De verkeersboete

Voor de vaste lezer op Anarchiel zal het bekend zijn dat ik mij al enige tijd verzet (zie ook: hier en hier) tegen het Nederlandse verkeersboete systeem. In de zomer van 2008 heb ik de proef op de som genomen. Ik heb de goedkoopste verkeersboete uitgezocht en ben vervolgens een verkeersovertreding begaan. Al snel kwam de sterke arm der wet mij wijzen op het feit dat wat ik deed, niet mocht. Aldus kreeg ik een boete.

Zoals ik in eerdere artikelen al heb uitgelegd, worden verkeersboetes niet op strafrechtelijke gronden, maar op bestuursrechtelijke gronden afgehandeld. Aldus ben ik de administratiefrechtelijke molen in gedoken, gewoon om eens te kijken hoe dat nu allemaal gaat. Uiteindelijk heb ik beroep aangetekend tegen de boete, eerst bij de Officier van Justitie, later bij de kantonrechter.

Echter voordat het tot behandeling bij de kantonrechter kwam, kreeg ik deze week een brief binnen van het Openbaar Ministerie, waarin staat dat de beschikking (de boete) vernietigd zal worden en dat ik de boete niet hoef te betalen. Daarbij is het opmerkelijk dat er in de brief verder geen redenen worden aangedragen.

Mijn beroepschrift richtte zich enkel op procedurele fouten en wettelijke gebreken. Ik heb niet betoogd dat ik het feit niet begaan ben. Ook heb ik niet aangedragen dat de betreffende politieagent het verkeerd gezien heeft of iets dergelijks. Nu, als laatste mogelijkheid alvorens naar de rechter te gaan, kiest men er toch voor de beschikking te vernietigen. Zou het kunnen dat ik een gevoelige snaar heb geraakt? Of wil men gewoon simpel van mij af zijn? Maar waarom dan niet eerder?

Kortom: er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over wat de Officier heeft doen besluiten de beschikking te vernietigen. Uiteraard zal ik zodra er meer bekend is daarvan hier verslag doen. Wordt vervolgd!

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Anarchiel.com

 

1 gedachte over “De verkeersboete”

Reacties zijn gesloten.