De positieve kanten van het verschijnsel-Wilders

Laura stemde in juni 2010 op de PvdA. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd het GroenLinks. Niet op de PVV. ‘Ik ben fel tegen de Partij Voor de Vrijheid en zijn geblondeerde voorman’.

Toch heeft ze er nog eens over nagedacht. En uiteindelijk is ze tot de conclusie gekomen dat het best mogelijk is het verschijnsel-Wilders van de positieve kant te bekijken:

1. We hebben iets om over te klagen.
2. Het laat de diversiteit van onze maatschappij zien.
3. Het biedt werk voor journalisten, striptekenaars, columnisten en andere creatievelingen.

Dat laatste blijkt maar weer, door deze post.

20 gedachten over “De positieve kanten van het verschijnsel-Wilders”

 1. eigenlijk is het ook wel positief dat oorlogsmisdadigers, terroristen etc zich niet eenvoudig laten arresteren want de zoektochten naar mensen als Milosevic, Mladic, Bin Laden c.s. is goed voor de economie, beetje werkverschaffing kan geen kwaad

  het proces tegen Wilders is ook eigenlijk bedoeld om Moszkowicz uit de bijstand te houden, de criminaliteit wordt immers minder

  was het niet een Amsterdams orakel die de wijze woorden sprak: elk nadeel hep zun voordeel

 2. Nog een positief punt:

  We hebben een beter beeld van hoeveel racisten er in Nederland zijn want die zijn nu allemaal uit hun holen gekropen.

 3. Nee, ik hoop en denk niet dat iedere PVVer een racist is. Ik denk en hoop dat de overgrote meerderheid onvrede heeft met het gevoerde beleid in de afgelopen 30/40 jaar. Wat ze nog niet door hebben is dat ze met een stem op de PVV dit beleid juist instand houden.

 4. als ik kijk wat een representatieve steekproef van de ANDERHALF MILJOEN laagopgeleide en extreem cynische Henk’s & Ingrid’s zoal ventileren op diverse fora, bij feesten en partijen en onder elkaar dan denk ik dat de overgrote meerderheid van de PVVers gewoon een racistische inborst heeft

  de gemiddelde PVV kan zich waarschijnlijk kwalijk herinneren wat hij/zij drie dagen geleden op tv heeft gezien, laat staan dat ze een op feiten gebaseerde diepgravende analyse kunnen geven over de gevolgen van het regeringsbeleid van de afgelopen vier decennia

  ja, ik ben extreem cynisch over de PVV, hun aanhang en meelopers 🙂

 5. Tibaert Schreef:

  Sluit je aan bij Mensa…

  Wel eens op gewezen / voor uitgenodigd, maar het leek me dus echt 100x niks. Had waarschijnlijk iets te maken met mijn allergie voor dikke woorden en dan had ik daar alleen maar zitten te krabben en te jeuken. 😛

  Trouwens, als ook daar het Wilderisme reeds rondwaart (oeps, daar komen de jeukbultjes al), mis ik kennelijk niet zo héél erg veel. 😉

 6. @ Tibaert:
  Voor de mensen die geïnteresseerd/nieuwsgierig zijn: de reactie werd niet opgenomen, vanwege de link naar eigen blog in de reactie = spam volgens mijn definitie.

 7. Beetje kort door de bocht. Ik zie niks positiefs aan de PVV. Er is op dit moment een grote groep jongeren van de derde generatie die zich totaal geen Nederlander voelt. Dit wordt alleen maar aangesterkt door populistische prietpraat van partijen als de PVV. Wilders heeft die groep die toch echt aan het vernederlandsen was weer van dat vernederlandsen afgebracht. Ik spreek nu Turkse jeugd die ondanks dat ze hier geboren zijn, een sterkere band voelen met Turkije dan met NL. Er zijn meisjes die voorheen vrij, geëmancipeerd waren en nu een hoofddoek dragen, gewoon als protestmiddel. De segregatie tussen geboren Nederlander en Nederlander met een andere achtergrond is nog nooit zo groot geweest. Het is nu niet meer vanzelfsprekend dat je als doorsnee middenklasse Nederlander op straat loopt met een Turkse of Marokkaanse Nederlander, daar zijn toch vooroordelen over. Het is echt al een hele lange tijd dat ik een goed opgeleide Nederlandse jongere op straat zag lopen met een leeftijdsgenoot die ook goed opgeleid is en een goede baan heeft. Geloof me er zijn Turken en Marokkanen die studeren, maar ook met die mensen willen de Nederlandse leeftijdsgenoten niet omgaan, want ze zijn van de Islam en dat is iets heel engs tegenwoordig. Het enige dat de PVV gebracht heeft isverdeling van de maatschappij. En racisten en ander tuig herken je veel sneller, doordat ze hun mond niet meer houden.

