De vanzelfsprekendheid van het krankzinnige

220px-Nagasakibomb
Mient-Jan Faber is er op betrapt: kernwapens zijn een garantie voor vrede. In het onderhavige interview zegt hij tot slot:

Het blijft een idiote, amorele situatie waren we leven. Zo kan de wereld niet bedoeld zijn. Het liefst zag ik dat er helemaal geen kernwapens waren. Maar aangezien ze er wel zijn, kun je ze maar beter inzetten om de stabiliteit te bevorderen. Ik heb me erbij neergelegd.

Een standpunt dat hij net zo goed ruim dertig jaar geleden had kunnen uiten, want er is niet heel veel veranderd.
Wel iets. De Sowjet-Unie en haar zogeheten satellietstaten hebben het economisch systeem zoals het er gold, met de allesoverheersende rol van de communistische partij, opgegeven. Tegen toezeggingen aan Moskou na de val van de Muur in heeft de VS zich ingespannen zo veel mogelijk voormalige Warschaupactlanden in te palmen bij de NAVO die zich steeds verder van het Noordatlantische gebied beweegt. Waartoe? Ook voormalige sowjetrepublieken zijn ingelijfd bij de NAVO. Als mogelijk nieuwe kandidaat is Oekraïne klaargestoomd, waarbij nazi’s op straat en in de staatsgreepregering behulpzaam zijn, want kieskeurig in bondgenoten is de VS nooit geweest. Er moest een punt komen waarop Rusland een streep trok, en dat moment is blijkbaar aangebroken. Die streep had ook de aanval op Servië kunnen zijn in 1999, of op Irak in 2003.

Totaal ongeloofwaardig beroept de VS-minister van buitenlandse zaken zich nu plotseling op de zogeheten internationale rechtsorde waar de VS nooit een boodschap aan gehad heeft. Wat voor antwoord verwacht zo’n man?

Komt hier een wereldoorlog van? Uit te sluiten is het niet, maar het ziet er niet naar uit. Het gaat Rusland voornamelijk om het schiereiland De Krim, dat tot 1954 bij Rusland hoorde en toen bij Oekraïne is gevoegd in de verwachting dat de USSR zo ongeveer het eeuwige leven had en dan maakte het toch niet uit. Bij Kazachstan zijn ook hele stukken Russisch gebied gevoegd in de sowjettijd. De Krim is strategisch gelegen en heeft de haven voor de Russische Zwarte-Zeevloot.

Misschien zit men in Washington wat te puffen en te hijgen dat Rusland niet meer het neerliggende dronken hondje is dat doet wat de Grote Baas zegt. Het kan ook heel goed zijn dat Rusland in staat is in ieder geval Europa te chanteren, zoals het de voormalige baas van de Sowjet-geheime-dienst betaamt.
Deze keer geen wereldoorlog. Nog niet.

Maar in tegenstelling tot wat Mient Jan Faber met enig tegenstribbelen meent te kunnen verkondigen zijn kernwapens GEEN garantie voor “vrede”. Zij zijn een garantie voor totale vernietiging van menselijk en ander leven. Het produceren en handhaven is pure waanzin waarbij je “je maar kunt neerleggen” maar dan berust je in waanzin.

Even was er opstand tegen de waanzin maar die is door Weldenkende Machthebbers als Lubbers en de zijnen tot zwijgen gebracht door hem te negeren. Maar zich neerleggen bij waanzin is geen realisme. Het is en blijft waanzin.

5 gedachten over “De vanzelfsprekendheid van het krankzinnige”

 1. Mooi gezegd en helemaal juist. Ik vond het ook een…waanzinnige uitspraak van MJF.

 2. Overigens hier een stuk over de VS-bemoeienis met Oekraïne waarvan ik denk ‘zo zou het heel goed gegaan kunnen zijn’: https://www.wsws.org/en/articles/2014/02/07/ukra-f07.html.
  Overigens, inhakende op wat Kerry zei (die zich nog maar een paar maanden geleden het vuur uit de sloffen liep in een vergeefse poging een oorlog tegen Syrië uit te lokken), de VS zouden nóóít een ander land binnenvallen. Dat is zó onbeschaafd en immoreel.
  Nicaraqua, Grenada, VietNam, Irak, Cambodja, Laos, de Filipijnen…hier een lijst vanaf 1890: http://academic.evergreen.edu/g/grossmaz/interventions.html en anders kun je hier nog wel terecht:http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_United_States_military_operations
  Kortom: openlijke of verkapte inmenging door de VS in de aangelegenheden van soevereine staten is core business van de VS.
  Is de uitspraak van Kerry (net als Hague van het VK) niet een manifestatie van cognitieve dissonantie derhalve? De man hoort in een inrichting.

 3. De Amerikanen hebben weinig kennis van andere werelddelen en worden dagelijks gehersenspoeld met de boodschap dat zy swerelds superieure volk zyn.

  Mientjan Faber riep indertyd: DE kernwapens de wereld uit te beginnen in Nederland.
  Nu ja Mient ze liggen hier nog steeds dus zo succesvol was je achteraf niet.

  Goed te weten by een kernconflict zullen de bommen dankzy onze amerika kiefde beslist niet vergeten.

Reacties zijn gesloten.