De geleende droom

Ja hallo! Zo kan ik het ook. We zijn al heel rijk en dan hebben we ook nog eens 400 miljard geleend. Tja, dan heb je wel een beetje staatsschuld, maar dan heb je ook wat. Een droom van een land met de gelukkigste mensen ter wereld. En zolang we ons gek blijven verdienen kunnen we die miljarden rente per jaar ook wel blijven ophoesten. Het grote probleem is echter, dat je de realiteit uit het oog verliest. Die gelukkige inwoners hebben niet in de gaten dat ze in een geleende droom leven. Ook krijg je het idee, dat de hele wereld er net uit ziet als bij jou thuis. Dat de meerderheid van de wereldbevolking nog nooit een telefoontje heeft gepleegd, gaat er allang niet meer in. We willen allen nog maar meer en een stapje terug doen, is een haast onmogelijke zaak.

Griekenland
Griekenland wilde ook meedoen aan het piramidespel. Ze leenden geld en kochten een lot. Maar als je geld leent, moet je wel terugbetalen. Dat lukt niet als je alleen olijven en Tzatziki uitvoert en ondertussen geen belasting int. Normaal gesproken is het de bedoeling van een piramidespel, dat je de onderste laat vallen. Maar aangezien ze geld hebben geleend van de bovensten in het spel, proberen die er nog uit te halen wat er in zit. Anders zijn die hun poen kwijt. Wat Griekenland ons leert is dat als je leent, je vroeg of laat moet terugbetalen. Dus ook wij zijn ooit aan de beurt.

Dus bereid je je er even op voor dat we die 400 miljard moeten terugbetalen. Tel daar voor het gemak ook die hypotheekschuld van 664 miljard bij op en wat we geleend hebben voor de aankoop van iPads. Dat is maar 30 miljard, dus dat valt mee. In 1996 was de hypotheekschuld trouwens nog maar 138 miljard, dit om even de groei aan te geven.

Gezondheidszorg
Goed voorbeeld van onze gekte is de gezondheidszorg. Ik noem deze maar omdat dit onze grootste uitgavenpost is, die ieder jaar met 6% duurder wordt. Nu 84 miljard per jaar. Maar dan heb je ook wat. We gaan haast niet meer dood. Mede daardoor heeft de volgende generatie geen pensioen meer en moet iedereen wel langer werken natuurlijk. Steeds meer ouderen, steeds meer handen aan het bed en steeds meer kosten. Maar dat lenen we gewoon joh. Geen paniek.

“Dokter ik heb 200 km geschaatst en nu heb ik last van mijn enkel”. Dan gaat u toch gewoon naar de geleende fysiotherapeut meneer. Dacht je dat je als Tanzaniaan in Tanzania hebt geschaatst, dat je dan fysio krijgt? Ik dacht het even niet.
“Dokter, ik heb het gevoel dat ik homo ben”. Dan sturen we u naar geleende homotherapie.
Dacht je dat als je homo bent in Iran, dat ze je naar therapie sturen? Oh sorry, verkeerd voorbeeld. In Iran geven ze wel homotherapie, maar die is op andere leest geschoeid. Maar het idee erachter is hetzelfde natuurlijk.
Alternatieve geneeswijzen. Nog nooit enig bewijs geleverd dat gedroogde geitenkeutels ergens goed voor zijn, maar het wordt geleend, eh vergoed bedoel ik.

Het blauwe adertje
Mijn vrouw had zo’n klein blauw adertje op haar been. Dat mocht ze van geleend geld weg laten halen. Ik mee naar het ziekenhuis. Daar zat de wachtkamer overvol met blauwe-adertjesvrouwen. Het ziekenhuis had er een dagtaak aan. Niet dat ze er echt last van hadden die vrouwen, maar het staat zo naar als je in je bikini loopt.

Stel je woont in Mali. Je moet twee dagen rijden voor een dokter. Bij de dokter aangekomen, staat er een rij van twee dagen. Voor je staat een man wiens oor er onderweg afvalt omdat hij lepra heeft en de man achter je weegt nog 40 kilo en ligt te rillen op grond van de koorts want hij heeft malaria. Na twee dagen ben je eindelijk aan de beurt. Je zegt tegen de dokter; “Ik heb zo’n klein blauw adertje op mijn been. Kunt u dat weghalen, want het staat zo rot als ik in mijn bikini loop”. De gekte!

