Deal met Griekenland rekt geldstroom naar Duitsland (en Nederland)

De deal die de landen van de eurozone en de rest van de trojka vannacht met Griekenland hebben gesloten, rekt de geldstroom nog even die van de armen van het arme land naar het Noorden gaat. Maar er komt – helaas voor de financiële instellingen – langzamerhand een einde aan.

Knack legt het heel simpel uit:

Buitenstaanders krijgen de indruk dat Griekenland al handenvol geld heeft gekost aan de leden van de troika, gezien de hoogte van de bedragen waarvan telkens sprake is.

Dat is echter niet zo, want de harde cijfers leren dat de Europa landen die geld hebben geleend aan het land daar alleen maar geld aan hebben verdiend.

Duitsland zou al 400 miljoen euro hebben verdiend aan rente die het opstrijkt. In feite is het spelletje heel eenvoudig: de Duitsers ontlenen goedkoop en stellen vervolgens dat geld aan een hogere rente ter beschikking van Griekenland. De winst belandt uiteraard in de Duitse staatskas.

Maar dat spelletje kan niet blijven duren. Iedereen heeft inmiddels begrepen dat Griekenland zijn schulden niet zal (kunnen) terugbetalen.

Het moment dat de rest van de wereld concreet met deze waarheid zal worden geconfronteerd, is waarschijnlijk niet meer veraf.

PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem trok tijdens een verklaring na afloop er zijn zuinigste gezicht bij – wat hem overigens helemaal geen moeite kost – en sprak van de best mogelijke deal. Daarbij had hij de Grieken uiteraard niet in gedachten.

22 gedachten over “Deal met Griekenland rekt geldstroom naar Duitsland (en Nederland)”

 1. Het is een schande dit akkoord.
  Weer nemen ze niet de maatregelen die nodig zijn.
  Weer worden de hete aardappelen vooruit geschoven.
  Het enigste wat ze hadden moeten doen is afschrijven.
  Maar nee, de heren durven het niet te vertellen aan het volk.
  Dit is weer een bevestiging voor mij, dat de Euro geen bestaansrecht heeft.
  PS. let op de rol van het IMF.
  De Europese landen hebben garanties moeten geven, dat het terugkoop programma werkt, anders trekt het IMF haar handen ervan af.
  Dat terugkoop programma gaat uit van iedere Euro geleend , dit nog 0,35 waard is.
  Zo kunnen ze met 10 miljard, 30 miljard schuld afkopen.
  MAAR, de prijs is alweer aan het stijgen.
  Dus dit gaat weer een grote FLOP worden.
  Hoe zorg je voor nog MINDER vertrouwen in de Euro, zo dus.

 2. Zijn voorganger loog en ook hij spelt ons weer wat op de mouw ,het kost ons geld maar dat wisten we al van in de beginne .En ook rutte begint weer met kijk het zit zo,ik moet helaas afstand doen van ….. .Alleen rutte je breekt met al je beloftes de kreet van nederland beter en sterker uit de crisis en niets doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen .NOU LEUGENAAR je schuift alles door en nog veel meer ,je helpt willends en wetens dit land naar de verdommenis samen met je al even leugenachtige maatjes samson en ascher .

 3. Waar totaal niet over word gepraat ,is het target 2 program ,wat ons al 2miljrd heeft gekost ,dit systeem houd de zuidelijke landen op de been en de noordelijke landen maakt het armer .MAAR DAAR HOOR JE ZOWEL RUTTE ALS ONZE MINISTERS VAN FINANCIEN NOOIT OVER ..Laten zij daar eens over beginnen ,dan worden de ogen geopend in hoever wij belazerd worden .Want met deze target 2 betaald u niet alleen maar ook de kinderen van u kindskinderen .Met dank aan europa.

 4. @5:

  Weet je dat mensen in de zuidelijke landen ook kinderen hebben? En dat ze ook een beetje toekomst en hoop willen zien?

  Maar goed, the Target 2 mission, tell me everything about it please, sir.

 5. @8 HenkR,

  Xander heeft het niet over de rente. Dat ontbreekt eenvoudigweg in zijn verhaal.

