De rehabilitatie van extreem-rechts

Het is een mening die het goed doet op allerhande rechtse webfora. Het idee dat Hans Janmaat, de leider van de Centrumpartij en de Centrumdemocraten, een miskend profeet was die het failliet van de multiculturele samenleving voorzag. Een stem uit onverwachte hoek heeft deze stelling nu inzet gemaakt van het publieke debat. ‘Zou Janmaat niet gerehabiliteerd moeten worden?’ vragen theatermakers Sadettin Kirmiziyüz en Marjolein van Heemstra zich af. Met die vraag als startpunt maakten zij een theatervoorstelling waarin Hans Janmaat wordt vergeleken met de Bijbelse profeet Jeremia, ‘de klager die gelijk krijgt, de huilende profeet die door zijn eigen volk werd aangevallen’. In een artikel in Vrij Nederland en in interviews in Het Parool en NRC Handelsblad, nemen de theatermakers vrij expliciet politiek stelling: we hadden moeten luisteren naar Janmaat en hem een podium moeten bieden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

22 gedachten over “De rehabilitatie van extreem-rechts”

 1. Wanneer zou Anders Breivik worden gerehabiliteerd ? Rioolrechts in Nederland begint zich vaker en luider te manifesteren op dit gebied.Anders Breivik had gelijk volgens het bruine schuim.

 2. Zou Hitler niet moeten worden gerehabiliteerd? Het miskende genie dat ten onder ging omdat zijn volk niet hard genoeg voor hem vocht? Het miskende genie Adolf Hitler: bron van inspiratie voor Geert Wilders, Martin Bosma, Joost Niemöller, Hans Janmaat, Anders Breivik en ga zo nog maar een flinke poos door?
  (Disclaimer: Aan domrechts, xenofoob en ander ongewenst geteisem: de vraag is retorisch en sarcastisch bedoeld.)

 3. Ik zie geen enkele reden om Hans Janmaat te rehabiliteren. Er is altijd wel een goede reden om naar onszelf te kijken. Er zijn slachtoffers gevallen. Daar hebben de actievoerders de mensen aan wiens kant ze claimden te staan niet mee geholpen. Je wint er zeker geen stemmen mee, en dat is in een democratie het enige dat telt. Vechten is pas de laatste optie.

 4. Ik vermoed dat Sadettin Kirmiziyüz uit een Kemalistisch gezin komt ?? Papa een grijze wolf ??

 5. Waarschijnlijk begint deze voorstelling met grijze wolfen gehuil.
  Tenminste langs deze weg kan misschien ook verklaard worden waarom zijn er mensen te vinden die Hitler ook willen rehabiliteren?

 6. Meestal zijn Turken of Marokkanen en Iraniërs die zo zijn christelijk geworden of Maleisisch,of bekeerde..moslims zoals zijzelf zeggen te zijn.deze hebben dan opeens kritiek op land van herkomst,ook zijn ze dan zo rechts van mening ineens..Afshin,Ehsans,ebrus zijn er altijd wel.

 7. Janmaat hoort bij racistisch, fascistisch nazi tuig op de vuilnisbelt van de geschiedenis, rehabilitatie, van zijn leven niet.
  CD en CP totaal foute partijen.
  En de vraag of hitler gerehabiliteerd zou moeten worden?
  Volgens mij, en ik zou het mis kunnen hebben, was hitler niet zoveel slechter dan janmaat, hij had alleen veel meer macht

 8. Ach natte Neel , alle Alevieten over een kam scheren zou ik niet zo snel doen , daar zit een behoorlijke linkse groep onder , maar het probleem hier in het westen is dat bijna niemand beseft dat Mustafa Kemal ( Ataturk ) in hetzelfde rijtje thuishoort als Hitler , Mussolini , Franco , Salasar ect .. Ebru Umar die Ataturk ophemelt is net zo iets als wanneer Marco Bossato Mussolini zou prijzen in een liedje.. Of een partij die de princenvlag en de NSB meeuw …. Oeps , die hebben we dus al …

