De geest van Theo

Max Pam:

Vergelijking

Wie heeft Wilders in de rechtszaal niet allemaal aangeroepen? Johan van Oldebarneveldt, die in 1619 werd onthoofd. Die vergelijking lijkt wat hoog gegrepen door Wilders. Van Oldebarneveldt was tenminste iemand die zelf verantwoordelijkheid durfde te dragen. Als de raadpensionaris zich tot gedogen had beperkt, was hij nooit voor zijn 24 rechters geroepen. Verder hoorde ik uit de mond van Wilders weer even de naam van Theo van Gogh langskomen. Ik wil niet voor een ander spreken, maar ik weet wel wat Theo ongeveer gezegd zou hebben als ik hem had verteld van een politicus die een boek wil verbieden: ‘Dan zullen wij pissen op zijn graf.’

En echt, ik heb er dit keer helemaal niks aan toe te voegen!

21 gedachten over “De geest van Theo”

 1. Klopt, maar hij zou ook kotsen op de mensen die via de rechter Wilders het zwijgen op willen leggen.

 2. Ja laten we aub niet achteraf proberen te doen alsof we weten wat Theo overal van zou vinden, verder zo briljant waren die inzichten van die man nou ook weer niet.

 3. O, o, wat word ik toch altijd misselijk van die Theofielen van na november 2004.
  Theo van Gogh was op zijn tijd een *antisemiet* die Leon de Winter aanviel vanwege diens vermelding van de gruwelen van Auschwitz.
  Maar dat bedoelde hij niet zo. Theo van Gogh was gewoon tegen alle valse emotie.

  Theo gaf beeld aan de echte emotie van Ajaan over de onderdrukking van de vrouw in Saoedi-Arabië die ze zelf heeft ondergaan (september 2004), maar hij zou zich nooit hebben aangesloten bij de “Liberale Jihad” van Wilders en Hirsi Ali tegen de Islam die zij afkondigden in de NRC van april 2004.
  Theo van Gogh was een ongericht projectiel met sypathieke en minder sympathieke kanten. Zeker ook een kunstenaar. Zo een die nu door het Rutte-Wilders-kabinet in de steek wordt gelaten.
  Theo van Gogh heeft zijn lot niet verdiend. Schande over zijn moordenaars.
  Maar de “theofielen” after the facts, please, shut up.

 4. Kan iemand mij vertellen waar de Theofielen zijn?
  OK, Max is er wellicht één, maar dat was dan ook een maatje van ‘m.

  Zou de plaatser van het stukje er eentje zijn?

 5. Chapeau Max Pam!

  Je hoeft geen ”theofiel ” te zijn of Krapuul te waarderen om te bevatten dat Wilders met
  met shock die de walgelijke moord op van Gogh over ons land bracht , schaamteloos marchandeert.
  Vraag is of Wilders zelf wel weet dat hij iedere keer dat van Gogh ter ondersteuning uit zijn graf roept, hij karaktermoord op hem pleegt.
  RIP van Gogh, handen af!

 6. katja Schreef:

  …dat Wilders … schaamteloos marchandeert…

  En dat terwijl mensen als wilders keihard medeschuldig zijn aan de moord op van Gogh.

  Je hoeft zelf geen wapen vast te houden om schuldig te zijn. Als je de tegenstellingen maar groot genoeg opblaast leg je een goede basis voor slachtpartijen. En wilders is daar nog steeds druk mee. Met een beetje pech word hij zijn eigen slachtoffer.

 7. Toen ik die ochtend hoorde van de dood van Theo dacht ik onmiddellijk aan Carina Cuore Thuijs. Theo was de eerste niet. De eerste was een Nederlandse studente die werd afgefakkeld door fundamentalisten tij het bloedbad van Sivas. In 1993. Niemand in Nederland die haar gedenkt. Als ik Edwin de Vries had geheten was Bouyeri te laat geweest en had het krapuul dat Theo heette nog geleefd. Ik had Theo aan een rollator geholpen vanwege de brief die hij ons kort voor zijn dood had bezorgd. Hoogstpersoonlijk zelfs in onze brievenbus had gestopt Om zijn hoon over ons dode kindje Nino en de twee jaar die het Monique kostte om met hulp van de psychiater Louis Tas haar smart te overwinnen. RIP Theo.

