelingshulp’ (waarbij de ene overheid de andere overheid ‘ontwikkelingshulp’ geeft) dus gerust helemaal afgeschaft worden mits Europa het makkelijker maakt dat arbeiders uit de Derde Wereld hier mogen komen werken (arbeidsmigratie). Arbeidsmigranten sturen geld terug naar hun familie en dat geld komt rechtstreeks daar aan waar het nodig is, het blijft niet hangen in de zakken van Westerse hulpverleners en corrupte lokale ambtenaren en politici.
  Ik las ooit eens ergens in een artikel dat het totale bedrag wat arbeidsmigranten terug sturen (in het engels “remittances”) veel groter is dan ‘ontwikkelingshulp’ en ik durf te wedden dat dat veel effectiever is.

 2. @ Ram:

  Twee vliegen in één klap. Moorddadiger concurrentie op de arbeidsmarkt in ons land waar bepaalde multinationals [niet te verwarren met multicultionals] héél tevreden over zouden zijn, mede omdat het de scherpe kantjes van hun uitbuiting van die derdewereldlanden haalt. En een deviezenstroom die het aflaten van de economiën aldaar in balans brengt zonder zij daar ook maar één gram goederenstroom retour aan bijdragen. Alles helemaal volgens het neoconservatieve vrijemarktdenken. Het cadeautje, hogere bonussen en lagere fiscale lasten door bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking wordt weer helemaal van de werkende klasse [het krapuul?] gestolen. Je maakte zeker een grapje?

 3. Precies Keira, dat is wat Balkenende toen met betrekking tot de Gouden Eeuw onder ogen had.

  (Waar is onze onbegrensde winst achtergebleven, man?)

Reacties zijn gesloten.