De PVV maakt racisme salonfähig

(Het is maar wie je in je salon wilt toelaten, zou ik zeggen).
Maar staatsman-op-jaren Ed van Thijn kan het blijkbaar makkelijker zeggen dan bijvoorbeeld Job Cohen.

Er zijn regelmatig verschrikkelijke incidenten. Ik denk aan het antisemitisme in bepaalde buurten van Amsterdam en ook de blinde moslimhaat die door Nederland rondwaart. Dat laatste is door Europese antiracisme comités jaren geleden al aan de kaak gesteld.
Tegenwoordig haalt men zich daar de schouders bij op. Die gewenning is heel zorgelijk want het slaat de samenhang in de samenleving onderuit. Het hebben van een discriminerende mening is salonfähig geworden.

Overigens is het belangrijkste onderwerp van het interview waaruit dit citaat is gelicht – wat het belangrijkste onderwerp zou moeten zijn. Toch is er enige samenhang. Als het beruchte ochtendblad kopt over weer eens miljarden die in de bodemloze put van Griekenland gestort moeten worden dan doet dit blad een rechtstreeks beroep op het verder aanzwellende racisme dat van hogerhand gevoed wordt. IJslanders, Grieken – ze deugen allemaal niet, is de dagelijkse boodschap. Waar gaat dit Europa naartoe? Van Thijn ziet Ruttes kabinet er aan bezwijken. En zegt onder andere:

Je ziet in heel Europa dat regeringsleiders het moeilijk hebben. Ze hebben onder de bevolking te weinig draagvlak voor hun Europabeleid. In veel landen gaan de belastingbetalers die voor wanbeleid van andere Europese lidstaten moeten opdraaien, al de straat op. Vroeg of laat gaat dat hier ook gebeuren en dan neemt de druk op dit kabinet toe. Dit kabinet is te instabiel om dat te kunnen dragen.

Kwestie van klok en klepel. “De boze belastingbetalers” weten uitstekend wie er fout zitten en waar ze moeten wezen.

Verder mag Van Thijns analyse wel juist geacht worden.
Rutte haalt het niet in de crisis als er voortdurend spoeddebatten moeten worden gehouden over hoofddoekjes in een toch al weg te bezuinigen tramlijn.
Moge het geheel nog eind deze maand uit zijn en ons lijden verlost worden…

2 gedachten over “De PVV maakt racisme salonfähig”

  1. heeft Gidi Markuszower al gepleit voor een cherem tegen Ed van Thijn?

    wel lekker rustig hier zonder Likoed Nederland 🙂

  2. Niet alleen racisme! Ook het nazisme! Gesteund door malloten als grabbelaar Rutte, oorlogshandelaar Verhagen en consorten gedraagd Wilders zich als de fuhrer van het huidige kabinet. Gaat een laf stelletje kontkruipers als Bleeker en Leers ook nog beweren dat de lijder des vaderlands Wilders eigenlijk best een geschikte kerel is! Eigenlijk moet het hele verrotte stelletje wat zich onze gedoogregering noemt met laag water op de Roggeplaat in de Oosterschelde gedumpt worden! Jammer genoeg vind de millieuvereniging dit niet goed. Waarschijnlijk terecht! Afvalverwerker Rijnmond wil ze niet opstoken, te vervuilend! Dus, in beton gieten dan maar en opslaan bij de covra? Is ons nageslacht daar wel content mee?

Reacties zijn gesloten.