 8. #4 Vinnie, Nee plaatser is geen ’theofiel’ de man was mij veel te polariserend en te onbeschoft. Maar het gaat mij iedere keer te ver dat hij door Wilders overal bijgehaald wordt als slachtoffer. Theo van Gogh leefde wel bewust op het scherpst van de snede, zonder lijfwachten en doordat Wilders nét doet of hij op het scherpst van de snede leeft, is er voor mij mede daardoor iemand door het lint gegaan. Voor mij is het een optelsom. En de aanhaling van Wilders en co over de moord op professor Pim (omdat hij zo graag bont droeg en de bontfok niet wilde verbieden, dus niets te maken met de islam) en op Theo van Gogh, alles te maken met de haat die Wilders heeft tov de islam en het schofferen van Theo van moslims is voor mij iedere keer een 😥 moment. Maar WIlders heeft niet meer genoeg aan Pim en Theo, hij zoekt in zijn grootheidswaanzin grote Nederlanders uit de geschiedenis om zich mee te vergelijken. Een vergelijking die nog meer mank gaat, omdat Wilders geen groot man ís en nooit zal worden. Het is een kleinzielige jankerd zonder ballen. Die alleen maar durft te schreeuwen als hij omringd is door 6 body guards, betaald door ons. En nog nooit aangetoond dat ze nodig zijn, anders dan door de angst van de politiek wat Pim Fortuyn is overkomen. Dat nooit weer natuurlijk.
  Want als er ooit echt een aanslag op Wilders was gepland of geprobeerd, reken maar dat die slachtofferige jankerd dat breed had uitgesponnen in de media. Daar had hij niet alleen een harde plasser van gekregen, hij had zichzelf van genot ook bevuild.

 9. #GJ

  U gaat m.i. ver in het stellen dat mensen als Wilders keihard mede schuldig zou zijn aan de moord op van Gogh.
  Als u dan toch zo ver wilt gaan noem dan ook de opstelling van de tegen Theo van Gogh partij erbij .
  Zie bv daarvoor media uitwisseling Van Gogh/Fatima Elitak over de afgelasting van opera Aisha, Rushdie’s Duivelsverzen en meer.

  En zijn voorstel om elkaar democratisch met de pen te beslechten , ondergetekend met een knipoog door Theo van Gogh.

  http://www.theovangogh.nl/stuk21-20.htm

  Inzake censuur is er ook Rabbea die media breed,, NRC ,begrip had voor ”mensen” ,- wie zijn dat dan? -die de Duivelsverzen van Rusdie wilde verbieden omdat verbod op dit boek een democratische weg ipv een prijs op Rushdie’s hoofd zou zijn.

  Ik bedoel maar dat er naar aanloop van de gruwelijke moord op van Gogh in de onder-en bovenaards media gangen veel meer actief was dan om met 1 vingerduiding naar Wilders gelijken als mede verantwoorlijken te kunnen wijzen….

  Van Gogh was onder meer een maatschappelijk breed geengageerd low budget film maker die met eigen scripts ,scenerio’s en acteurs van formaat voor een habbekrats werkte..
  Ik heb niets dan ook niets met theofielen, ik vind ze net zo surrogaat als LPFérs die zichzelf aan het gedachtegoed van Pim Fortuin op hingen.,

  Wilders claim op Vrije Menings uiting zonder wederhoor hoort zich als lijkenpikker van en voor het levend houden van de shock over de gruwelijke moord op van Gogh., kapot te schamen.

  Chapeaua voor ideen pisser Max Pam ook al komt hij er lang na datum mee, moedig is het wel..
  Hans Teeuwen http://www.youtube.com/watch?v=X3-u1By9HnY ..
  Wat mij betreft mag “Steek de profeet Wilders maar in je reet” als daar uit volle borst gezongen bij !

