Deense premier wil af van ultrarechtse gedoogsteun

Het ziet er naar uit dat het grote voorbeeld voor Geert Wilders, de al tien jaar durende gedoogsteun van de extreemrechtse Dansk Folkeparti (DF) voor het liberaal-conservatieve minderheidskabinet van premier Lars Løkke Rasmussen, na de verkiezingen van 15 september verleden tijd is.

Rasmussen sluit een herhaalde samenwerking met de Volkspartij na de verkiezingen uit. Zijn partij wil bij het uitvoeren van het economische regeringsbeleid in de intussen dramatisch gewijzigde omstandigheden niet langer door de populistische partij voor de voeten worden gelopen en hoopt daarvoor een duidelijke boodschap naar de kiezers af te geven.

De Folkeparti, die geen kabinetsleden leverde, wist in de afgelopen jaren wel een permanente grenscontrole en een verscherpte wetgeving voor immigranten door te drukken.

Volgens opiniepeilingen staan de sociaal-democraten overigens op winst.

3 gedachten over “Deense premier wil af van ultrarechtse gedoogsteun”

 1. Rasmussen sluit een herhaalde samenwerking met de Volkspartij na de verkiezingen uit.

  Mooie woorden, die vaak tijdens de op de verkiezingen volgende formatie, omwille van de “regeerbaarheid” van het land, weer sneuvelen…
  😉

 2. Aan alles komt een eind… ook aan de gedeugsteun van die Folksparti. Niet zozeer het wegsturen van deze inteelt-Folksparti stemt mij tot tevredenheid, maar schijnbaar is na tien jaar daar in Denemarken het spel uit voor de populisten… de Sociaal-Democraten staan weer vooraan… en logisch… tien jaar populistische ongenuanceerde stemmingmakerij zal moeten resulteren in puinruimen… Voorheen dacht ik dat Denen wel vikingen waren, die de hele wereld over trokken. De laatste tien jaar zijn het keuterboeren geworden, die niemand leuk vinden en niemand vindt hun op hun beurt weer leuk. Tsja, ik heb een documentaire gezien dat niemand in Denemarken wilde wonen, misschien een paar Friesen of Groningers, maar voor de rest… geen party met de Folksparti… mensen willen palmbomen, geen deprimerende xenofobe kneuters….

 3. Goed nieuws uit Kopenhagen! In Nederland mag het Wilders-gedogen echt niet ook 10 jaar gaan duren, voordat het “kraakt”. (Kok)
  Weten jullie trouwens waar het woord “kokhalzen” vandaan komt? 😥
  Nee?
  De oude Romeinen, als ze genoeg gegeten hadden, maar nog even lekker wilden doorgaan, kriebelden met een “ideologische veer” in hun keel om te kunnen kotsen.
  En die ideologische veren, wie had zich daarvan publiekelijk ontdaan?
  Juist. Ja: 😥

Reacties zijn gesloten.