De onderzoeken naar Trump

Dat wat er tot zover bekend gemaakt is over het Mueller rapport een anti-climax was, is wellicht het understatement van de eeuw. Maar, moeten we daar dan natuurlijk gelijk achteraan zeggen, het rapport is nog geheel niet bekend. Alles wat we kennen is een vier pagina’s tellende samenvatting van het bijna vierhonderd pagina’s tellende rapport van de door Trump als Attorney General aangestelde William Barr, bekend van zijn coverup operaties – eveneens als Attorney General – na het Iran-Contraschandaal. Dat gezegd hebbende, blijven er ook bij het nog volledig onbekend zijn van het rapport een aantal zaken over die nu al zeer grote vraagtekens oproepen over het onderzoek:

  • Het onderzoek werd slechts een maand na het aantreden van de bij voorbaat gecorrumpeerde Barr al gestopt (Barr schreef maanden geleden namelijk een soort van open sollicitatiebrief voor zijn huidige functie, waarin hij het Muelleronderzoek als onzinnig en illegitiem bekritiseerde, waarna Trump natuurlijk wist dat dat zijn man was). Hoe toevallig is dit? Vooral ook gezien het volgende punt:
  • Het lijkt een raar moment om het onderzoek te stoppen. Er zijn nog veel losse einden. Michael Flynn en Rick Gates zijn nog niet veroordeeld, en de onlangs gearresteerde Roger Stone is nog niet eens aangeklaagd. Ook lopen er nog zaken voor de door Mueller ingestelde Grand Jury, dat nog in vol bedrijf is volgens een US attorney die gehoord werd in een zaak over een ongenoemd, buitenlands bedrijf dat men al tijden probeert te dagvaarden voor die Grand Jury.
  • Trump is nooit gehoord, het is zelfs niet of nauwelijks geprobeerd dit af te dwingen. Waarom niet? Misschien omdat men voorzag dat dat een eindeloos juridisch getouwtrek zou worden, omdat Trump natuurlijk niet in staat is te getuigen zonder meineed te plegen, iets dat zijn toenmalige persoonlijke advocaat John Dowd in het Witte Huis expliciet gezegd heeft, volgens Bob Woodwards boek Fear.
  • Het is mij ook niet duidelijk hoe er geen sprake van samenwerking tussen Rusland en de Trumpcampagne zou zijn geweest, of althans niet genoeg bewijs daarvan. Na die talloze Russische contacten van campagnemedewerkers, de betrokkenheid van Bannon bij Cambridge Analytica, Manafort die data van interne peilingen deelde met de Oekraïense – maar met de Russen in contact staande – Konstantin Kilimnik. Bovendien moet nog uitgezocht worden wat Roger Stone precies met Julian Assange bekokstoofde.
  • Er was immers Trumps surrealistische optreden ten aanzien van Poetin in Helsinki, het toelaten van Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland Lavrov in het Witte Huis, Jeff Sessions die meineed heeft gepleegd over zijn contacten met Russisch ambassadeur Sergei Kislyak.
  • En als er dan allemaal niks aan de hand was met die contacten, waarom probeerde iedereen ze dan te verbergen? Zoals voormalig Deputy Attorney General Sally Yates (degene die Mike Pence inlichtte over het feit dat Michael Flynn gecompromitteerd was vanwege zijn geheime Russische contacten) hier stelt, liet de Trumpcampagne op zijn minst toe dat ze door de Russen geholpen werden in plaats van bijvoorbeeld de FBI erover in te lichten dat de Russen probeerden de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.
  • Het vreemdste van alles: Mueller wilde geen oordeel uitspreken over het feit of er nu wel of geen belemmering van de rechtsgang door Trump heeft plaatsgevonden, terwijl Trump zèlf heeft gezegd dat hij Comey ontslagen heeft vanwege het onderzoek naar samenwerking met de Russen. Het idee van een Speciale Aanklager is nu juist dat hij iemand van buiten de regering is die wèl een objectieve uitspraak kan doen. Maar dat doel laat hij vervolgens volkomen open voor Barr, die de bal dan ook gelijk inkopte met zijn interpretaties van het rapport.

Ik vraag me dan af wat het nut van Mueller na twee jaar is, als hij daar na al die tijd nog steeds geen afweging in durft te maken, of is zijn onderzoek wellicht voortijdig afgekapt door Barr om te voorkomen dat Mueller een dergelijke conclusie kon bereiken? Er wordt wel gezegd dat Mueller die beoordeling niet heeft willen maken omdat er een richtlijn binnen het Amerikaanse Ministerie van Justitie bestaat dat een zittende president niet aangeklaagd kan worden, en dat hij dat dan ook niet zou willen suggereren. Maar Mueller kan dan toch nog steeds zeggen dat de president iets gedaan heeft waarvoor iemand normaal gesproken aangeklaagd zou worden maar dat dat nu niet gebeurt omdat hij president is, en dat hij daarom dan maar impeached moet worden.

