De miljardairs achter extreem-rechts

Vertaling (www.vertaalslag.blog) van een artikel van T.J. Coles op Counterpunch  (3 mei 2019)

Miljardairs en werkende mensen hebben één ding gemeen: ze haten de overheid. Maar ze haten de overheid om verschillende redenen. Voor werkende mensen is de overheid in sommige kwesties te rechts: zij laat transnationaal kapitaal toe om banen en lonen te ondermijnen. Over andere kwesties zien veel werkende mensen de overheid als te links, en laten ze toe wat ze (ten onrechte) zien als buitensporige immigratie. Miljardairs hebben een hekel aan de overheid omdat de overheid soms gedwongen wordt te reageren op de druk van de bevolking, wat kan betekenen dat ze financiële regelgeving, vakbonden en ander beleid dat schadelijk is voor de winsten introduceert.

Bij afwezigheid van het uitvoeren van ronduit fascistische staatsgrepen, construeren elementen van de heersende klasse sociale onrust om de overheid te dwingen beleid te steunen dat tegen de belangen van werkende mensen ingaat.

Miljardairs financieren een miljoenenpresident

Tegenwoordig financieren een handjevol miljardairs extreemrechtse, anti-islamitische, anti-immigranten en/of ultranationalistische politieke figuren, bewegingen en alternatieve mediapersoonlijkheden. Hun doel is om de mainstream politiek verder naar rechts te duwen, omdat mainstream politici bang zijn om kiezers te verliezen aan de nieuwe extreme partijen. Maar hoe kunnen elites werkende mensen ertoe brengen om beleid te steunen dat tegen hun eigen belangen ingaat? Het antwoord is door ze af te leiden van de werkelijke oorzaken van hun ellende – bezuinigingen, privatisering, economische deregulering en desinvesteringen, d.w.z. het beleid dat door miljardairs wordt ondersteund en in plaats daarvan spelen ze hun woede uit over immigranten en de islam.

In de VS is er bezorgdheid geuit over de banden van president Trump met extreemrechtse haatgroepen en de politieke steun die hij van die groepen krijgt. Robert Mercer is een miljardair, die hedgefund manager is en CEO van ‘Renaissance Technologies‘. Mercer, een geldschieter van Trump, werkte samen met Trump’s kortstondige strateeg Steve Bannon, om van Breitbart News een platform te maken voor het zogenaamde alternatieve rechts, oftewel “alt-right”. De term alt-right werd bedacht door Richard Spencer, een witte suprematist en Trumpsupporter die zelf wordt gefinancierd door de multimiljonair, William Regnery II, via het ‘National Policy Institute’. Regnery heeft een reeks anti-islamitische, anti-linkse boeken gepubliceerd door onder andere David Horowtiz, directeur van het ‘David Horowtiz Freedom Center’. Nadat Mercer Trump had geholpen verkozen te worden, distantieerde hij zich van Bannon, Breitbart en de alt-right. Klus geklaard.

Een andere Bannon-Mercer-onderneming was ‘Cambridge Analytica’, een bedrijf dat is opgericht in het Verenigd Koninkrijk als een dochteronderneming van SCL, een groep die bekend staat om zijn betrokkenheid bij verkiezingen in het buitenland, waaronder het leveren van adviesdiensten voor de eerste “democratische” verkiezingen in Irak, terwijl het land nog steeds onder illegale Amerikaans-Britse bezetting stond. Cambridge Analytica steunde de Leave-campagne in de aanloop naar het referendum van 2016 in Groot-Brittannië om al dan niet in de Europese Unie te blijven. Inderdaad, de pro-Brexit-factie van de Conservatieve Partij bestaat uit hedgefundmiljardairs en vermogensbeheerders die de EU willen verlaten om haar financiële regelgeving te omzeilen. Ze bestaan uit: Crispin Odey, Michael Hintze en Peter Hargreaves. Een andere pro-Brexit hedgefunder is Arron Banks. Er wordt beweerd dat, als minister van Binnenlandse Zaken, de Britse premier Theresa May persoonlijk heeft geïntervenieerd om te voorkomen dat de politie onderzoek zou doen naar de vermeende financiering door Banks van de EU Leave-campagne, die gebruik maakte van Cambridge Analytica voor marketing van anti-EU en anti-immigranten boodschappen aan gebruikers van sociale media.