 8. En JA dit klopt 100%:

  John Schreef:

  We hebben een beter beeld van hoeveel racisten er in Nederland zijn want die zijn nu allemaal uit hun holen gekropen.

  En JA ook dit klopt ook m100%:

  Sjef Schreef:

  Er is op dit moment een grote groep jongeren van de derde generatie die zich totaal geen Nederlander voelt. Dit wordt alleen maar aangesterkt door populistische prietpraat van partijen als de PVV. Wilders heeft die groep die toch echt aan het vernederlandsen was weer van dat vernederlandsen afgebracht.

  Het is weer segregatietijd in ons land. Elke groep apart en contacten lopen ook apart.
  De rechtse leugenaars zijn jaren geleden begonnen met het verhaaltje over de integratie. Die zou niet toereikend zijn.
  Wat hebben PVV/Wilders de laatste tijden gedaan? Jahoor, de integratie dwarsbomen door de moslims/buitenlanders voortdurend voor rot vlees uit te maken.

  Denkt u dat deze methode de integratie stimuleert?

 9. @ nexus m.:

  Sjef Schreef:

  Er is op dit moment een grote groep jongeren van de derde generatie die zich totaal geen Nederlander voelt. Dit wordt alleen maar aangesterkt door populistische prietpraat van partijen als de PVV. Wilders heeft die groep die toch echt aan het vernederlandsen was weer van dat vernederlandsen afgebracht.

  Verdeel en heers, tactiek van de blonde Kim Jong-ill . Maar het gekke is dat het juist averechts werkt, jonge goed opgeleide jongens en meisjes vinden Nederland opeens niet zo tolerant meer, ze studeren hier en dan is Ankara als een goed opgeleide Nederlander opeens een schat, want de economie is booming. Dus Wilders is eigenlijk de megastaat Turkije aan het opbouwen met Nederlandse belastingcenten doordat hij werkkrachten Turkije injaagt. Dan kan hij nog met een dom populistisch praatje komen, waarbij hij Erdogan de grootste Islamiseerder noemt, maar na een tijdje is Turkije het ook zat en gaat het zich toch echt richten naar het Oosten. Dat is wel zonde voor een economie die de 17e is van de wereld.

 10. Of dacht jij echt dat Wilders belang heeft bij perfect geïntegreerde moslima’s ? Dat zou zijn nachtmerrie zijn, want dan kan hij zijn partij gelijk opheffen. Er is en deel dat zich echt aanpast, daar hoor je hem niet over, maar het deel dat zich niet wil aanpassen o.a omdat ze gaan radicaliseren door de aanstichter die zie je in het nieuws.

 11. @ Tibaert:
  Bij bijna elke reactie verwijs je naar je eigen blog. Volgens mij probeer je gewoon mensen naar je blog toe te lokken op deze manier, nou, mij zul je er in ieder geval niet zien.

 12. @ Lauradenkt:
  Ik ben zowel bij jou als bij Tibaert al een keertje komen buurten… nee, nog nergens iets gepost, maar ik ben waarschijnlijk een onverbeterlijke clickaholic. :mrgreen:

 13. Het biedt werk voor journalisten, striptekenaars, columnisten en andere creatievelingen

  Daar kan ik qua werk maar niet qua inhoud moeilijk mee eens zijn.
  Mainstream journalisten doen hun werk qua reilen en zeilen Wilders buitenland en zijn kretologieën niet, mainstream colomnisten zijn al jaren bijwagens van heersend kabinetten.

  Strip tekenaars idem.
  Censuur en godwins zijn hot media werk, bedreigingen uit beide kampen ook.
  Lekker creatief, zou er nog iets aan creativiteit in deze diversiteit ontbreken.

  Waar draait deze topic om?
  Wilders media spin en spil is de ideologie van de Islam die ons bedreigt.

  Val er voor of denk zelf na en dan kom ik toch terecht bij een creatief falen van de moslimgemeenschappen zelf qua media profilatie antwoord aan Wilders en burgers en dit op cruciale punten ipv in de hoek gedrukt of in de contramine te gaan.

  Afkeuren van gedrag, geweld of niet gepleegd vanuit de moslim hoek, zegt niets meer dan dat.

