De Polen mogen trots op zichzelf zijn

De Poolse kiezers hebben voor een primeur gezorgd: voor het eerst sinds het land weer een democratie is, is de partij van een zittende premier de grootste gebleven. Samen met de Boerenpartij kan het Burgerplatform van Donald Tusk na vier jaar regeren nu opnieuw een coalitie vormen. Met Tusk aan het hoofd.

Polen doorstond de economische crisis na 2008 wonderwel. Dat is een enorme prestatie, waar andere Oost-Europese landen soms 20 procent van hun bruto nationaal product in rook zagen opgaan. Grote conflicten met buurlanden en met de EU heeft Tusk weten te vermijden. Ook de relatie met Rusland is verbeterd, al blijft er wederzijds wantrouwen. Van die rustige koers heeft Polen economisch geprofiteerd. (Voor Polen en Europa is de nieuwe termijn van Tusk een grote overwinning – Trouw)

1 gedachte over “De Polen mogen trots op zichzelf zijn”

  1. Trotse Polen van korte duur vrees ik.

    De huidige economische voorspoed is te danken aan ruime EU subsidies(grootste aantal inwoners van Europa) en al die gevluchte Polen die never nooit geen werk konden vinden in Het Polen van 10 tot 5 jaar geleden. De industrie dacht toen ook lekker te profiteren en ging voor goedkoop werkvolk met het motto:we zullen daar veel productie laten draaien voor een hongerloontje…. Maar Owee :Shit alle Polen met verstand waren al in het buitenland werkzaam en er ontstond personeelstekort voor hun Poolse fabrieken en bouw waardoor de lonen snel omhoog gingen en de economie steeg…Intussen hebben ze daar gastarbeiders uit China en Rusland die de productie op peil houden en ook weer de arbeidsmarkt voorzien van goedkope werkkrachten…Alle eerder gevluchte Polen hebben nu nog geen trek in de paar baantjes die in hun thuisland nog te vinden zijn tegen 30 % van de salarissen in West Europa.maar de prijzen van benzine en consumptiegoederen zijn wel aangepast aan West Europa..Maar Tusk wil ze graag weer terug hebben. Een belangrijke reden van hun goede economie is ook het feit dat ze Zloty’s hebben in plaats van Euro’s. Die willen ze binnenkort invoeren …zodoende is de goede economie binnenkort voorbij..

Reacties zijn gesloten.