De heerlijke nieuwe wereld van het werkhuis dat komt

Gisteren werd een nota van het Platform Toekomst van Arbeid aangeboden aan de minister van sociale zaken, Koolmees (D’66). Uit dit stuk:

Geen uitkering maar basisbaan
Baanbrekend is het idee om mensen niet langer een bijstandsuitkering te geven, maar een basisbaan voor 28 uur per week tegen 70 procent van het wettelijk minimum maandloon. Ook moet er als het aan het PTA ligt een zogenaamd Werkhuis komen. Werkenden en werkzoekenden kunnen daar terecht voor advies over werk, opleiding en duurzame inzetbaarheid. Binnen dit Werkhuis werken publieke en private partijen samen om te zorgen dat mensen uiteindelijk niet in een uitkering belanden of blijven zitten, maar zo snel mogelijk van-werk-naar-werk worden bemiddeld. De gevolgen van de coronacrisis maken de noodzaak hiervan heel duidelijk.

U begrijpt dat dit maar liefst 140.000 BANEN zal opleveren. Dergelijke cijfers worden nooit verantwoord, niet aan het begin en niet aan het eind als het niet waar blijkt te zijn. Ekenemie is tenslotte niet anders dan pis- of theeblaadjeskijken, ook al is het onder het huidige stelsel het Toppunt van Wetenschap.

Bron.
Het zoveelste plan om het minimumloon af te schaffen in tijden waarin de van oudsher getemde toegelaten vakbeweging om verhoging vraagt.
Meer over Werkhuizen zometeen.