  Tjeetje, 2 profeten tegelijk….. 😳

 10. Ik heb het ”lied” van Teeuwen weer eens afgeuisterd en begrepen dat men in 2004 al bezig was de wet smadelijke godslastering weer van stal te halen..

  #8 Keira

  Ik ben het niet eens met je kots emticon over het schofferen van moslims door van Theo Gogh, zie daarvoor mijn 2e bijdrage..
  En dus ook nog godslastering als actuele politiek.
  De ware vraag is waar dit hernieuwd gescherm met ”oppergoden” eigenlijk toe dient om ogen, oren en mond voor te sluiten …

 11. Katja deze 😥 gaat over Wilders, dat hij steeds Pim en Theo er bij haalt. Dat vind ik walgelijk ongepast.

 12. GJ_ Schreef:

  En dat terwijl mensen als wilders keihard medeschuldig zijn aan de moord op van Gogh.

  Dit soort denken wijkt weinig af van religieus waandenken.

  Ik ga dan ook niet pogen uit te leggen waarom dit een oneindig domme bewering is.
  Als je het niet direct begrijpt, zal geen enkele uitleg soelaas bieden.

 13. Ik ga jou ook niet uitleggen dat je met dit soort reacties het niet ver gaat schoppen op deze site. Dat merk je vanzelf.

 14. @ jvdheuvel:

  Lang geleden heb ik eens met politicologie geleerd dat extreem links en extreem rechts niet wezenlijk verschillen.
  De manier waarop jullie tegen Wilders tekeer gaan bevestigt dat nog maar eens.

  @jvdheuvel#14: point taken. (Ploertemans=Ploerteraar=Vincent=Vinnie)

  EDIT REDACTIE: het woord “jullie” is niet toegestaan op deze site. Bij uitzondering even uit het spamfilter gehaald.

 15. Een Leeghoofd die niets anders presteert dan Haat openbaar verkopen heeft geen andere oplossing dan zich op belangrijke voor de maatschappij mensen te gaan beroepen. Dan verkrijgt hij misschien iets van hun waarde. Misschien?

 16. #11 Keira

  Dank voor je toelichting

  Ik ben mij er van bewust dat meespelende emoties van de lezer het geschrevene naar gelieve inkleuren om vervolgens aan de schrijver terug te geven

  Ik heb met herlezen van je tekst dan ook mijn best gedaan maar kom nog niet uit dit zinsdeeltje als verwijzend naar Wilders:

  ”alles te maken met de haat die Wilders heeft tov de islam en het schofferen van Theo van moslims is voor mij iedere keer een moment”

  Ik zou ter eigen lering , zeker geen mierenneukerij van mij als kampioen rammelende zinsbouw/ spelling , wel willen weten hoe dit anzeker ders had kunnen kezen?

  Waarbij petje af , kanjer dat je bent, voor jouw inzet en je teksten op dit politieke forum waarbij je met kots over het scherm en blije emoticons je eigen emoties niet buiten spel laat.

  Ik heb als volgt wel waakzaam moeten worden:.

  hoe meer ik hier ging schrijven
  hoe meer ik bleef verzeilen
  laveer me suf geen einder te vindt
  woord en geest te weinig bemind

 17. Fortuyn en Wilders wisten allebei de snaar van de zorg om de vreemdeling te beroeren.
  Enkel om deze reden op hen stemmen betekende dat je er gratis en voor niks maar niet heus de asociale maatregelen van het CDA en VVD bij kreeg.

 18. #21 🙂

  Dat sommige unieke geesten met een heen en weer gesleep over hun dead body te maken krijgen,, kunnen ze ook niets aan doen!

  Ik sleep het er maar even bij dat van gogh al tig processen, niets was hem te heilig , over jesus , joden , gedweep met de holocaust aan zijn broek had voordat hij zogenoemd moslim ging bashen.
  Ik denk dat hij de laatste der onbeschoften, riool fora niet meegenomen, op dat gebied was

  #22 Zo waar

Reacties zijn gesloten.