De dagelijkse terreur van valse veiligheid

gunGisteren schoot een man negen mensen dood in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston (SC). Meteen na de aanslag verspreidden media het bericht dat het zou gaan om een onbekende 21-jarige blanke man, die gewapend op de vlucht en waarschijnlijk gek was. Da’s bijzonder. Hoe kan het dat men zoveel weet over iemand die men niet kent? Een paar uur later had men overeenkomsten gevonden tussen een bewakingscamera-beeld en een portret op Facebook. Ook bijzonder was dat het onmiddellijk als hate crime, de misdaad van haat, werd bestempeld, de gangbare omschrijving voor racistisch gemotiveerd geweld. Hij had van zijn vader een schietwapen gekregen voor zijn 21ste verjaardag. Mensen uit zijn omgeving omschreven hem als een rustige jongen. Hij had de dag voor de moordaanslag zijn Facebook-profiel aangepast met een portret, gestoken in een jack met de vlaggen van het Zuid-Afrika onder het apartheidsregime en de ideale wereld van suprematisten, de voormalige republiek Rhodesië. En hij reed in een auto met een nummerbord met de vlag van de Confederatie, populair op het platteland in het zuiden van de VS, die nog steeds in Charleston wappert.

Was de schutter een moslim geweest en had hij tijdens zijn moord een variant geroepen van “God is groot” dan was het vast terrorisme genoemd. We worden al jaren overspoeld door beelden van gevaarlijke moslims die ons willen verdrijven of zelfs dood willen maken. Ter illustratie worden beelden gebruikt van meestal naamloze terroristen die onschuldige mensen en vaak ook zichzelf de lucht in blazen. Als je kijkt naar de terrorisme-cijfers na 9/11 in de VS, vinden er volgens een rapport van een onderzoeker aan de Amerikaanse militaire academie per jaar gemiddeld zes (6) islamitische en 337 extreemrechtse terreuraanslagen plaats. Andere onderzoeken laten kleinere verschillen zien. Een islamitische aanslag is gekoppeld aan de geloofsovertuiging en afkomst van de dader, waarover vaak geen discussie mogelijk is. Wat met extreemrechts bedoeld wordt staat juist altijd open voor discussie. Vaak zijn haat en racisme een belangrijke motivatie, maar zelden is dat voldoende reden om te spreken van terrorisme, zelfs niet als er vele doden vallen.

Sinds 9/11 zijn in de VS meer dan 215.000 mensen vermoord. Buiten de VS worden zulke aantallen al snel een burgeroorlog genoemd of op zijn minst omschreven als enorme terreur van oncontroleerbare bendes. De meeste slachtoffers in de VS zijn vaak arm en niet representatief voor de doorgaans blanke middenklasse of voldoen niet aan de eisen om daarbij te horen. De daders laten heel ander beeld zien. Daders van schietpartijen waarbij meerdere slachtoffers vallen zijn niet zelden blank, conservatief, religieus, zien in de ander en de overheid die hen beschermt hun vijand. Het zijn vaak eenlingen met extreme opvattingen over samenleving, maatschappij en politiek, die tot hen komt via de alomtegenwoordige media in de afwezigheid van een gezond, liefdevol en sociaal leven. Zij voelen zich vaak buitengesloten, niet gehoord en zijn het zat. Daar zijn er best veel van in de VS en ook in Nederland, maar hier loopt gelukkig niet iedereen met een wapen rond, al zijn er ook hier soms luidruchtige voorstanders van vrij wapenbezit.

Terreur is met geweld en angst mensen demoraliseren. Jon Stewart merkte op dat het onbegrijpelijk is dat de dagelijkse terreur van racistisch gemotiveerd geweld tegen een deel van de eigen bevolking niet gezien wordt en politiek kan worden afgekocht met een paar op afstand bestuurde drones die ergens in de wereld dagelijks bommen afwerpen. Iedere moordenaar is natuurlijk psychisch niet in orde, maar een moordenaar met islamitische of niet-blanke achtergrond is blijkbaar iets anders en in dat geval is de daad het gevolg van afkomst en overtuiging, of maakt het deel uit van een complot dat kleurlingen de witmensen demografisch willen uitroeien. Hoe anders wanneer de moordenaar van dat patroon afwijkt. Dan is het altijd en meteen een mentale afwijking en een sociaal geïsoleerd geval en niet de zoveelste terroristische aanslag. Zelfs niet als de dader zegt hij dit doet om het land te willen bevrijden van alle niet-blanken, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor alle misdaden en een raszuiver land in de weg staan en zo minstens een kwart van de bevolking angst wil injagen.

Links de arrestatie van de dader die negen mensen vermoordde. Rechts de arrestatie van een 14-jarige die een zwembadfeestje bezocht, maar volgens omwonenden niet in de omgeving paste.
Links de arrestatie van de dader die gisteren negen mensen in een kerk doodschoot. Rechts de arrestatie van een 14-jarige twee weken geleden, die een zwembadfeestje bezocht maar volgens omwonenden niet in de omgeving paste, waarop die de politie belden.

1 gedachte over “De dagelijkse terreur van valse veiligheid”

  1. Pingback: De dagelijkse terreur van valse veiligheid | wltrrr

Reacties zijn gesloten.