  Zelf censuur qua Islam en de kunsten, het is oppassen geblazen.
  Waar zou dit vandaan komen? Niet van de moordenaar van Theo van Gogh al zou Wiolders dat willen, er zijn veel voldoende geobsedeerd door enkele media persoon om deze als waanzinnige te vermoorden.
  Daarnaast was Theo van Gogh even grof over moslims als joden en hij was van mening dat er nooit eenpoliticus, die hij niet was, op zou staan die art. 1 gelijke gevalen gelijke behandleing op zou staan..
  Er steekt iets anders en dat zijn luitjes zoals zwaargewicht bruggenbouwer Tariq Ramadam en lichtwicht Fatima Elitak die een verbod op theater uitvoeringen op hun media conto hebben.
  Of er meer zijn weet ik niet , de politieke impact daarvan te stuitend en te sluipend om qua fora als bijzaak te onachten.

  Vragen waarom de voormannen van deze diverse cultuur zich niet media breed om vrijheid verenigen om van kunstzinnige interpretaties van de islam en gedrag van moslims volledig als vrijheid van culturen zich te uiten te onderschrijven?
  En wanneer mag de burger media breed van horen hoe de Islam zich met homosexualiteit en gelijke rechten mannen en vrouwen verhoudt?

  De burger weet toch dat bij de SGP vrouwen geen politieke functies bekleden, de CU en SGP op bijbel geschriften gefundeerd maar als oh zo bang voor de driften van sexualiteit als man vrouw eigen zijn.
  Ik sluit me verder aan bij Sjef maar niet zonder erbij te noemen dat alarm bel ook voor de moslimgemeenschappen klinkt, het is ook tijd om mainstream media breed weerbare profilatie op Wilders topics al zou het niet om eigen fundi radicalisatie tegen te gaan.
  Ik zie bv ook meer jonge moslima’s met zwarte /witte Niquaab, naast algemene toename van hoofddoekjes om me heen.
  Stralend in Niquaab, arm in arm met 1e generatie moeders, tantes of oma’s die een mate van vermoeidheid uitstralen, de markt op. .
  Er zijn een aantal interessante en ontroerende documentaires gemaakt die dieper in gaan op de ervaring van 1e generatie gast arbeiders, achtergebleven vrouwen die later wel of niet overkwamen.
  Deze cultuur omslag was gigantisch, de behoefte aan geborgenheid binnen eigen cultuur als bekend blijven ook, analfabitsme , semi geletterdheid met als houvast de Koran, hij sloeg me maar hij was een goede man en meer.
  De actuele vraag is of deze jonge vrouwen wel weten wat ze nog meer behalve moslim identiteit propageren , of ze daar te onnozel voor zijn of dat ze instemmen met de ongelijkheid van de sexen binnen dit geloof?
  Geven deze jonge moslima’s ook aan dat er ongelijkheid tussen vrouwen met of zonder is?
  Waar bleven en blijven de Imams en voormannen vd moslim gemeenschappen als reactie op Wilders hot topic dwz hoofddoekjes als symbool voor onderdrukking van vrouwen?
  Wanneer gaan ze zich daarover publiekelijk duidelijk uitspreken dan wel van mening verschillen, voorlichting over welke stromingen er binnen de Islam zijn, welke schrijven bv. hoofddoekjes voor?
  Het uitblijven daarvan stemt to denken dat het overwegend de mannen zijn die het aan de vrouw overlaten om moslim identiteit waarbij gender ongelijkheid in de publieke ruimte te beslechten.

  Ik heb even gespeurd naar deelnemende sprekers op het Islam sharia debat dat in Leiden plaats vond.
  Het trof mij bv. dat een Australische spreker het op zijn eerdere media conto had dat er genoeg in de Koran terug te vinden is die de gelijkheid van man en vrouw voor westers integrerende moslim en moslima ondersteunt.
  Dat culturele beweging en mogelijke herzieningen binnen dit geloof vanuit de elite moet komen verbaast niet.
  De vraag is of er in reactie op Wilders niet meer moslima Ingrids voor Henk de Imam rond lopen?

 14. Ik ben het met uitspraak Tilbaert op krapuul`onlangs, Wilders laat ons met rust , helemaal eens omdat ik zelf politiek Wilders als geestdodend ervaar.
  Het kost me dan ook de nodige moeite om tegen als onderbouwing zonder hetzelfde te doen te zijn.
  .

Reacties zijn gesloten.