De wereld volgens Breivik en Bosma

Een artikel van Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Universiteit van Tilburg, over de ideologie van Bosma/Breivik/Wilders:

Het is een spagaat waar elke idealist, van extreem links tot extreem rechts en van atheïstisch tot fundamentalistisch orthodox, mee te maken krijgt. En dat geldt dus ook voor de PVV. Als de PVV het over een ‘tsunami van islamisering’ heeft of over het dragen van ‘kopvodden’, dan is het niet uit te sluiten dat iemand die woorden letterlijk neemt en met geweld actie onderneemt om de tsunami te stoppen en de kopvodden uit het straatbeeld te verwijderen. Als dan een partij of partij-ideoloog afstand neemt van Breivik en Bosma zingen beiden de lof van de christelijke monocultuur dergelijke acties, heeft hij in formeel-juridische zin het gelijk aan zijn of haar kant. Maar moreel-ethisch is het een ander verhaal. (volzin.nu (pdf-alert))

2 gedachten over “De wereld volgens Breivik en Bosma”

  1. Er si geen spagaat. Het is kwestie van perceptie van de wereld en eigen keuzes maken. Eigenlijk om in de Ruiter zijn verhaal bij te blijven – daar is Jezus voor ooit gekomen, niet voor geschriften.

    De Ruiter is zeker een aardige man maar hij zou zich in de psychologie moeten verdiepen: Wilders van begin af aan verkeert in staat van oorlog tegen Islam en Links. Hij is de oorlog zelf.
    Wat Breivik goed heeft aangevoeld. Daarop de gevolgen.

    De rest gaat over hoe functioneert onze Rechtstaat.

  2. Ik wil terug naar een tijd dat er nog geen “Arabisten” en “Barbaristen” bestonden. Maar gewoon mensen die de cultuur van het Midden Oosten hadden bestudeerd. Wat toen al een gigantisch zweverige studie was (pret studie).

    Maar ja, er zit nu geld in dus ze komen onder elke steen vandaan om ons te vertellen wat wij moeten denken over die mensen. Zowel goed als slecht. Zowel pro Wilders als Anti….

Reacties zijn gesloten.