De anti-Europese elite van Nederland

Is de Nederlandse elite wel zo pro-Europees? Als het erop aankomt volgen we eerder de Amerikanen en de Engelsen.

Het hoort tot de vaste aannames van het politieke debat in Nederland: de elite is pro-Europees, en de ‘gewone’ bevolking is anti. Maar ligt dat wel zo simpel? Is de Nederlandse elite werkelijk zo pro-Europees? In de praktijk blijkt daarvan, zodra het concreet wordt, niet altijd even veel.

Thomas von der Dunk tipt weer eens een waarheid als een koe aan. Nederlandse regeringen willen zo graag in het gevlei komen bij de VS, dat het soms tenenkrommend beschamend is. Als ik nog denk aan Balkenende (met entourage) zijn bezoek aan Bush en later Obama, stijgt het schaamrood me weer naar de kaken. En dat is bij die makkers die er nu zitten niet anders. Willen er zo gráág bij horen, zo graag in het gevlei komen bij de VS, dat het gewoon beschamend is. Een zichzelf respecterend mens zou zich niet zo gedragen.

8 gedachten over “De anti-Europese elite van Nederland”

 1. Zoals mijn moeder dan altijd zegt; “Ze hebben ons wel bevrijd van de Duitsers!”

 2. kaaskop Schreef:

  daar hebben de Russen ook aan meegeholpen

  Nee, dat waren communisten en wilden de plaats innemen van de Nazi’s.
  Gelukkig hebben de geallieerden onder leiding van Prins Bernhard dit kunnen voorkomen.
  Alleen Ceausescu was een goeie communist. Dat was de enige die zich tegen de Russen durfde te verzetten binnen het Oostblok.

  (Ja met deze verhalen ben ik toch echt opgevoed).

 3. Amerika schijnen we van Neêrlands Rechts na 66 jaar nog altijd uitbundig te moeten bedanken voor D-day en de Marshall-hulp. Dat lijkt me nergens voor nodig zolang met name reactionaire Amerikaanse Republikeinen daarmee het `oude Europa’ moreel chanteren. Je hoort de Canadezen en de Russen toch óók nooit mutsen over hún aandeel in de bevrijding van 44-45?
  De Amerikanen mogen ons de kosten van hun bijdrage graag inwrijven maar er valt genoeg op af te dingen, en zeker omdat zonder Communistische verzetsgroepen, waar Republikeins Amerika zo van gruwt, er niet eens een D-Day had kunnen plaatsvinden!
  CDA en de VVD schamen zich plaatsvervangend voor het mokkende Franse, Belgische en Duitse volk dat onze Amerikaanse vrienden niet honoreert met gehoorzaamheid en zich niet laat marchanderen met oude `ereschulden’. En die veelgeprezen Marshall-hulp waar we steeds aan worden herinnerd, is al lang dubbel en dwars terugverdiend met de winsten van alleen al de Hollywood- en Disneytroep die sinds `45 over ons wordt uitgestort!
  Laat ons eerbetoon aan het Amerikaanse militaire vermogen bespaard blijven als Washington de wereldgemeenschap blijft schofferen met regenteske dictaten. Waarom bang zijn om voor anti-amerikaans uitgemaakt te worden? Als er één land ter wereld is dat geen medelijden verdient, is het Amerika wel! Het Republikeins Amerikaanse gezag heeft gefaald in Irak en Afghanistan. Los van de oorlog tegen Japan heeft het land nog nooit een imperialistische oorlog gewonnen. Het zet zichzelf voor joker met oubollig en belegen Koude Oorlogsdenken.
  Haar burlesque poging om de wereld te imponeren wordt alleen in EU landen als Polen en Nederland met knippen & buigen beantwoord.
  Als Nederland naast vazal van Amerika, ook nog meent gidsland in EU te moeten spelen, moet het eerst maar eens beginnen met aan de EU-economie bij te dragen door een fatsoenlijke Europese straaljager te kopen! Zat keus, Rafale, Eurofighter, Mirage of Saab Gripen, ipv. van miljarden aan belastinggeld te verkwisten aan zo’n Amerikaanse J.S.F die niet eens bestáát en vier keer zo duur is als de concurrentie. Want dat die JSF luchtfiets zo’n heilig huisje is, heeft uiteraard alles te maken met de uitgeholde ziel van Nederland die allang aan Amerika is verkocht door kruiperige gristen-`democraten’; en behaagzieke pseudoliberalen van de VVD die in `48 is opgericht, met Amerikaanse hulp, plus Prins Bernard, omdat men bang was dat de PvdA en communisten samen een te grote linkse inloed zouden hebben op de maatschappij.

 4. Nederland heeft weinig tot niets met Europa.

  in welke andere Europese land heeft Sinterklaas zwarte hulpjes?

 5. @1, Jo , heb je het verkeerd aangehoord: het is Sinterklaas met zijn trouwe zwarte hulpjes die ons ooit bevrijd heeft. 🙂

Reacties zijn gesloten.