Yeah right, alsof dat ooit gaat lukken. Een Amerikaanse president is theoretisch niet, maar praktisch gezien wèl onaantastbaar gemaakt door de Amerikaanse constitutie, zeker als men niet bereid is een president aan te klagen. Hoe dan ook, als een narcistische, psychopatische oplichter als Trump niet eens afgezet kan worden, dan kan dat met niemand gebeuren. Dan kan vanaf nu alles, Trump heeft de lat onherstelbaar laag gelegd voor het presidentschap.

Barr wil delen van het rapport verborgen houden vanwege vertrouwelijkheids- of staatsveiligheidsredenen, terwijl die comissies voortdurend allerlei gevoelige, vertrouwelijke informatie krijgen. Er is helemaal geen juridische of staatsveiligheids-gegronde reden om dat te doen. Het is duidelijk dat er een enorme cover-up operatie gaande is.

Komende week zal er dan waarschijnlijk ook een flinke clash tussen Barr en de Oversight Committee van het Huis van Afgevaardigden plaatsvinden, dat geëist heeft dat het rapport dinsdag 2 april compleet, ongeredigeerd en met alle ondersteunend bewijsmateriaal aan de commissie wordt overhandigd. Barr heeft al laten weten daar weinig voor te voelen, en in dat geval zal de commissie de stukken officieel wettelijk opeisen. Ik verwacht van leden van deze door en door corrupte regering uitsluitend obstructie en verdoezeling van feiten, en Barr zal daar zeker geen uitzondering op vormen. Daar is hij immers voor ingehuurd door Trump, dus dat kan nog een heel juridisch gevecht worden.

Moeten we de hoop op gerechtigheid met betrekking tot Agent Orange in het Witte Huis nu helemaal opgeven? Nee. Het is namelijk wel zo dat er diverse zaken door Mueller uitbesteed zijn aan andere gerechtshoven. Dus ook al is Mueller klaar, dat wil niet zeggen dat de onderzoeken tegen Trump en zijn organisaties in het algemeen voltooid zijn, bij lange na niet zelfs.

Er lopen namelijk nog zeker acht federale rechtszaken tegen Trump en aan hem gelieerde organisaties of personen. Zo moet de zaak tegen Roger Stone in verband met zijn contacten met Julian Assange en het doorspelen van de mails van de DNC aan de Russen nog beginnen, in November gebeurt dat pas. De rechtszaak tegen Maria Butina, een Russische agente die via de NRA in contact probeerde te komen met hogere functionarissen in de Republikeinse partij moet nog afgerond worden. Er loopt een onderzoek naar de véél te hoge inauguratiebijdragen, die absoluut niet verklaard kunnen worden door wat die inauguratie gekost zou kunnen hebben.

Daarnaast kunnen de Democraten in de diverse commissies in het Huis onderzoeken starten. Eén daarvan is die van De Financial Services commissie van het Huis van Afgevaardigden, onder leiding van Maxine Waters, die documenten van de Deutsche Bank aan het opvragen is, via welke Trumps financiële contacten met Russische oligarchen verliepen en verlopen. Ook Jared Kushner heeft daar betrekkingen mee.

Een aantal belangrijke onderzoeken heb ik al genoemd. Ik heb geprobeerd ze allemaal bij elkaar te zoeken maar er is geen beginnen aan, zo wijd verbreid lopen alle dubieuze praktijken van Trump. Toen realiseerde ik me dat ik vorige week een perfect overzicht ervan gezien heb in Stephen Colberts Late Show (zie de screenshots, de eerste lijst heb ik overgetypt omdat die natuurlijk het belangrijkst is, de tweede staat er ter lering ende vermaeck nog bij):

De eerste lijst:
1. Mueller Investigation in Rusian interference
2. SDNY investigation of Stormy Daniels hush money
3. SDNY investigation of inaugurational funding
4. SDNY investigation of pro-Trump Super PAC
5. NY department of financial services investigation of Trump insurance policies
6. NY Attorney General investigation of Trump Org real estate deals
7. NY Attorney General investigation of Trump Foundation, NY State tax department investigation of Trump taxes
8. NY Attorney General investigation of undocumented workers at Trump golf club
9. Maryland and DC Attorneys General investigation of Emoluments Clause violations
10. Lawsuit over Trump legal fees
11. Lawsuit over Summer Dervos defamation.
12. House Intelligence Committee investigation in obstruction of justice
13. House Judiciary Committee investigation into obstruction & corruption
14. House Oversight Committee investigation in security clearances
15. House Financial CommitteeHouse Intelligence Committee investigation in Deutsche Bank’s lending to Trump.
16. House Ways and Means investigation in Trump’s tax returns
17. House Foreign Affairs investigation into Emoluments Clause violations.

Plus wat er behalve de officiële aanklachten nog allemaal meer mis is met Trump:

(Bekijk vooral ook die hele uitzending)