De veiligheidssprookjes van Opstelten en Teeven (VVD)

Als we de bevolking eerst maar goed bang maken, ze vervolgens repressie aansmeren en daarna keihard aanpakken, dan doen wij het goed. Zouden die twee zo denken? Ik heb geen flauw benul. Of zouden ze gewoon ook zo bang zijn, net als Geert Wilders? Wat ik niet snap is, dat dit kabinet vindt dat iedereen het zelf maar moet zien te rooien, eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid (oftwel, zoek het maar lekker zelf uit) maar met dit soort dingen komen ze ineens met zulke rare voorstellen dat ik er niets meer van begrijp als simpel burger.

Gisteren is er in de Tweede Kamer gesproken over het nieuwe wetsvoorstel van Opstelten om rechters minimumstraffen te laten opleggen.

Nou a. het straffen in Nederland is al niet mild, b. de NVvR vindt het onzin , dus waar zijn ze mee bezig van onze belastingcenten?

7 gedachten over “De veiligheidssprookjes van Opstelten en Teeven (VVD)”

 1. Minimumstraffen zijn een bijzonder slecht idee. Rechters hebben dan geen mogelijkheid meer om allerlei omstandigheden (die de politiek natuurlijk niet allemaal kan voorzien) in de strafmaat mee te wegen. Een goed boek over de wantoestanden die dat in de VS heeft opgeleverd is “Orange is the new black” over 15 maanden in een vrouwengevangenis – zie bijv. review https://bookwormz2010.wordpress.com/tag/orange-is-the-new-black/

 2. De Rechtse pers heeft haar werk goed gedaan. Zij blijft maar brullen dat we hier in Nederland te zachtzinnig zijn en dat er hier extreem veel misdaad is. Het tegendeel is waar maar Telegraaflezers slikken het voor zoete koek/

 3. Wijs dit niet op het feit dat er geen tegengeluid is, oftewel geen Linkse/progressieve media is?

 4. nexus m. Schreef:

  Wijs dit niet op het feit dat er geen tegengeluid is, oftewel geen Linkse/progressieve media is?

  Linkse pers? Is de VARA [verenigde arbeiders radio amateurs] geen pers en niet links?: http://weblogs.nrc.nl/rechtenbestuur/2011/03/19/weg-met-slapjanussen/

  “‘zaterdag 19 maart 2011 door Folkert Jensma
  Weg met de slapjanussen, Zembla helpt een handje
  Wie heeft meer invloed op het wetgevend proces in Nederland, de Raad van State of de VARA? Vorige week behandelde de Kamer een wetsvoorstel dat rechtstreeks is veroorzaakt door tv-rubriek Zembla van die omroep.
  In 2007 beweerde dit programma dat rechters, behalve na verkrachting en aanranding, ook na doodslag volstonden met taakstraffen. Dat was zelfs gebeurd in één moordzaak. Ook het Openbaar Ministerie (OM) eiste volgens Zembla bij ernstige misdrijven taakstraffen.
  De voorspelbare ophef volgde. De Kamer was hevig verontrust. De VVD eiste maatregelen. Veel media-aandacht verliep langs de ‘zie je wel’-lijn. Justitie in Nederland bestaat immers uit een stel slapjanussen die erop uit zijn om „daders gevangenisstraf te besparen”, zoals de VARA het formuleerde – verkrachters die alleen maar hoeven schoffelen. Morele paniek dus: weg met het softe gedoe, opsluiten, graag zo lang mogelijk!
  Het vorige kabinet reageerde snel, door het OM op te dragen om „geen ‘kale taakstraf’ (meer) te eisen bij een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf ‘dat een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit tot gevolg had”. Daarna (!) kregen twee hoogleraren opdracht om te controleren of Zembla wel gelijk had. Die prikten daarop een half jaar later dit ‘nieuws’ door. De conclusies bleken gebaseerd op vervuilde gegevens, waarvoor de VARA ook was gewaarschuwd. In geen enkele moord- of doodslagzaak was een taakstraf opgelegd.”‘ [lees verder in de nrc]

Reacties zijn gesloten.