Brexit & de miljardairs

Met behulp van Facebook werkte Cambridge Analytica ook samen met medewerkers van Palantir, een bedrijf voor gegevensverwerking dat is opgezet met CIA-geld en eigendom is van een miljardair-techondernemer, de medeoprichter van PayPal, Peter Thiel. Thiel heeft openlijk gezegd dat democratie onverenigbaar is met het kapitalisme. Thiel was een grote investeerder in Facebook en Reddit, de laatste was een prikbord dat “meme magic” gebruikte om het profiel van Trump op sociale media te vergroten. De bijna-miljardair-oprichter van ‘Oculus VR’, Palmer Luckey, pochte over zijn lidmaatschap van de top 0,0001% en het gebruik van zijn internetvaardigheden om online pro-Trumpactivisme via Reddit te genereren.

Terug naar Arron Banks: Naast donaties aan Leave.EU is Banks een grote geldschieter van de UK Independence Party (UKIP); de hard-rechtse, anti-immigratie, Eurosceptische partij die voorheen geleid werd door ex-bankier Nigel Farage. Farage gebruikte zijn kennis met betrekking tot het Brexit-referendum over short sell-aandelen en verdiende geld aan de Brexit. Onlangs stapten verschillende parlementsleden uit de Conservatieve Partij om een ​​onafhankelijke groep op te richten (nu Change UK genoemd), die beweerde dat hun partij was geïnfiltreerd door UKIP-ondersteuning die naar verluidt door Banks is aangemoedigd om deze verder naar rechts te duwen. Maar UKIP ging te ver naar rechts, zelfs voor Farage, door bijvoorbeeld Stephen Yaxley-Lennon, beter bekend als Tommy Robinson, toe te staan ​​om als adviseur van zijn nieuwe leider te werken.

Robinson richtte de Engelse Defence League op, een anti-islamitische groep die grotendeels bestaat uit boze blanke mannen van middelbare leeftijd. Een tijdje leek het erop dat Robinson misschien milder was geworden toen hij bij Quilliam kwam, een denktank met als opdracht moslims, secularisten en anti-moslims te helpen om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden. Maar er kwamen meer lucratieve aanbiedingen op hem af. Robinson ontving indirect geld van de tech-miljardair CEO Robert Shillman, die regelmatig doneert aan anti-islamitische organisaties, waaronder het David Horowitz Freedom Center, hierboven vermeld. Robinson werkte samen met de door Shillman gefinancierde Rebel Media, een Canadees extreemrechts bedrijf dat (meestal mannelijke) kijkers trekt door verleidelijke jonge vrouwen aan te trekken om haat tegen links, immigranten en moslims op te wekken. Na ontslagen te zijn bij het rechtse Britse radiobedrijf LBC, kwam de extreemrechtse commentator Katie Hopkins bij Rebel Media. Het universitaire werk van Hopkins werd gefinancierd door de British Army Intelligence Corps en ze is afgestudeerd aan de militaire academie van Sandhurst.

Conclusie

In plaats van zich te concentreren op de extreemrechtse boegbeelden van haat, zoals Tommy Robinson, is het logischer om achter het gordijn te kijken naar hun megarijke donateurs, zonder wie er nauwelijks nota van ze zou zijn genomen.

Fascisme en kapitalisme hebben een incestueuze geschiedenis. Kapitalisten willen ‘sterke mannen’, politici die niet bang zijn om geweld te gebruiken, om vakbonden te verpletteren en economieën aantrekkelijker te maken voor internationale investeerders. De Amerikaanse generaal-majoor Smedley Butler (bd.) getuigde dat in 1933, na de crash van ’29 in Wall Street, leiders van het bankwezen en de industrie hadden samengezworen om een ​​fascistisch regime in de VS te installeren in plaats van het New Deal programma voor sociale investeringen toe te staan. In Duitsland prees de antisemiet, Henry Ford van Ford Motors, Hitler, wiens nazi’s het bedrijfsmodel van Ford bewonderden, de hemel in. Als journalist van middelbare leeftijd, werd de Italiaanse Mussolini door de Britse MI5 gerekruteerd en betaald als anticommunistische propagandist.

We hebben nog geen fascisme, maar wie weet waar een zwaar gefinancierd, internationaal extreemrechts terecht kan komen?