De wil van de bevolking van de Krim

In de MSM wordt de aansluiting van de Krim bij Rusland meestal aangeduid als annexatie. Semantisch is dat correct. Zo meldt Wikipedia over de annexatie van de Duitse Democratische Republiek door de Bondsrepubliek Duitsland:

1990: Aansluiting van de Duitse Democratische Republiek bij de Bondsrepubliek Duitsland

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 brokkelde het politieke systeem in de Duitse Democratische Republiek steeds sneller af. Op 3 oktober 1990 traden alle Oost-Duitse Bezirke toe tot de Bondsrepubliek en hield de DDR op te bestaan. Vanwege de negatieve klank van het woord annexatie en omdat hier sprake was van wederzijds gemaakte afspraken, wordt hier overigens meestal niet van annexatie maar van vereniging of van de Duitse hereniging gesproken. Ook het feit dat de aansluiting gezocht werd door het “verdwijnende” land speelt hier een rol.

Er wordt gesteld dat annexatie een negatieve connotatie heeft. De aansluiting van de Krim bij Rusland verdient die negatieve klank niet. De bevolking op het schiereiland heeft zich in een referendum uitgesproken voor toetreding tot de Russische Federatie. Een referendum is weliswaar altijd een betwistbare zaak, manipulatiemogelijkheden zijn legio, maar in dit geval lijdt het geen twijfel dat de bevolking van de Krim voor het overgrote deel verheugd is over de aansluiting bij Rusland. Helaas komt die blijdschap zelden in de westerse berichtgeving ter sprake.

5 gedachten over “De wil van de bevolking van de Krim”

  1. Naja, noem je het niet “annexatie”, dan noem je het “Anschluss”. Een hele verbetering inderdaad 🙂

  2. In de Oekraine werd een democratisch gekozen regering door een staatsgreep afgezet door vermomde neo nazi’s. Ik zie nog van Baalen stompzinnig staan huilen op het plein in Kiev! Bezig de invloedsfeer van de Navo uit te breiden. Vooral doorgaan mensen, het gaat goed zo, zei hij. De lul! Goed voor Navo en EU en wapenindustrie maar niet voor de Oekraïners! Is de gewone man/vrouw in Oekraine wel eens gevraagd wat zij vinden? Een gewoon leven met hun etnisch Russische buren/vrienden zoals heel lang gewoon kon? En met gewone man/vrouw bedoel ik niet het wolfsangel rapaille! Is van Baalen en consorten wel eens gevraagd wat nu eigenlijk zijn bedoeling was? Steuntje in de rug voor de westerse wapenindustrie? Ras VVDer die van Baalen.

  3. De wil van de bevolking van de Krim noch van de Oekraïne doet ook maar iets ter zake in het grote geopolitieke spel dat nu gespeeld wordt door de EU die LEBENSRAUM zoekt in het Oosten. Net als haar voorganger dat probeerde. En we weten allemaal wat er van zijn duizendjarig Rijk geworden is.

  4. @Emil, het zou inderdaad uiterst verbazingwekkend werken indien men het gevolg van de zinloze besluiten van de communistische bureaucratie van de USSR nog in het leven fanatiek zou willen houden. Krim is door de laatste middels een willekeurig besluit recentelijk aan Oekraïne toegevoegd, derhalve heeft de bevolking zich nooit “Oekraïens” gevoeld, tenminste hebben ze geen band met de huidige neo-nazi oligarchen uit Kiev kunnen verkrijgen, getuige het Referendum.

    Je zou het ook als wederkeer naar de Heimat kunnen opvatten.
    Een zeer natuurlijk proces.

Reacties zijn gesloten.