Terugbetalen
Zullen we alles eens terugbetalen wat we nog schuldig zijn? Net zoals Griekenland zou moeten doen. Hoe zou Nederland er dan uitzien? Zouden we nog steeds de gelukkigste burgers van de wereld zijn? Zouden we nog steeds lopen klagen als de trein een keertje vertraging heeft omdat het sneeuwt? Volgens mij hebben we dan hele andere zorgen en worden we een heel ander volk.

16 gedachten over “De geleende droom”

 1. We zijn allemaal geboren (of komen wonen) in dat landje aan de zee, dat door zijn ligging een uitstekende doorvoerplaats biedt voor goederen die van de ene helft van de wereld naar de andere helft van de wereld worden verhandeld. Dan wonen we ook nog bovenop een gasbel, waardoor we nauwelijks energieproblemen hebben. Als het er op aankomt kan de handel buiten Griekenland en buiten Portugal, maar om ‘ons’ kunnen ze niet heen. We zijn door allerlei toevalligheden een zeer welvarend land, maar we zijn langzamerhand gaan geloven dat dat allemaal onze eigen verdienste is.

  Verhip. Ik lijk ook wel een salonsocialist.

 2. Salonsocialist

  Ik ben jouw stereotyperende en ronduit RACISTISCHE teksten NU volledig zat.

  Ik ben op dit moment te boos om normaal te kunnen beantwoorden maar dat komt nog ergens a.s. weekend.

 3. #2 Wat is er dan zo racistisch aan?

  Vind het een stukje tekst met een diepere betekenis. Ik vond het heel leesbaar en kan me er goed iets bij voorstellen. Ik heb zelf in Egypte gewoond en heb zelf ook wel eens gezegd dat als ze Nederlanders in dezelfde omstandigheden hadden gezet, er niets van welke vorm van beschaving dan maar ook, over zou blijven.

 4. @4 het generaliserende gebrabbel van Salonsocialist over Grieken mischien of de manier van praten over hoe slecht het wel niet is in Afrika ( wat bedoeld hij hier in Godsnaam mee , moeten we hier onze bek houden en aderen pas laten behandelen als ze uitgespat en geinfecteerd zijn )

  en natuurlijk gaat hij er aan voorbij dat de gewone Grieken het slachtoffer zijn van Neo-liberaal beleid nee hoor knoflook en olijven exporterende lozer die het verdienen , dat zijn het …

 5. Ik denk dat Spyridon boos is omdat met zijn primitieve redenering Salonsocialist de schuld van wat in Griekenland gebeurd gewoonweg alleen bij de gewone Griekse burgers neerlegt. Dit stelling getuigt van een bijzondere oppervlakkigheid en een eigen gebrek – als betweter altijd de schuldige bij de anderen willen aanwijzen.

  Bij mij zijn de gewone burgers niet automatisch vrijgesproken, maat ik kijk altijd eerst naar de veroorzakers van de toestand – de corrupte bankiers en de financiële maffia die ons op dit moment beet heeft.

  Indien Salonsocialist uit zijn kleine schelpje ’s een keertje zou willen kruipen en minimale kennis van de informatie op internet zou willen nemen, zou hij onmiddellijk geconfronteerd worden met de enorme hoeveelheid informatie over het misbruik van Griekenland ter verrijking van de banksters van de huidige financiële elite.

  Op dit moment verrijken zich eindeloos degene die onze belastinggeld als “hulp” hebben opgelepeld en willen de gewone Grieken laten betalen. Goldman Sachs, de financiers die de plaats van de politici overal innemen om de bevolking de rekeningen te laten betalen.

  Ik meen me te herinneren dat Saloonsocialist heel erg boos was op Dirk Scheringa die de mensen zou uitgebuit hebben, maar zit nu goed te keuren dat de gewone Grieken door dezelfde financiële personen uitgebuit en uitgeperst worden.

