Demonstreren om niet te mogen demonstreren

In Madrid liepen gisteravond de straten en pleinen weer vol. Massale demonstratie. Op het beeldmateriaal afgaand leek het minstens zo massaal te zijn als de demo’s in Kiev. Heeft iemand er iets van gezien of gehoord in de mainstream media? Ik niet. Heb je een link, geef hem even door.
Wat was er nu weer aan de hand in Madrid? De Spaanse regering wil er een anti-demonstratiewet doorjassen. Spanje weer terug bij het dictatoriale af. Beetje eng in een democratisch Europa nietwaar? Recht op demonstratie lijkt me redelijk fundamenteel voor een democratie. De ironie van de demo’s in Kiev, dat er daar massaal gedemonstreerd wordt om tot een Europa te mogen behoren, waar binnenkort niet meer gedemonstreerd mag worden.

Madrid gisteravond:

7 gedachten over “Demonstreren om niet te mogen demonstreren”

 1. De Oekraïners, met alle respect, denken dat ze de oplossing voor hun chronische, mede door de Corporatieve Mondialisatie veroorzaakt, werkloosheid probleem gevonden te hebben.

  Ze demonstreren in afwachting van het transport die ze naar de EU zal brengen waar ze denken werk te kunnen vinden.

 2. PS via google.com vind je meer, in het engels:
  From Quebec to Spain, anti-protest laws are threatening true democracy | Richard Seymour | Comment is free | theguardian.com

  From Quebec to Spain, anti-protest laws are threatening true democracy
  The clash between neoliberal austerity and popular democracy has produced a crisis of ‘ungovernability’ for authorities
  The Spanish government’s punitive anti-protest draft laws are, critics say, an attack on democracy. That is precisely what they are.

  In a number of recent front lines of popular protest, state capacities have been reconfigured to meet the challenge. In some instances, as in Greece, this has meant periods of emergency government. In Chicago, in Quebec and now in Spain, it has meant the expansion of anti-protest laws.

 3. Nog even een aanvulling over Oekraïne. Het idee dat ze demonstreren om bij de EU te mogen is puur EU propaganda. De mensen demonstreren tegen de overheid:

  EUobserver.com / Opinion / What is going on in Ukraine?
  The EU would be ill-advised to think Ukraine’s protests are about their country’s relations with Brussels, or with Moscow.

  What is driving Ukrainians to the streets is the desire to change the way their country is run.

  People are tired of their political elites and the way their country is being mismanaged.

 4. @NEXUS, Typisch het gras is groener aan de andere kant. Zoals destijds ook de Oost-Duitsers dachten dat het leven fantastisch zou worden als ze maar naar het westen mochten. Dat viel even tegen.

  @lisa-vg Dank voor de links. Ik hoopte op meer (niet van jou hoor, maar in het algemeen) Ik vind het niet niks namelijk, verbod op demonstratie.
  Dit zou weleens een trend kunnen worden. In Japan is iets soortgelijks aan de hand. Demonstreren wordt daar al “terrorisme” genoemd. http://www.zerohedge.com/news/2013-12-02/war-democracy-spain-and-japan-move-criminalize-protests

 5. @Maruja En jij ook weer bedankt voor de link. Het is zeker een trend en maakt duidelijk hoe het neoliberale beleid hier ook in het westen steeds meer terrein wint, echt doodeng. Thatcherite neoliberalism: “under this regime, the market is to be free; the people are to be disciplined”.

 6. Pingback: Wereldwijd demonstratieverbod ? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.