De gezagsgetrouwheid van Ton Elias

Bij voorbaat: ik ben er niet bij geweest – bij “de Vondelstraat”. Ik verbleef buitenslands op dat ogenblik en het drong pas laat tot mij door dat er iets aan de hand was geweest in Amsterdam dat niet met de Groote Keyser te maken had gehad.

Maar op de studentenflat kreeg ik getuigen uit de eerste hand – zij waren “het gedoe” ontvlucht, verzenuwd juist door alles wat er om onder andere hun pand gebeurde, en gingen min of meer veilig wonen. Niet iedereen is even stoer als de verhalen het altijd willen doen geloven.

En ze vertelden over Ton Elias, die destijds ook in die buurt woonde, en misschien nog wel want het is een dure buurt, en die toenmaals sterverslaggever was bij het universiteitsblad Folia Civitatis.
En hoe hij zich verheugde op de confrontatie met de politie. Hij drukte dit zo uit:

En dan komt de M.E.! Et alors?

Et alors.
Hij wil er vast niet aan herinnerd worden nu hij op Vonhoff begint te lijken en ongetwijfeld liefst docenten en studenten door de M.E. in elkaar gerost wil zien.

8 gedachten over “De gezagsgetrouwheid van Ton Elias”

 1. Oude vertrouwde leuzen:

  ME, weg ermee!

  Geen woning, geen kroning!

  Het waren drukke maanden 🙂

 2. Ach Majesteit, het lot wilde dat ik daar meer bij betrokken was dan bij de Vondelstraat en dat terwijl ik Amsterdammer ben – en met dit lenteweer komt het nog boven ook.

 3. @4: Arnold:

  Góóóoi her eruit, brul oerklanken, sla je op de borst, ween bittere tranen.

  Dan komt alles wel weer goed. Na, nee, niet echt, wat gebeurd is is gebeurd, en wat er komen gaat moeten we ook nog maar afwachten. Himmelhoch jauchzend , zu Tode betrübt..

 4. Ooit eens omdat we geen geld voor de trein hadden én super natuurvriendelijk waren naar de landelijke kraakvergadering in nijmegen gefietst met z’n driën , helaas bleken we ook nog een rekenfautje te hebben gemaakt en lag nijmegen nog zo’n 50 km verder dan berekend , na een halfuurtje van de vergadering te hebben meegemaakt daar nog blijven slapen .. kan me eigenlijk alleen de fietstocht herinneren .. zadelpijn heeft de rest verdrongen 🙂

 5. Dat zijn de verhalen, net als dat van Elias eigenlijk
  In een dag Amsterdam-Nijmegen heb ik wel eens gedaan op de fiets – daar woonde immers mijn in de dagen van de Zeigelhoftoestanden al danig ontrouwe geliefde (die kwam bijkomen van de barricaden bij mij en zodoende)

 6. De Allerraarste confrontatie met mijn krakersverleden had ik in de USA , op een dag kwam er in onze woongemeenschap een Turkse Sheik spreken .. Met een vertaler die mij bekend voorkwam , na de bijenkomst raakte ik met hem aan de praat en wat bleek , Ik kende hem uit Nederland , hij was toendertijd bij de kraakbeweging rond Purmerend en bij een paar Zaanse ontruimingen geweest .. sprak ook vloeiend Nederlands ….. Kwam ook in amsterdam mischien dat jij hem ook herken Nolly http://www.unc.edu/~rdorfman/sufi/images/photos/photos%20backgound/Baba1.jpg

Reacties zijn gesloten.