De hebbers en houwers willen alleen maar meer graaien

Het ‘kwaad van het kwartaalkapitalisme’ is sinds het begin van de crisis eerder erger geworden dan verminderd, constateert McKinsey.Topmanagers trekken zich niets aan van internationale organisaties als de OESO, de G20 en het World Economic Forum, die de afgelopen jaren hebben gepleit voor een meer duurzame vorm van kapitalisme.

Zo valt hedenochtend in de Volksche Bruine Beobachter te lezen.
“What is new” om ’t maar eens ‘in the english’ te formuleren.

Hebbers en houwers hebben namelijk geen enkele boodschap aan de niet-hebbers en het milieu. Het enige dat hen drijft is het vergroten van hun eigen vermogen. Dat daar 90% van de rest van de wereld voor moet creperen kan ze geen ene moer schelen.
Integendeel, met in het vaandel “Armoede is een keuze” kunnen die paupers met nog wel wat minder toe.

ter overdenking good old Marx:
marx opstanding

[De absolute algemene wet van economische groei in een kapitalistisch systeem] maakt een opeenstapeling van ellende een noodzakelijke voorwaarde, overeenkomend met de groei van rijkdom. Groei van rijkdom aan de ene pool is dan ook tegelijkertijd de opeenstapeling van ellende, de kwelling van de arbeid, slavernij, onwetendheid, brutalisering, en morele degradatie bij de tegenpool, dat wil zeggen aan de kant van de klasse die haar eigen product produceert als kapitaal.

Karl Marx-Kapital Vol. 1 Chap. 25

4 gedachten over “De hebbers en houwers willen alleen maar meer graaien”

  1. Mooi geschreven.
    Vergeet niet dat het kabinet Kok begonnen is met meer macht aan aandeelhouders te geven.

  2. Zo langzamerhand krijg ik echt medelijden met die graaiers. Ze zijn bezig met dingen die er absoluut niet toe doen. Maar ja, het gaat wel ten koste van anderen. Het gevaar dat je loopt je over hun wangedrag al te veel op te winden is dat je in hun waardensysteem gezogen wordt, al is het de negatieve pool ervan.

Reacties zijn gesloten.