De Telegraaf demoniseert zwijgplicht

Twee psychiaters in Rotterdam hebben het UWV voor tientallen miljoenen opgelicht door tegen betaling mensen valselijk te diagnosticeren met allerlei stoornissen. Deze “patiënten” waren zo in staat om uitkeringen en persoonsgebonden budgetten aan te vragen. Voor deze grootschalige fraude worden deze psychiaters en een aantal van hun klanten nu aangeklaagd.

De Telegraaf schrijft dat deze psychiaters zo moeilijk te vervolgen zijn vanwege hun medisch beroepsgeheim. De kop van dit artikeltje luidt “Fraude kon doorgaan dankzij zwijgplicht.” Daarmee suggereert de Telegraaf dat die zwijgplicht maar moet worden afgeschaft. Het medisch beroepsgeheim is hier echter helemaal niet het probleem. Er zit blijkbaar een gat in het systeem. Het UWV zou helemaal geen diagnose moeten accepteren van een arts die door de aanvrager van de uitkering wordt betaald. Je eigen huisarts mag je immers ook niet lichamelijk afkeuren voor het UWV. Daar zijn speciale keuringsartsen voor. Daarnaast is het ook beter om niet van de mening van één psychiater uit te gaan. Het UWV had minimaal één of twee andere psychiaters om een tweede opinie moeten vragen. Het probleem is dus dat psychische klachten anders worden behandeld dan lichamelijke klachten.

5 gedachten over “De Telegraaf demoniseert zwijgplicht”

 1. ach tientallen miljoenen is peanuts …dat heb je zo bij elkaar met een groep van zeg , 500 mensen
  100 mensen 1000 € per maand voor 10 jaar is al 1.2 miljoen … hoeveel % van de uitkeringsgerechtigden is dat ????

 2. Zoals gewoonlijk is de samenvatting in de Telegraaf een onzorgvuldige voorstelling van de gang van zaken. Het OM is inderdaad omvangrijke fraude op het spoor gekomen en klaagt erover dat de opsporing bemoeilijkt wordt omdat er een arts verdachte is. en die arts heeft zwijgplicht. Dus zijn telefoon mag niet afgetapt worden en zonder toestemming van de rechter geen inzage in de medische dossiers. Minstens 1 keuringsarts van het UWV heeft wel ingegrepen en een aantal mensen opgeroepen voor herkeuring, waarbij geconstateerd werd dat de patienten hun ziektebeeld fingeerden. De uitkering werd stopgezet, maar aangifte tegen de frauderende arts werd niet gedaan. Ondanks dat een aantal geen uwv uitkering meer kreeg bleven ze wel een pgb ontvangen.
  Opportunistisch als het OM is komt ze met aanbevellingen om dergelijke fraude beter te bestrijden i.e. te pleiten voor richtlijnen voor de omgang met medische dossiers in geval van fraude vermoedens.
  De suggestie in de Telegraaf dat psychiaters tegen betaling valse rapporten opmaakten klopt niet. Het initiatief voor de fraude ging uit van de psychiater: potentiële patiënten werden geronseld. aanvraag voor budgetten werden gedaan door medplichtigen van de psych die als gemachtigde van de patienten optraden. Het is niet duidelijk hoeveel geld van de pgb’s bij de patienten terechtkwam en hoeveel bij de frauderende psychiater.
  http://www.om.nl/algemene_onderdelen/uitgebreid_zoeken/@155316/controle-zieke/

 3. Bij mijn weten krijg je een PGB alleen na toelating tot de AWBZ door het CIZ en deze wordt uitgekeerd door het Zorgkantoor.
  De diagnose van een arts is weliswaar heel belangrijk en een begin van deze procedure maar daarna kom je als zieke nog met heel wat mensen in aanraking alvorens je ook daadwerkelijk centen krijgt. Als je dan eindelijk je centjes krijgt wordt je nog met grote regelmaat gecontroleerd door van alles en iedereen.

  Als Artsen valse diagnoses gaan stellen, tja daar is het systeem niet echt op gebaseerd en daar zijn instanties voor om dit te onderzoeken, je hebt ook mensen die willens en wetens de belastingdienst oplichten.

  Dit soort berichtgeving met zo’n ondertoon van “kijk eens hoe gemakkelijk dit allemaal gaat” is een heel gemene steek onder water naar mensen die deze voorzieningen echt nodig hebben.