 9. Al bakrastani,
  Én als men wél weet dat ataturk tot die categorie behoort?
  Zoals de PVV dat weet met hun meeuw?
  En juist daarom dat zo fijn vinden?
  Er zijn miljoenen die ataturk niet zó zien of onwetend daarin..maar velen
  Weten het wel hoor

 10. De Nederlandse Media .. wat zouden die nou nog wel of niet weten Neel ? Als je ziet hoe bij alles de kant van de tegenstanders van de AK partij worden gekozen , zonder te kijken wat de achtergrond is van die tegenstanders … is dat dan bewust zo gekozen of is dat de stupiditeit van infrieure Hoernalisten ?? Ik heb trouwens in de Nederlandse Alternatieve media nog niets gezien over de verbanden tussen te tegenstanders van Erdogan en de voormalige Kamalistische dictaturen .. Net zomin als je iets lees over de grote invloed op, en deelname bij, van Fascisten op de demonstraties in de Oekraiene

 11. ” is dat dan bewust zo gekozen of is dat de stupiditeit van infrieure Hoernalisten ??”
  In het kader van de winstoptimering bij de media moeten deze voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk gemaakt worden. Dus niet al te moeilijk, zwart-wit zonder grijs en iemand die de schuld moet hebben.
  Volgens dezelfde logica moeten Janmaat en Bruin wel goed zijn, omdat, zoals algemeen bekend en geaccepteerd, de “buitenlanders” fout zijn. Die theatermakers denken ook met hun portomonnee.

 12. Stop eens met extreem rechts te eren met de titel Extreem rechts. Noem ze gewoon naar wat zij zijn. NAZI’S!

 13. Extreem-rechts heeft vele facetten. Niet iedere Extreem-Rechtse persoon is een Nationaal-Socialist. Er is te lang geen onderscheid gemaakt tussen Fascisme en het inherent daarvan verschillende Nazisme.

 14. De reden van de pvvaanhangers is dat zij een groot minderwaardigheidsgevoel hebben en ze kennen enorm veel jaloezie en afgunst.
  Hun uiterlijk en levenstijl en maatschappelijke opvatting en ook zo hun lage opleiding,maakt van deze volksmensen een soort nomadengroep.
  Geen één werkgever zit op een tokkie te wachten niemand wil zo’n tokkie naast zich hebben wonen,de cookies voelen zich buitengesloten in hun miserabele levensstijl waarin zij generaties vaak inzitten.
  Armoede,slechte eetgewoonten,vaak geen geld om de maand rond te komen,en hulpeloos verwachten dat de overheid hun wel zal verzorgen.
  Dat zij vaak in een bepaalde wijk opgehurkt wonen is omdat ze zó nog enigste van medeburgers hebben die nét als hun leven,vaak klagen en geven ze af op de gevestigde orde,denk maar aan de film Keetje Tippel..
  Deze mensen hebben geen toekomstperspectief,of idealen om uit die jaren 40 armoede en laagopgeleid leven te komen.Ze blijven hulpeloos maar naar hun omgeving kijken en afgeven en zoeken steeds een andere oorzaak van hún miserabele levensstijl.
  Dus was eerst de gevestigde orde de schuldige,of de fatsoenhouder die wel een goede baan had,nu zijn de allochtonen de schuldigen en vooral moslims.
  De PVV en ander vóór deze beweging speelden slim en uitgekookt in op deze frustraties van die vermaledijde volksmensen en nu denken die en hopen deze benarde volksmensen dat de PVV de oplossing is die hun van hun soldatenleven zal verlossen.

 15. Het PVV patroon is een soort braaksel , opgekauwd nationalisme , Leider en Volk aanbiddend fascisme en wat drupjes gejat SP program .. nationaal-Socialisme was in ieder geval minder opertunistisch … Braaksisime ??

 16. Ik ben voor het preventief steriliseren van tokkies en het afnemen van hun stemrecht. Erg hè ?

Reacties zijn gesloten.