De details van de geschiedenis

Nederlanders zijn gek op spelletjes met statistieken, cijfers en lijstjes. Gisteren stemde in Zwitserland in een referendum een overweldigende meerderheid tegen het voorstel om de immigratie drastisch te beperken. Anders dan in Nederland weten de meeste Zwitsers dat immigratie veel voordeel kan brengen. In Nederland daarentegen vindt volgens een steekproef van De Hond 56% dat ‘de integratie’ is mislukt. Dan weet iedereen meteen wat daarmee wordt bedoeld en wordt het door media en politici opgevat als het bewijs dat de multiculturele samenleving is mislukt en de grenzen dicht moeten. Meestal hebben zulke berichten geen lange houdbaarheidsdatum, maar sinds een kleine twee decennia is vreemdelingenhaat leidend onder een niet onaanzienlijk deel van de bevolking. En zolang je misinformatie uitdeelt in hapklare brokken zal dat niet veranderen.

Een paar dagen geleden kwam het gereformeerde Nederlands Dagblad met het bericht dat het antisemitisme in Nederland was toegenomen. Een delegatie van Britse parlementariërs had een school in Amsterdam-West bezocht en joodse leerlingen hadden hen te kennen gegeven dat ze zo snel mogelijk wilden emigreren omdat het in het door antisemitisme geteisterde Nederland niet meer uit te houden zou zijn. Het bericht werd herhaald door The Post Online die er voor het gemak nog wat percentages van het Meldpunt Discriminatie Internet bij plakte. Van de gemelde gevallen van antisemitisme op Twitter en Facebook ging 40-50% op het conto van ‘moslims’, 37% kwam van ‘links’ en slechts 13% uit de extreemrechtse hoek. Dat het ging om cijfers uit 29 juli van dit jaar, aan de hand van 122 meldingen in de weken na de inval van Israël in Gaza, werd niet genoemd. Prof. Bob Smalhout voegde er in de Telegraaf en op de website van het Oud Strijders Legioen nog aan toe dat het protest tegen Zwarte Piet de eerste stap op weg naar Auschwitz was.

Aanleiding natuurlijk om maar weer eens het witwassen van de vaderlandse geschiedenis en de gedachte kracht bij te zetten, dat antisemitisme vooral de schuld is van moslims en links. Zo twitterde DDS-columnist Ewout Klei voor zijn ‘linkse vrienden’ dat 37% van links antisemitisch is. Natuurlijk lieten PVV-aanhangers en anonieme pro-Zwarte Piet-strijders zich ook niet onbetuigd. Het bewijs was opnieuw geleverd dat Hitler links was. De Anne Frank Stichting publiceert regelmatig rapporten die een veel genuanceerder beeld van racisme laten zien. De meeste gevallen van antisemitisme zijn te vinden op het schoolplein en rond het voetbalveld. Bovendien is er volgens de Anne Frank Stichting ook sprake van een sterke stijging van racistische uitingen tegen andere minderheden, immigranten, asielzoekers en moslims. Met de huidige stemming in Nederland willen we dat natuurlijk niet horen.

In Lyon was afgelopen week het partijcongres van Front National die al maanden op één staan in de peilingen. Naast de erevoorzitter en veroordeelde antisemiet Jean-Marie le Pen en de veroordeelde holocaustontkenner Bruno Gollnisch spraken ook vertegenwoordigers van de extreemrechtse bondgenoten, Vlaams Belang, Lega Nord, FPÖ, de Tsjechische Ok Strana, de Bulgaarse VRMO en natuurlijk Geert Wilders van de PVV, die zoals gewoonlijk zei wat de aanwezigen wilden horen. Hij refereerde aan de Franse held van de Eerste Wereldoorlog maarschalk Foch die weliswaar veel onderscheidingen kreeg en na de oorlog generalissimo werd van de geallieerde bezettingsmacht, maar door veel historici wordt gezien als een militaire onbenul en verantwoordelijk wordt gehouden voor het onnodig in de dood sturen van honderdduizenden Franse soldaten.

De gedelegeerde van de ultranationalistische Bulgaarse partij VMRO, Krasimir Karakachanov, noemde dat Jeanne d’Arc en niet Conchita Wurst het symbool van het echte Europa was. Partijleider en oud-neonazi Strache van FPÖ en Wilders noemden Marine le Pen de volgende president van Frankrijk, Salvini van LN noemde zichzelf ‘Lepeniste’ en allemaal riepen ze dat jihadi’s en criminelen over de grens gezet moesten worden en dat zij de enige echte vertegenwoordigers van het echte Europa waren. Volgens NRC lag het congres aan Wilders’ voeten. De belangrijkste gast was echter Andrei Isajev, partijgenoot van Poetin’s Verenigd Rusland dat een absolute meerderheid heeft in de Doema en Rusland onderwerpt aan anti-homo-wetgeving en het afbouwen van burgerrechten en vrijheden. Volgens hem gaat Europa gebukt onder de dictatuur van Washington die hun stromannen in Brussel hebben en delen Frankrijk en Rusland dezelfde waarden.

Toevallig verschenen er voor het congres berichten dat FN 9 miljoen euro had ontvangen van Poetin’s club, wat door FN is bevestigd, en op zaterdagochtend voorafgaande aan het congres dat er 2 miljoen euro naar de minipartij COTELEC van FN erevoorzitter Jean-Marie le Pen was gegaan, die volgens Wilders in de partij geen enkele rol van betekenis speelt. Natuurlijk hoopt Poetin dat de EU verzwakt en steunt hij daarom eurosceptici en nationalisten. Maar waar het congres eigenlijk om ging waren partijverkiezingen en de herverkiezing van Marine Le Pen als partijleider. Nieuw in het partijbestuur is Marion Marechal-Le Pen, nicht van Marine en kleindochter van Jean-Marie. FN is dus echt familiebedrijf geworden. Na afloop van het congres gingen de deelnemers feesten en Heinz-Christian Strache ging de dansvloer op met Marine Le Pen. De vriend van Israël Wilders en verdediger van homo’s was meteen na zijn toespraak via een achterdeur vertrokken. Zijn feestje de dag erna was een extra zetel in de peilingen op zondag, de dag dat je geen Nederlands Dagblad mag lezen.

1 gedachte over “De details van de geschiedenis”

  1. Pingback: De details van de geschiedenis | wltrrr

Reacties zijn gesloten.