De gulden doet het nog

De gulden is in de praktijk al 12 jaar niet meer in gebruik, maar zo niet in de hoofden van een aantal mensen. Voor hen is die meer dan een herinnering. Ze rekenen nog met guldens.

Zo’n 18 procent doet het van regelmatig tot voornamelijk voor hoge bedragen in guldens. De poll zal verre van representatief zijn, maar toch.

Heeft dit item iets met politiek te maken? Niet direct, maar het wijst me weer op de behoudzucht van veel mensen. Zouden degenen die zich met het omrekenen bezighouden ook voornamelijk PVV-stemmers zijn?

8 gedachten over “De gulden doet het nog”

 1. ” Zouden degenen die zich met het omrekenen bezighouden ook voornamelijk PVV-stemmers zijn? ”

  NEE

 2. In Noorwegen kost een doos eieren 40 kronen. Dat is omgerekend 5 euro. Maar als je dan doorrekent kom je op 11 gulden. Dan weet je pas echt hoe duur de Noorse eieren zijn. En ik ben geen PVV – stemmer. Ik ben een niks-stemmer.

 3. Mijn oma had ook een collectie van verschillende oude munten en soms om kracht bij te zetten deed ze in de oude munten de huidige prijzen rekenen.
  Het is een leuke manier om een verlopen ijkpunt te creëren om te kijken welke kant de corporatieve kapitalisme zich ontwikkeld heeft.

 4. @Leo:
  Ach Noorwegen heeft natuurlijk ook zijn slechte dingen, je hebt hier een hele sterke boeren en visserij lobby. Net zoals in Nederland maar hier kunnen ze nog veel meer. Daarom zijn de prijzen voor Kaas en vis hoog, maar die van Vlees en import producten NOG hoger.

  Dit zodat boeren veel winst kunnen pakken en tegelijkertijd er een hele dikke import belasting zit op concurrerende producten die de boeren en vissers eens dwars kon zitten. Een goed voorbeeld is de COOP, een coöperatie van winkels opgericht door de boeren. Daar is helemaal niks mis mee en ben ik ook voor. Maar als de COOP goedkoper is dan alle andere supermarkten, inclusief de prijs vechters, terwijl dezelfde keten in Zweden en Denemarken bij de duurdere ketens hoort (En zelfs ICA, wier in Noorwegen duurder is dan COOP, maar in Zweden een van de goedkopere winkels is)…. dan moet je er toch een belletje gaan rinkelen ;).

  Ik zou er sowieso boodschappen doen ook al was hij duurder, omdat ik als Libertarisch socialist vind dat lokale markten heel belangrijk zijn. Maar zoals het nu gaat is er teveel overheids steun, te ver doorgevoerd waardoor het helemaal mis is gegaan.

  En zo heeft elk land wel zijn knuffel groep ;).

 5. Ik ben één van de ongeveer drie miljoen mensen (dat zijn er veel) die dat nog wel eens doen. Om te constateren dat diverse dingen verhoudingsgewijs goedkoper zijn geworden en heel veel andere dingen aanmerkelijk duurder (op basis van prijsstijgingen van ongeveer 2 tot 3% per jaar [2002=100 en 2014= van 130 tot 140]).

 6. Ik reken inderdaad speciaal bj hoge bedragen vaak nog terug naar guldens om me te proberen te realiseren wat ik uit ga geven. En het mag duidelijk zijn dat ik geen PVV stem 😀

 7. ” Zouden degenen die zich met het omrekenen bezighouden ook voornamelijk PVV-stemmers zijn? ” `

  Nee!
  Om iets te willen omrekenen, moet je dat wel kunnen.

Reacties zijn gesloten.