 6. @5 @6: ik denk dat Salonsocialist met de term ‘piramidespel’ wel degelijk aangeeft dat er ook een smerig spel met de Grieken is gespeeld, precies wat jij zegt Al B. En de (wellicht gechargeerde) beelden uit Afrika dienen om het verschil in welstand aan te tonen, maar tegelijkertijd dat wij voor een belangrijk deel een geleende welvaart hebben. Moet nou alles expliciet uitgelegd worden, herkennen jullie stijlvormen als ironie of overdrijving niet?

 7. Over Salonsocialist en zijn mening over Dirk Scheringa het volgende.

  Vriend van mij noemde bij deze discussie een hele sterke punt: ” Hoe zouden die ultracorrupte lui hun spelletje rond kunnen krijgen zonder de volledige medewerking van de gewone burges (afgezien van hun samenspel met de VVD lui op dit gebied), die dan op hun beurt een kans zien om een voordeeltje te slaan. Moeten ze dan niet gaan janken als ze vervolgens aan de korte kant gaan trekken……..Als iemand je een enorme lening tegen een waanzinnig laag rentepercentage aanbiedt, moet je dan niet eerst denken dat er iets in deze zaak zeker mis is?”

 8. @Laurent, ik begrijp zeer goed wat je bedoelt en ik hoop altijd dat hij uit goede bedoelingen handelt maar Salonsocialist redeneert altijd binnen een zeer gesloten frame, wat behoorlijk irritant op mensen kan gaan werken. Zo lees ik de reactie van Spyridon.

 9. @9 dat beaam ik , ik reageer meestal niet meer , en zie zijn sociaal democratische prietpraat als niet meer dan dat: prietpraat van een aanhanger van een ( gelukkig ) afstervende politieke stroming …

 10. Ik zou me er gewoon niet aan storen en er zeker niet op reageren. Ik schrijf nou eenmaal op een manier die niet iedereen aanstaat. Je moet er lang over nadenken om te begrijpen wat ik bedoel. En misschien is dat ook wel de bedoeling.

 11. Nou zeg! Wat zijn dat voor overdreven reacties op een stuk dat tot nadenken stemt? De voorbeelden die Salonsocialist aanhaalt zijn toch van de zotte? Als we allemaal weer eens gewoon normaal gingen doen en niet zo overdreven mee zouden doen in de race van meer, meer en mooier en beter met kuntsmatige middelen, dan zou het een stuk rustiger zijn in Nederland. Nu weer vrouwen die vonden dat ze te kleine borsten hadden, gek gemaakt door reclames en TV series (en misschien hun mannen, hoewel ik me niet voor kan stellen dat het lekker voelt zo’n plastic implantaat). Blijken die dingen te lekken! Dus allemaal hersteloperaties, met alle risico’s van dien en kosten. Vrouwen willen 20 blijven en laten hun gezicht injecteren met rotzooi die daar niet voor bedoeld is. Krijgen ze ontstekingen en bobbels van, nog verder van huis dan met een simpele rimpel. Tjesus, ga me nog opwinden ook.

  Kortom, denk eerst eens even na voor je reageert op een stuk van Salonsocialits, hij is niet zo conventioneel als de meesten van ons. Hij belicht graag beide kanten en legt heel vaak (nou ja, oke, bijna altijd :-P) de vinger op de zere plek. Daarom zijn er ook zoveel Pavlov reacties. 😛

  Salonsocialist is niet racistisch, niet bruindenkend en zeker niet asociaal. En ik vind het geweldig dat hij weer schrijft! *dikke kus voor Salonsocialist* 🙂

 12. Zal het nooit eens zijn met de salonsocialist, maar om hem nu racistisch te noemen terwijl hij w.s. het tegenoverstelde bedoeld. ach.. het sterkt mij weer in mijn mening over lui als spyridon: “mijn mening is waar en als je die niet ook aanhangt ben je fout….. of zelfs een racist” en velen met hem. GET A LIFE…

 13. In principe klopt dit artikel.
  Alles wat je leent moet terugbetaalt worden met rente.
  Maar wat lenen we eigenlijk.
  Wat is geld.
  Geld is een stukje gedrukt papier, zonder waarde.
  Het gekke is dat mensen het als zeer waardevol zien.
  Geld heeft pas waarde als het ergens aan gekoppeld is wat niet bijgemaakt kan worden, bv, de goudstandaard.
  Centrale banken drukken geld bij uit het niets,en vragen er dan rente over.
  Het is inderdaad een piramide.

