De wraak van Withuizen

Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP

Het Algemeen Nederlands Persbureau was ooit een soort gezamenlijkheid van de Nederlandse dagbladen en de omroepen. Daarnaast stonden op “de telex” berichten van de meeste internationale persbureaus, uitgezonderd AP als ik het mij goed herinner, vertaald.

De telex… Je stopte er een grote rol papier in en dankzij het abonnement ratelde het apparaat tekst eruit. Kranten werden opgebeld als zij belangwekkend eigen nieuws hadden, dan ging dat voor de andere dagbladen en de omroepen (radionieuwsdienst) op de telex. In de tijd van teletekst was die papiermassa al wat minder gewoon aan het worden en nu heeft iedereen met een internetverbinding die telex bij de hand. En meer dan alleen het Nederlandse persbureau. We hebben u niet meer nodig, ANP… En die nieuwsbulletins op de radio noemen ze nu ook al NOS-journaal.

Als actievoerder voor allerhande Derdewereldclubs keek ik verlekkerd naar de ratelende telex waar je bij kon in het Amsterdamse Tropenmuseum. Maar je kon er niet de hele dag iedere dag bij zitten. Het was bijna niet te geloven hoeveel nieuws er was dat niet de krant haalde, alleen al van die ANP-telex.
(Later heb ik als journalist gewerkt voor Reuters. Je kunt er van zeggen wat je wilt, maar ze hebben werkelijk overal correspondenten en die spelen vaak dezelfde culturalistische of racistische riedel af maar ze brengen toch ook nieuws dat – opnieuw – nooit uw krantje haalt.)

Romantiek van vroeger. Wij zijn nu onze eigen journalist
en stellen onze eigen bulletins samen. Bijvoorbeeld hier op Krapuul. Wij hebben het ANP niet nodig, ook al moet je vaak diep zoeken. Zo’n bomkoffer in Almelo moet bij wat vaak nog denigrerend genoemd wordt het plaatselijke sufferdje worden opgehaald. Het ANP of zo bericht er niet over.
Maar plaatselijke sufferdjes bestaan niet meer in het internettijdperk, in Australië heeft men er ook al kennis van kunnen nemen…. Daahaag ANP.

Vanaf het zendschip van Radio Veronica werden vanaf 1966 nieuwsbulletins uitgezonden, het enige dat live werd gedaan op dat radiostation. Of ze het serieus nagestreefd hebben zou ik niet kunnen zeggen maar Veronica werd niet aangesloten op de ANP-telex. Die bulletins werden samengesteld via “vrije nieuwsgaring” – ja, zoals Krapuul ook samengesteld wordt zeggen we nu. Het kwam er op neer dat ze aan boord het nieuws van Hilversum opnamen, overtikten en opnieuw uitzonden. Primeurs zaten er niet bij.

Het ANP heeft dit een keer bewezen door een spookbericht op de Nederlandse omroep te lanceren: een brand in een kippenfokkerij in het Veluwse Withuizen waarbij tienduizenden kippen omkwamen. De nieuwsgaarder van dienst aan boord van het zendschip, Cowboy “Het spel kaarten” Gerard, nam het braaf over, zich niet bewust van de kaart van de Veluwe. Er bestaat geen Withuizen. Zie je wel! Ze pikken “ons nieuws” kraaide het ANP.

Je zou kunnen zeggen, wie het laatst lacht lacht het best. Het ANP is “de markt” opgegooid en is sinds mei 2010 eigendom van – Veronica!

De nieuwe eigenaar wil met de overname een bijdrage leveren aan kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse journalistiek.

Te laat, te laat, de kippen zijn al verbrand.
Maar ironisch is het wel, dat het ANP in al zijn huidige irrelevantie toch nog even bij Veronica is terechtgekomen, iets wat andersom destijds niet mocht…

Dit is het einde van deze nieuwsuitzending

2 gedachten over “De wraak van Withuizen”

  1. Fiets onderweg naar werk altijd langs de dwazen van Rijswijk… Helaas word hun demente gebrabbel klakkloos door de”media”overgenomen..

  2. @1
    Vroeger had dat zijn logica, want alle kranten, van De Waarheid tot en met De Telegraaf waren er in vertegenwoordigd. Het is bijna ongemerkt voorbijgegaan.

Reacties zijn gesloten.