 6. @5 Iedere keer hetzelfde stomme geleuter , het land der Nordische übermenschen word armer vanwege die inferieure halve bruintjes uit het zuiden die ons geld opmaken … toch ??? Waarom Leuteren zogenaamde linksen toch zo graag PVV gemekker na …

  ‘De Grieken ” hebben NIETS met de financiele problemen daar te maken , behalve als slachtoffers … Rentetarieven zijn verhoogd om het land to privatiseren te dwingen . Andere landen onder slechtere omstandigheden maar al geheel geprivatiseerd betalen véél minder rente … Falliette USA staten als California hebben nog steeds een AA rating .. Frankrijk volgt een iets linkser beleid en word meteen met een rentverhoging bestraft .. en tdevries : t Sijn die Griekuuuuu

 7. Het target 2 systeem behelst dat indien mr A iets koopt bij mr B ,de goederen ontvankt en zijn zeg griekse bank opdracht om de betaling te voldoen .Maar deze bank geeft de opdracht door aan de griekse staatsbank .Deze geeft deze handeling door aan de nederlandse bank ,die het openstaande bedrag uitbetaald aan mr B.Alles geregeld zou u zeggen .Maar niets is minder waar ,want het geld verlaat griekenland niet ,de griekse staatsbank geeft een vordering af waardoor de nederlandse bank een tegoed heeft voor dat bedrag op de griekse staatskas ,maar het bedrag dus uit eigen zak even voorgeschoten heeft .Zo gaat dat al enige tijd met financieeringen uit de pigs landen .En stelt u zich eens voor dat al dat geld niet betaald zou worden ,het bedrag is al opgelopen tot rond 200miljrd .Buiten hetgeen wat via brussel naar het zuiden gaat .En uiteraard daar hebben de normale grieken niets aan .Maar worden de banken en aanhang gered .En daar mogen webest pissig over zijn .

 8. @13, dus dit is de reden dat de Europese leiders zo verbeten tegen de uitzetting van Griekenland zijn.

  De enorme afschrijving die erop volgt!
  Zal ik maar wedden dat de schulden, tenminste op papier, veel hoger zijn en dit betekent automatisch gevolgen voor onze banken?

 9. @ `13
  Ik wil uitleg over de 2 miljard verloren.
  Over dat kinderen en kleinkinderen dit nog mogen betalen.
  Uw omschrijving over hoe het systeem werkt, klopt.
  En ja, Nederland heeft grote vorderingen open staan.
  Maar daar zitten ook landen bij zoals Frankrijk en Belgie.
  Er zijn maar een paar landen die een vordering hebben, de rest zit in de min.
  Misschien toch eens goed om de site van Aad verbaast te bezoeken.

 10. @17 Theo,

  “A rose by any other name would smell as bad.”

  Hoe het beestje ook heet, Target2 of anders, de bottom line is dat Griekenland de leningen niet terug kan betalen. Accepteer dat en zorg voor een verdeelsleutel voor het verlies.
  Ophef over Target2 lijkt me tot doel hebben angst en anti-EU-sentiment aan te jagen.

 11. @20
  We zijn het eens.
  Ik ben niet begonnen over Target 2.
  Wou de discussie voor iedereen volgbaar maken.

 12. ChristenUnie wil Griekenland uit euro baseert zich op “wetenschappelijk” objectief rapport:

  http://www.nu.nl.proxy.piratenpartij.nl/economie/2969690/christenunie-wil-griekenland-euro.html

  Die onderzoeker vindt zichzelve errug objectief, lees zijn eigen bewijs maar:

  [..]Bovendien, benadrukt Graafland, laat hij zich adviseren door de Nijmeegse hoogleraar internationale economie en lid van het CDA Eelke de Jong en de gepensioneerde bankier Niek Vogelaar, weliswaar lid van de CU, maar juist voorstander van verdere Europese integratie. “Daarmee is de objectiviteit en onafhankelijkheid van mijn onderzoek gewaarborgd,” vindt de Tilburgse hoogleraar.[..]

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3309027/2012/08/31/Overleeft-de-Unie-de-Euro.dhtml

Reacties zijn gesloten.