Degradatie voor Wilders van Hitler naar Mussert

Geen recent stuk, het is uit 2010, maar het klopt als een bus. Waar ik al jaren voor waarschuw wordt hier uitgebreid uitgelegd en met voorbeelden gestaafd.

De glijdende schaal van Geert Wilders is net als in de jaren dertig al jaren aan de gang en niemand stopt hem. Hij mocht in 2010 zelfs meeregeren, hoewel, meeregeren? Hij regeerde zonder verantwoordelijkheid. De VVD stond te juichen en het CDA had voor de vorm wat bezwaren en hield een congres, maar daar werden zulke emotionele argumenten gebruikt, dat ook dat congres willig instemde met de dictatuur van de 16%.

Sinds 2004 is Nederland gewend aan een Wilders die allerlei vreselijke dingen roept over bevolkingsgroepen, men blikt of bloost er niet meer van. Borrelpraat van de verjaardag of de kroeg is gemeengoed geworden, tot in de Tweede Kamer. Alles moet gezegd kunnen worden onder het mom van vrije meningsuiting. Uiteraard is dit slechts een eenrichtingsweg, want als wij Wilders vergelijken met Hitler, een krant hem vergelijkt met Goebbels of ik hier met Mussert, dan is de wereld te klein en wordt de kleine Smurf gedemoniseerd. En met demoniseren weten we allemaal hoe dat afloopt, toch? Want dan denken we allemaal aan Pim, Pim die de politiek wel op zou schudden, Pim die vast door machtige mensen is vermoord en niet door een verdwaalde ziel die in de war was. De moord op Kennedy is nog steeds door allerlei complottheorieën omgeven, in mijn ogen terecht, daar was meer aan de hand. Maar daar speelden ook veel grotere belangen. De moord op Pim was wat het was, een dwaas die een andere dwaas wilde doden voor zijn overtuigingen.

Terug naar de jaren dertig, met de opkomst van de NSB kreeg het rechtse, racistische, nationalistische volk, net als bij Wilders een stem, dachten ze. Ik herken er zoveel in, hoe er te werk gegaan wordt, stapje voor stapje naar het einddoel. Een bepaalde groep mensen uitsluiten van deelname aan onze maatschappij. Deze mensen hebben geen bestaansrecht, zijn niet als wij, zijn onmensen.

Pechtold heeft vandaag in de Volkskrant een stuk geschreven, waarin hij pleit voor de discussie aangaan met Wilders en zijn PVV. Dat ze niet moeten worden buitengesloten, want dat is niet democratisch. Waarom zou je een niet democratische partij democratisch behandelen? Waarom zou je een partij die bestaat uit 1 lid en op een sekte lijkt democratische rechten geven? Rechten die zij anderen willen ontzeggen? De discussie aangaan lukt ook al 10 jaar niet, dus waarom zou het dan nu wel gaan werken? Ik zeg, gewoon negeren en geef Wilders die sneue, zielige rol van het slachtoffer, die kaart speelt hij toch elke keer, dus het maakt niet uit of je hem wel of niet netjes behandelt.

En nog een tip voor degenen die met een motie mee willen stemmen van de PVV, gewoon doen. Maar zeg er dan wel even iets moois bij, zodat dat wel opgenomen wordt voor de archieven. Zoals  jvdheuvel suggereerde: “Wij weten dat de partij, of moeten we zeggen sekte, van geachte afgevaardigde Graus graag met obscure antisemitische clubjes optrekt maar toch steunen wij zijn voorstel voor de bescherming van zielige konijntjes”.

2 gedachten over “Degradatie voor Wilders van Hitler naar Mussert”

 1. Dat meneer Wilders Hitler bewondert is duidelijk, alleen mist hij wel een bepaald soort Schwung. Hij is een klein Hitlertje die helemaal opgewonden wordt in de schaduw van de meester te mogen staan. Vergelijking met Mussert lijkt me inderdaad beter passend.

  Het verschijnsel Wilders is natuurlijk zorgwekkend, maar er zijn ook andere gevaren, zoals bijvoorbeeld de VVD, die de ‘vrijheid’ ook hoog in het vaandel laat wapperen. De laatste decennia grijpt het ongebreidelde ‘recht van de sterkste’ vanuit de VS steeds ernstiger om zich heen. Let ook op die adelaar. Het is een grimmige droomwereld waarin alleen een minderheid van ‘de sterksten’ mag gedijen en de rest kan creperen in ghetto’s.

  Het Ronald McDonald huis, de Steve Jobs-scholen, het uithollen van werknemersrechten, de dure Amerikaanse merkprodukten, het aansturen op afschaffing van het minimumloon, het marginaliseren van ‘kanslozen’, al dit soort dingen zijn niets minder dan pogingen tot Gleichschaltung binnen het Grote Rijk van de gunslingers, de VS.

 2. het gekke is dat het neoliberalisme wordt gepropageerd, terwyl ook de overheidskosten blyven stygen
  Niemand van de politici durft te erkennen dat ook zonder de crisis door het huidige systeem de AOWuitkering in de nabye toekomst niet op te brengen zou zyn geweest.

  Inderdaad gaan we meer en meer naar amerikaanse toestanden toe, zonder dat de linkse partyen met een werkbaar alternatief komen.
  Gelukkig at Wilders niet zoals Hitler gesteund wordt door de nederlandse grootkapitaal en industrielen.
  Wellicht dat D66 en de SP by de volgende verkiezingen voldoende stemmen hebben om nederland in de nieuwe tyd te regeren

Reacties zijn gesloten.