De harde neoliberale werkelijkheid: sociale sloop met gratis xenofobie, discriminatie en racisme erbij

De belangrijkste prioriteiten van de neoliberalen liggen duidelijk in een enkele richting – absolutistische “marktwerking” onder volledige controle van de corporaties. Eerder betreft het hier kartelwerking met tevens oplopende verrijking en welvaart voor de banken en 1% van de top. Niets vrije markt – dat is voer voor goedgelovigen, alles blijft strikt gecontroleerd en strikt aangestuurd ten bate van de corporaties. Dit allemaal tegen het achtergrond van extreme tolerantie voor de wijdverspreide xenofobie, racisme en discriminatie.

Indien u een politieagent op het laatste fenomeen aanspreekt zou hij meestal na enige procedureel uitleg eraan toevoegen dat de Nederlandse politie het pas gaat aanpakken indien een duidelijke richtlijn van bovenop komt die deze problematiek als prioritaire zaak zal aanwijzen.
Zolang het niet gebeurt, wordt er in werkelijkheid ook niets bestreden.
Volgens Mark Rutte en zijn kornuiten is deze problematiek geen prioriteit omdat naar zijn eigen woorden hij er niets aan kan doen “omdat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is”. Natuurlijk is teflon nu eenmaal teflon en racisme is nu eenmaal racisme. Dit snapt iedereen.

Langs deze weg is de conclusie onvermijdelijk dat het de huidige neoliberale regering gelijk met zijn rechtse steunconsorten en sympathisanten geen ene moer scheelt met betrekking tot dit ernstig sociaal-maatschappelijk fenomeen die onze maatschappij blijft ernstig verzieken. Het lijkt net alsof ze toch enigszins iets met de blanke 77% mee voelen die het grond voor de xenofobie en discriminatie vormen.

Het xenofobie- en racisme-fenomeen zou heel erg moeilijk zijn om aan te pakken, weet u nog de bekende verontschuldiging?
Jahoor, bekend feit is dat 75% van de uitzendbureaus structureel discrimineren op verzoek van de autochtone werkgevers.
De olifant staat dus jarenlang midden in de kamer doch de neoliberalen en ultrarechtsen weigeren om dit te erkennen.

Geen enkel democratisch land zal zich permitteren om een rustig en stil staande jongen met een T-shirt met erop het opschrift van zijn vrije mening met groot geweld door politieagenten te laten arresteren en vervolgens nog eens een beroepsverbod opgelegd aangemeten te krijgen.
Dit is het Nederlandse primeur van beperking van vrije meningsuiting in het geval van Kno’ledge Cesare.

In dit geval betreft een politionele vrijheidsbeperkende handeling die in democratische landen niet kan gebeuren. Democratische landen hebben burgemeesters in dienst die zorgen dat vrijheid van meningsuiting as eerste prioriteit wordt nageleefd.

De dubbele moraal en dubbele maatstaven zijn meteen zichtbaar.
Het is onomstotelijk bewezen feit dat burgemeester Keizer (VVD) enige tijd geleden de NVU door de stad liet marcheren met discriminerende leuzen terwijl in hetzelfde tijdstip op advies van de politiechef de vrijheid voor de linkse tegenactivisten volledig beperkt werd. De progressieve tegendemonstratie tegen extreem-rechts vertoon werd door hetzelfde persoon verboden.

Typisch staaltje naar je eigen sympathieën extreem-rechts bevorderen en de progressieve volksbeweging doen dwarsbomen.

Dit soort hypocriet gebeuren is de sleutel tot het enorme succes dat ultrarechts o.a. PVV/Wilders in de afgelopen jaren gekend heeft en in dit succes wil de neoliberale regering en zijn consorten ze zeker niet belemmeren.

1 gedachte over “De harde neoliberale werkelijkheid: sociale sloop met gratis xenofobie, discriminatie en racisme erbij”

  1. Pingback: De harde neoliberale werkelijkheid: sociale sloop met gratis xenofobie, discriminatie en racisme erbij | Denkoefening.be

Reacties zijn gesloten.