‘De staat hongert mensen uit’

“Ik ben een klacht tegen de staat aan het voorbereiden om die drie maanden van tafel te krijgen”, zegt de strijdbare advocaat. “Deze maatregel moet kapot, dit gaat onvoorstelbare schade veroorzaken.”
In de wet staat dat voor mensen die het financieel zelf niet redden de bijstand het laatste sociale vangnet is. “Dit staat haaks op mensen drie maanden uitsluiten van een uitkering. Iedereen die zich met de sociale zekerheid bezighoudt, weet: drie maanden geen inkomen betekent huisuitzetting, een boete van de zorgverzekeraar en geen brood op de plank.”
Op die tegenstrijdigheid tussen wet en praktijk is Nederland door het Europees comité voor Sociale Rechten twee keer aangesproken. “Het comité stelt dat de overheid mag straffen, maar mensen moeten nog wel in hun bestaan kunnen voorzien.

Lees verder bij de bron van dit artikel

5 gedachten over “‘De staat hongert mensen uit’”

 1. Het is de hoogste tijd dat de hele bijstandswet wordt doorgelicht op schending van mensenrechten. De WWB staat er KROM van! Om te beginnen de wet op privacy. De onbeperkte toegang tot bankgegevens, belastinggegevens, communicatie op intenet, telefoongesprekken die afgeluisterd mogen worden. De informatieplicht die zelfs eist dat men opgeeft of men naar het buitenland gaat op vakantie. De onbeperkte toegang tot de woning en de inhoud van kasten. De bewijslast die bij de aangeklaagde wordt gelegd. Het verbod op relaties (Living Apart Together). Het aanscherpen van regelgeving zodanig dat mensen niet anders dan overtredingen KUNNEN maken en hen daar buitensporig voor straffen (LAT relaties, duistere regelgeving). Controle op verbruik van water, licht en gas om bij elke afwijking van het gemiddelde de sociale recherche los te kunnen laten. Financiele straffen bij kleine overtredingen in het verkeer die de draagkracht verre te boven gaan en afgestraft worden met gevangenisstraffen. Beslag op zelfs minimaal noodzakelijke voorzieningen zoals voedsel en onderdak. Het onder dwang en zonder loon tewerkstellen van mensen die moedwillig worden uitgesloten van normaal fatsoenlijke, marktconforme betaalde arbeid. Het zijn stuk voor stuk maatregelen die een pogrom en razzia op mensen zonder werk alleen voorkomen doordat er incidenteel en op plaatselijk niveau nog wat bestuurders en persvoorlichters te vinden zijn die moraal boven geld en macht stellen in plaats van werk boven inkomen en geld boven humaniteit.

 2. Goed artikel!
  Gelukkig is er nog een advocaat als Jelle Klaas.
  @Platzak: Heel duidelijk verwoord, helemaal met je eens.

 3. Bijstand te weinig om te leven helemaal voor de vele chronisch zieken en alleenstaande vaders en moeders die kind met handicap of ziekte verzorgen DAAR os het niet op gemaakt hier al paar jaar honger

 4. Sarena, ik ben niet op de hoogte van je/ jullie persoonlijke omstandigheden. Maar je kan evt. contact leggen met een maatschappelijk werker, om die leefomstandigheden te bekijken en daar waar nodig aan te passen? Maatschappelijk werkers denken mee, met de omstandigheden waar men evt. in vertoeft. En adviseren, daar waar nodig/ wenselijk.

  Bijstand is zeker geen vetpot, maar niemand hoeft honger te lijden. Mocht er sprake zijn van enig schuldproblematiek, zoek dan a.u.b. zo snel mogelijk hulp. Er zijn meerdere mogelijkheden om daarvan af te raken. Kost tijd en enorm veel moeite, maar ook daar zijn mogelijke oplossingen.

  Succes, in ieder geval.

Reacties zijn gesloten.