 14. @11 inderdaad , je schrijft op de PvdA manier en dat is voor mij gewoon rechts … Dat het voor andere met het hart in het midden “genuanceerd ” klinkt doet daar niets aan af …
  Als één woordje “Piramidespel ” genoeg is om dit gebrabbel over mensen die te makkelijk gebruik maken van medische voorzieningen en Grieken die te veel lenen “te nuanceren “zijn de eisen die sommige hier hebben voor genuanceerd wel erg laag …

  Het feit dat mensen in Afrika geen goede voorzieningen hebben heeft niets te maken met de (nog wel ) goede voorzieningen hier .. Er is niets fout met naar een fysiotherapeut te gaan als je iets geforceerd heb door meer te sporten dan normaal , het is juist goed om dat te doen wanneer dat kan om verdere schade te voorkomen .. Yep in Afrika kan dat niet , maar wanneer ontwikkelingshulp gebruikt zou worden om artsen e.d. op te leiden in plaats van allerlei commercie assisterende projecten zou dat wél kunnen en loopt de Afrikaan die zijn enkel overbelaste niét met een kruk op zijn 50e .

  Ik heb in een land gewoond waar de medische voorzieningen voor “jan met de pet ” niet zo goed zijn als hier , de voornaamste reden dat mijn pols later in Nederland vastgezet moest worden was het feit dat er geen fysiotherapie vergoed werd door mijn private verzekering .. maar we moeten niet klagen hé want in Afrika had ik zelfs 48 uur moeten lopen `.. Het is mede aan de partij van Salonsocialist en haar bereidheid uit te verkopen te danken dat we in Nederland ook die kant op gaan , tja als ervaringsdeskundige van zo’n uitgekleed systeem erger ik mij daar te pletter aan ..

  Is het Racisme wat Salonsocialist hier predikt ?? welnee , het is de ergelijke prietpraat van degenen die al jaren klaarstaan als de iets linkse sidekick van de VVD , de partij van de Bilderbergers , degenen waarvan hun huidige leider de hoofdschuldige is van het huidige inhumane asielbeleid … “genuanceerd” en “compromis-zoekend” tot ze ( nu hopelijk snel ) verdwijnen in de prullebak van de geschiedenis , maar helaas niet voordat ze geholpen hebben met het afbouwen van al die voorzieningen waar Nederland trots op kon wezen ..

  O Ja , linkse eenheid hé , daarvoor moeten we maar niet krities zijn en compromissen sluiten , en vooral niet confronterend zijn naar dit soort prietpraat toe .. Om ons straks weer te laten verraden door de PvdA en haar kloon “Groen Whatever ” wanneer die partijen weer eens kiezen voor samenwerking met VVD en CDA voor ze ooit een links meerderheidskabinet in het zadel zouden helpen ..

  Ik ben solidair met de Grieken die nu het slachtoffer zijn van jaren neo-liberale verrijking en NIET van een piramidespel .. Al de maatregelen die nu worden opgedrongen zijn hoofdzakelijk om de Grieken te beroven van hun collectieve eigendommen , voor Nederland hoeft dat niet , onze collectieve eigendommen zijn al uitverkocht , door de heilige privatisering waar de PvdA van harte aan meewerkte …

  Is alles de schuld van de PvdA dan ?? Natuurlijk niet , de PvdA is slechts schuldig door ruggegraatloosheid en collaboratie .. Cohen en Albayrak zijn daar slechts de meest kotsenswaardige voorbeelden van met hun vreemdelingenbeleid …

 15. #11, waar moet je aan storen – aan de vrije discussie?
  Kom nou.

  Je heb meerdere malen blijk gegeven dat jij en je vrienden (wie mogen dat ook zijn) je niet storen aan de fascisme en xenofobie van de PVV. Hiermee heb je je grootste reclame gemaakt.

  Het is keer op keer prietpraat. Niets anders. Buitengewoon gevaarlijk in tijden van openlijk fascisme.

  AlBakra is zeker soms erg Scherp, maar hij heeft hetzelfde recht als iedereen om zij mening te doen ventileren.

Reacties zijn gesloten.