De PVV met de Nazi’s vergelijken is zo gek niet meer

joden1Ik was nooit zo’n voorstander van nazi-vergelijkingen. Ik vond het altijd verstommend, de ander wegzetten als nazi zorgt niet voor een fatsoenlijke discussie met argumenten. Helaas heeft de tijd me ingehaald.

Wie nu de Kamervragen van de PVV leest of de gebruikte retoriek in de media vergelijkt met die van Nazi-Duitsland kan er simpelweg niet meer omheen. Vervang “moslim” door “jood” of “jood” door “vluchteling” en het is onmogelijk om te zien of de tekst uit de donkere jaren van de vorige eeuw komen, of dat ze van afgelopen maanden zijn.

Der Stürmer“, een krant uitgeven door een prominente Nazi, stond bekend om anti-Joodse retoriek en taalgebruik wat vooral de lagere klassen aansprak: Joden waren verantwoordelijk voor verkrachtingen, logen alles bij elkaar om hun “echte bedoelingen” te verdoezelen en waren enkel uit op geld en heerschappij.  De artikelen gingen maar al te vaak over vermeend misdadig gedrag, speelden in op angst en stonden bol van de overdrijving en benadrukten voortdurend de verschillen tussen de Joodse cultuur en de Duitse. Elke week was er wel een nieuw schandaal, uiteraard complete flauwekul.

Als je het enige PVV lid, Geert Wilders, hoort schreeuwen over Nederland dat overspoeld dreigt te raken met Islamitische vreemdelingen die niet bij ons passen, gevolgd door een oproep de grenzen te sluiten voor het naderende gevaar, dan kun je per direct een krantenartikel uit “Volk en Vaderland” tevoorschijn halen.

Wie PVV Eerste Kamerlid René Dercksen stennis ziet maken over het “brute slachten” tijdens het offerfeest, zal een herinnering aan het werk van Philipp Rupprecht (Fips) niet kunnen onderdrukken: zijn cartoons over “rituele moorden” en “koosjer slachten” in een poging de Joden af te schilderen als harteloos zijn wel bekend. Om over zijn waarschuwingen aan vrouwen die voorbij een AZC lopen nog maar te zwijgen.

Het volk slikt het allemaal als zoete koek. Sterker nog, de “bezorgde burgers” kalken asielzoekerscentra vol met hakenkruizen, roepen op tot brandstichting om Nederland terug te veroveren en noemen het dan “verzet“.

Er is echter één groot verschil tussen Nazi-Duitsland en de PVV: tijdens de Tweede Wereldoorlog wist het Duitse volk niet van de gaskamers, in Nederland roepen ze er om.

Ik was nooit zo van de nazi-vergelijkingen. Helaas heeft de tijd me ingehaald.

1 gedachte over “De PVV met de Nazi’s vergelijken is zo gek niet meer”

  1. Pingback: Zoek de verschillen? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.