 4. De psychiater die verdacht wordt gefraudeerd te hebben met PGB gelden met zijn twee handlangers. . Ik ben een patiënt geweest van zijn praktijk Empati interculturele psychiatrie te Berkel en Rodenrijs.
  Op zijn praktijk was hij niet alleen als psychiater werkzaam. ook was er een vrouwelijke turkse psychiater genaamd: mujgan sakarya. deze mevrouw werkte dagelijks (fulltime) in de praktijk van empati als psychiater. bij nader onderzoek ben ik erachter gekomen dat ze geen psychiater is geweest maar enkel een basis arts was. ook werkte ene DR Mithat op de praktijk empati. dus er waren drie behandelkamers en alle drie zaten altijd vol. in de ene kamer was dr mujgan sakarya, de tweede kamer sinan gulsacan en de derde kamer dr mithat. ik was zelf patient van mujgan sakarya en al die tijd dacht ik dat ze een psychiater was. ik en mijn hele familie werden ook door haar behandeld en kregen ook rapporten van haar. Heel raar is ook dat zelfs na de AANHOUDING van de psychiatersgewoon de zogenaamde (psychiater) mujgan sakarya door ging met de behandelingen van empati interculturele psychiatrie. na ongeveer 3 maanden kregen ook alle patiënten van empati interculturele psychiatrie een brief (terwijl de beschuldigde psychiaters vastzaten) dat ze verhuisd zijn van spoorhaven 80 naar spoorhaven 42 dezelfde straat waar ze nog steeds op nummer 42 Actief zijn. iedere patient van empatie heeft die brief gekregen dat de praktijk verhuisd is naar nummer 42. deze brief is in het turkse taal geschreven en ik zal hem als bijlage met dit email bijvoegen. Het grappige is dat nog steeds de hele clubje van empati interculturele psychiatie (precies dezelfde mensen) actief zijn maar nu onder de naam praktijk BORA op spoorhaven 42. zelfs de secretaresse is meeverhuisd naar nummer 42!!!! Ik vind het echt knap dat het OM de psychiater oppakt terwijl de rest van de club onder de naam: praktijk bora doorgaat. de raporten werden door mujgan sakarya gegeven en zelfs na de aanhouding van de psychiaters blijven ze behandelen!!!!! in de media wordt alleen de naam van gulsacan genoemd terwijl nog twee mensen daar fulltime behandelden en rapporten gaven aan patiënten!!!! zelfs op de dag van de aanhouding is de psychiater meegenomen en de rest (Die zich ook behandelaren noemt) mocht gewoon doorgaan met werken. zelfs de inspectie van gezondheidszorg kwam na de aanhouding niet langs op de praktijk om te controleren of daar nog steeds behandeld werd.

  nu mujgan sakarya en DR mithat op spoorhaven 42 weer actief zijn onder de naam: praktijk BORA gaan ze gewoon weg door met hun praktijken maar nu onder de naam van een andere psychiater die met ze samenwerkt. hun nieuwe psychiater heet: psychiater Leeflang. Voor de media aandacht werden toen er raporten uitgepring onder de naam sinan gulsacan terwijl zij dat deden voor mijn ogen en nu printen ze raporten uit onder de naam: psychiater Leeflang. ook declareren ze volop op de naam psychiater leeflang terwijl ze zelf de behandelingen geven!! grappig is dat in de kranten staat dat door de aanhouding van de psychiaters de mega fraude gestopt is terwijl het gewoon door gaat zelfs toen de psychiater zelf vastzat!!!! ik zal als bewijs de brief die toen de psychiater gulsacan vastzat aan alle patienten gestuurd is bij doen. de brief is getekend door DOKTOR sakarya. terwijl ze helemaal geen doktor is maar een basis arts. maar zo noemt ze zichzelf. dit brief is naar alle patienten gestuur van empati toen de psychaietrs vastzaten!!!! dus ook hadden ze nog alle patienten bestanden van empati!!! dus de psychiaters zaten vast en nog steeds werden de patiënten van empati behandeld door dezelfde behandelaren en rapporten werden er nog gegeven!!! zie ook de nieuwe website van de club empati interculturele psychiatrtie: http://www.praktijkbora.nl
  ook toen de psychiater vastzat werden alle patienten van hem per sms / email en deze brief getipt dat ze voortaan naar spoorhaven 42 te Berkel en Rodenrijs (praktijk bora) konden komen. van de secretarrese tot de meubels alles is hetzelfde gebleven als toen op empati!!! zie ook zogenaamde DOKTOR sakarya blij fotos maken van haar nieuwe praktijk (dezelfde meubels en personeel)
  http://www.facebook.com/mujgan.sakarya

 5. @#4 Vreemd hoor dat alle controlerende en handhavende instanties hier op één of andere manier falen en dat terwijl als er in de thuiszorg een stagiere een aspirientje uitdeelt kom je op ’t journaal als je een beetje pech hebt.

Reacties zijn gesloten.