Democratie à la Bruin II: zo niet dan toch

Vergeet de – toch al zeer slecht functionerende – volksvertegenwoordiging. Als jij als bestuurder meent dat iets moet gebeuren dan moet dat gewoon. Maakt niet uit wat een Eerste of Tweede Kamer daarvan vindt.

We hebben dat al eerder gehoord waar het de kwestie van beperking van vrije artsenkeuze betrof, die hoe dan ook ingevoerd gaat worden, zij het niet via democratische wijze dan wel via een Algemene Maatregel van Bestuur, want persoonlijke verantwoordelijkheid van volksvertegenwoordigers, dat is zoooo 19e eeuw, nietwaar? Al sinds honderd jaar dienen die minkukels gewoon te doen wat hun fractieleider zegt, toch? En dat doet dan ook vrijwel elke vertegenwoordiger die aan zijn lucratieve baantje hecht. De opstandige Eerste Kamerleden van de PvdA wisten immers zeker dat ze die toch niet meer zouden behouden.

Aan de orde is nu de bezuiniging op rechtsbijstand. Ook hier was de Eerste Kamer tegen, om de voor de hand liggende reden dat ze bang zijn dat rechtsbijstand voor sommige mensen met een laag inkomen onbereikbaar wordt en dat zij hun recht niet kunnen halen.

Uiteraard kan dit voormalig Leefbaar Nederland fractieleider en crypto-PVV’er Teeven geen reet schelen. Paupers moeten hun kop houden, en duizenden euro’s kostende advocaten zijn alleen iets voor bevriende politici als Geert Wilders of Jos van Rey, rechtsdraaiende mutanten die al decennia lang niets anders doen dan de samenleving geld kosten of die zelfs actief schade berokkenen.

De consequent op de rand van grondwet en mensenrechten balancerende Fred Teeven ziet er dan ook geen enkel been in om de Algemene Maatregel van Bestuur in te zetten om ook op dit punt de volksvertegenwoordiging eenvoudigweg te omzeilen.

De Algemene Maatregel van Bestuur is bedoeld om wetten die WEL DEGELIJK door de volksvertegenwoordiging zijn aangenomen soepel door te kunnen voeren, door ondergeschikte wetten tijdelijk te kunnen overrulen, totdat ook deze zijn aangepast in de geest van de hoofdwetgeving. Niet om de volksvertegenwoordiging eenvoudigweg te passeren, zoals deze regering nu dus voor de tweede keer probeert.

Ze zal nog vaker naar deze maatregel moeten grijpen als de PvdA na de Provinciale Statenverkiezingen volledig gedecimeerd zal blijken.