De waanzin van de nieuwe jeugdwet

Op Nrc.nl staat een artikel dat prachtig illustreert welk een waanzin de nieuwe Jeugdwet met zich meebrengt. De kwetsbare jeugd is hierbij letterlijk het kind van de bureaucratische rekening.

Elke instelling voor jeugd-ggz (kinderpsychiatrie) moet vanaf januari alleen al in Friesland 96 keer per jaar vergaderen met gemeenteambtenaren. In het hele land moeten ze van elke gemeente waar ze werken (403 in totaal), gaan bijhouden of de jaarbegroting voor psychische hulp aan kinderen al op is. Zo ja, dan kunnen ze een nieuw kind met gedragsproblemen niet in behandeling nemen.

Daarboven op komt over twee jaar een bezuiniging van 30% op het budget, 1/3 deel daarvan gaat naar de gemeentebegroting. Dit leidt er toe dat bijvoorbeeld

een instelling als Accare (Noord-Nederland) 30 gedragswetenschappers en psychologen moet ontslaan zodat er dertig gemeenteambtenaren voor kunnen worden aangesteld. Die onderhandelen met instellingen als Accare.

WAANZIN!

4 gedachten over “De waanzin van de nieuwe jeugdwet”

 1. niks mee te maken,we hebben het veel te druk met zwarte piet voor onze kinderen die er om smachten en huilen dat dit belangrijke volwassen kinderfeest blijft bestaan.
  de vaderlandse trots van de neger piet moet onze cultuur zijn en iedere buitenlander die aan onze cultuur komt moet op pleuren,ook al hou ik niet van feestjes,zwarte piet is lekker zwart,slaaf en wij hebben het verzonnen en douwen hem elke 5 december in je smoel.
  lekker stomme zwarten dat jullie dit niet leuk vinden,alleen daarom al verdedigen wij dit feest!
  alles wat jullie niet leuk vinden zullen wij politiek en gemeentelijk verdedigen,niet voor de kindertjes hoor..maar wij als volwassenen vinden dat jullie allochtonen niks te vertellen hebben over onze zwarte neger piet die wij lekker laten ronddansen.
  het is ONS feest,jullie zwarten en allochtonen moeten ONZE zwarte negerfeesten niet verbieden,is een stuk van ONZE cultuur!maar jullie moeten integreren en meedoen….

  ironisch bedoeld bovenstaande uiteraard.
  maar is naar mijn mening waarom die piet zo verdedigd word door volwassen die zich beroepen dat kinderen niet zonder kunnen.

  off topic wel de reden dat men niet inzit over de jeugdwet,de zwarte piet is het waar men zich ontiegelijk bijna als of hun leven er van afhangt blijven doordrammen

 2. In Januarie gaat de nieuwe wet in .. Nu is nog niet bekend wat de implicaties voor mijn op een KDC gaand Autistishe zoontje is .. en we kunnen nog niet gaan kijken voor een nieuwe plek voor wanneer zijn KDC in Augustus word dichtbezuinigd .. want er is nog niet eens zeker onder welke regeling hij gaat vallen en / of hij wel buiten de gemeente zorg mag/ kan krijgen ..

 3. Ik heb in mijn leven al vaak gezucht, “Wat een onzin.” Nu zou ik het wel uit willen schreeuwen. Alhoewel ik geen ervaring heb met kinderen in de jeugdzorg e.d. kan ik het niet nalaten om het van de daken te schreeuwen, mensen dit gaat fout. Het is 9 oktober, en niemand weet hoe het per 1 januari gaat lopen. Welke maatregelen komen er wel, welke misschien niet. En dit geldt niet voor de jeugdzorg, dit geldt ook voor de WMO en de Wet Langdurig Zieken. En wie mogen de puinhoop opvangen, de ouders van de hulpbehoevende kinderen, de ouderen die de zorg anders zien worden (lees slechter), hun kinderen die ongevraagd meer taken krijgen die ze vaak niet uit kunnen voeren, de gehandicapten die hulpmiddelen nodig hebben om naar buiten te kunnen. En natuurlijk, en dat zal iedereen beseffen, de zorg moet goedkoper. En dat betekent veranderingen. Maar veranderingen twee maanden voor datum ingang op ons aller bord gooien, en zoek het maar uit, kan en mag niet. Ziektekostenverzekeraars en overheid hebben een wettelijke zorgplicht. laat al die veranderingen nu eens wat geleidelijker ingaan, waardoor iedereen er op kan inspelen. Akkoord, het financieringstekort zal wat langzamer dalen, maar de levensvreugde van veel mensen zal weer stijgen ten opzichte van nu.

Reacties zijn gesloten.