De betuttelstaat bepaalt hoeveel rijst, pasta of couscous u mag eten

Na de hamsterweken waar de consument door schreeuwende hamstertjes wordt aangespoord om toch maar vooral driemaal zoveel te kopen omdat het zo lekker goedkoop is, gaat Albert Hejjn nu bij rijst, pasta en couscous 1 miljoen maatbekertjes uitdelen.
Een actie van het Voedingscentrum tegen voedselverspilling.

Op de maatbeker, die met subsidie van Economische Zaken is gemaakt, staat aangegeven hoeveel rijst of pasta nodig is per persoon. Er wordt met streepjes ook per pasta-soort aangegeven wat de aanbevolen portie is.

In het artikeltje valt te lezen dat 14 procent van de boodschappen ongebruikt in de vuilnisbak verdwijnen.
Ja, dat is toch wat anders dan een restje gekookte pasta, rijst of couscous dat in de groene bak verdwijnt of, wat veel mensen ook doen, aan de vogels gevoerd.

Wellicht dat het voedingscentrum beter een convenant met de supermarkten kan afsluiten wat acties als hamsteren, 2 voor de prijs van 1 , euroknallers en ander onnodig koopgedrag aanwakkerend reclamecampagnes tegen gaat.

Om een beeld te krijgen waar en hoeveel voedsel er verspild wordt :
1 Op de boerderij : 35 procent
2 In de fabriek : 5 procent
3 In de supermarkt : 4-7 procent
4 Thuis : 30-50 procent
(bron)

5 gedachten over “De betuttelstaat bepaalt hoeveel rijst, pasta of couscous u mag eten”

 1. maar betuttelen is echt wel erg links hoor.
  maar je hebt gelijk dat staat en grootkapitaal ons wel ff zullen vertellen hoe te leven,
  lykt de 19e eeuw wel.

 2. Het is vast goed bedoeld, maar ik kom nooit in de AH en ik maak nooit teveel pasta, omdat ik al zo lang ik me kan heugen een bakje gebruik voor het afmeten. Ik gooi helaas wel eten weg, maar dan is het ook echt goed rot.
  Het is zonde om eten te verspillen, maar er wordt meer geld verspild dan eten. Al die verpakkingen die je weggooit kosten tot wel de helft van wat je afrekent. En als ze dan al iets verkopen waar geen plastic omheen zit, is het extra duur, omdat ze alleen de allermooiste en grootste groenten in de bakken leggen.

 3. “Op de maatbeker, die met subsidie van Economische Zaken is gemaakt, staat aangegeven hoeveel rijst of pasta nodig is per persoon.”

  Lijkt me een gevalletje van een douceurtje (=corruptie) van Economische Zaken aan de fabrikant van maatbekers.

 4. Ik vind het eigenlijk wel een goed idee. Ik gooi inderdaad een hoop pasta en rijst weg, en schep ook net iets te veel op. Ook als ik bij kennissen eet zie ik altijd wat de prullenbak ingaan.

  Ik begrijp alleen niet helemaal waarom mevrouw Dijstelberge zich ‘betutteld’ voelt als het voedingscentrum een advies uitbrengt. Lijkt mij meer iets te zeggen over de schrijver dan over ‘de staat’

 5. Volgens mij mag je best een half maatbekertje per persoon extra nemen 🙂 Wereldwijd word meer dan 30% van de rijst weggegooid. Dat begint een serieus probleem te worden dat we helaas met een paar maatbekertjes voor 16 miljoen aardappeleters niet gaan oplossen.

Reacties zijn gesloten.