Dat gaat zo alles zijn paarsplusse gang

Tussen 2011 en 2015 zullen er naar schatting 180.000 vacatures ontstaan. Niet alleen in de zakelijke dienstverlening, maar ook in de zorg. Dat biedt kansen.

Gunst, Andrée van Es, we waren haar eigenlijk vergeten. De mooie jonge lijsttrekster van de PSP die de plaats innam van steile ouwe brombeer Fred van der Spek die prompt uit de partij stapte want die zou kapotgemaakt worden. We schrijven 1985. Hij had gelijk – maar Van Es was niet meer dan een symbool voor een verrotting die over een heel breed front had ingezet. Meer hierover later.

Dus de terecht vergeten Van Es bestaat nog, is nu wethouder te Amsterdam en weet als goed voormalig socialiste dat er de komende vijf jaar bijna tweehonderdduizend vacatures “zullen ontstaan”.
Een natuurproces waarop je reageert door de hulp aan kansloze werkzoekenden te staken. Dus voor een op de vier Amsterdammers m/v ontstaat er een vacature in de komende vijf jaar, in de “zakelijke dienstverlening” en in “de zorg”.
Zeg de godsdienst vaarwel en men houdt niet op te geloven, neen, men gelooft vervolgens werkelijk alles – het is een apocrief citaat, toegeschreven aan Chesterton, maar het is wel een ware spreuk. Tenzij Van Es weet dat ze maar wat kwebbelt voor de Bühne, wie weet.

Eerlijk gezegd vond ik het enkele herhalen van deze zotteklap voldoende, maar blijkbaar kun je wethouder spelen van de grootste stad van Nederland, tevens bij grondwetsartikel hoofdstad, en serieus genomen worden als je zulke dingen verkondigt.

Dit is ook een juweeltje:

De gemeente zal veel minder gebruik maken van commerciële reïntegratiebureaus. „Die bieden niet altijd de trajecten waar een individu behoefte aan heeft”, zegt Van Es. „Wij willen meer maatwerk en meer uitgaan van de eigen kracht van mensen.”

Nooit zeggen: die reïntegratiesector is een grote zwendel en zakkenvullerij, quasi-geprivatiseerde slurpers uit de overheidstrog. Nee, “de gemeente” gaat zelf aan “reïntegratie” doen, om maatwerk te leveren.
Gunst, daar was die geprivatiseerde arbeidsbemiddeling toch juist voor bedoeld?

En zo gaat dit alles zijn groengliberale gang.

6 gedachten over “Dat gaat zo alles zijn paarsplusse gang”

 1. In principe zou er best nog iets voor de zeggen zijn wanneer je tegen de mensen die al 25 jaar een uitkering hebben zegt: laten we de poppenkast van het solliciteren vanaf nu staken. Want dit wordt nix meer.
  Het probleem is dat je mensen dan tot een levenslange armoede veroordeelt, die nog bitterder wordt, want de allerarmsten gaan de komende jaren de crisis betalen. De uitkeringstrekkers die al jaren op het minimum zitten, daar kan namelijk nog wel wat af. (Hypotheekrenteaftrek moet toch ergens uit betaald wordne, nietwaar?)
  Het wordt echter nog erger. Wanneer je als onbemiddelbare niet aan de slag gaat als vrijwilliger, wordt er op je uitkering gekort. Waarom was je ook alweer onbemiddelbaar? Problemen met de (geestelijke) gezondheid, wellicht?
  En degene die nu via zo’ngemeentelijk reintegratiebureau aan het werk wordt geholpen, moet alles accepteren, anders wordt er ook weer gekort op de uitkering. Die wordt desnoods stopgezet.
  Dit is een bezuinigingsmaatregel, die wordt verkocht als nieuw beleid. Er zijn namelijk geen banen, er is alleen tijdelijk flexwerk.

  Paarsplus, wat je daar verder ook van vond, heeft via Melkertbanen geprobeerd een mes aan twee kanten te laten snijden: meer banen in de publieke sector, en betaald werk in een echte baan voor vele bijstandsmensen. Die vervolgens voor een deel hebben kunnen doorstromen naar elders. Was allemaal ook niet ideaal, maar vergeleken met deze ideeënarmoede was het tenminste een resultaat van een goed idee.

 2. Fred van der Spek was naar mijn op ervaring gebaseerde mening een permanente ramp voor de PSP. Maar ieder z’n meug.
  Andrée van Es was ik helemaal niet vergeten. Ze was een competente parlementariër en vermoedelijk ook een goede bestuurder. Ze was lange tijd uit de picture na de dood van haar echtgenoot, die haar behoorlijk geschokt heeft. Ik ben blij dat ze daar kennelijk weer bovenop gekomen is.
  Zoals ik het zie, kan de gemeente Amsterdam inderdaad het weggegooide geld aan commerciële herplaatsingsburos die niet op resultaat afgerekend worden (marktwerking?!), beter besteden aan een plaatselijke vorm van de afgeschafte Melkertbanen. Ik zie daar geen “verraad” aan het socialisme in. Eerder het omgekeerde. :mrgreen:

 3. @2
  Goed Huib, bedankt voor de toelichting op Van Es.
  Blijft staan dat zij erin berust onverkozen wethouder te zijn. Maar daar kom ik nog op terug.
  En de verwijzning naar het socialisme betrof het Diepe Geloof in de Goedheid van Onbekende Liefdadige Werkgevers die zomaar voor 180.000 banen gaan zorgen in de komende vijf jaar.
  Die Werkgevers hebben daar dan weer pilletjes tegen die tegen vergoeding door de Zorg worden verstrekt.

 4. Het probleem met die 180.000 banen is waarschijnlijk dat die niet vervuld gaan worden door 180.000 werknemers met rechten en plichten en pensioen en zorgverlof en meer van dat soort dingen, maar door een x aantal flexwerkers zonder enige rechten, oproepkrachten, uitzendkrachten, tijdelijke baanvullers en zzp’ers die het zelf maar moeten uitzoeken, en andere mensen aan de onbeschermde kant van de arbeidsmarkt. Met hier een daar een uitgebuite Poolse, cq Roemeense werknemer. En had ik al gezegd dat het waarschijnlijk om minimumloonbanen gaat?

  Daar krijg je een onderklasse van werkende armen van, die het weliswaar breder hebben dan toen ze in de bijstand zaten, maar niet heel veel breder. En de armoedeval ligt op de loer, (je verliest al je extra hulp en steun als bijstandsgerechtigde, dus houdt netto minder over.)

  ‘It sure is better than digging a ditch’, zong Sister Sledge ooit al, (Working at the Carwash), maar niet heel erg veel beter.

 5. Je hebt natuurlijk gelijk! Hail to the Arnold, het was Rose Royce. En ik geloof dat ik dat ook wist, maar ik heb de twee meidenbandjes door elkaar gehusseld.

Reacties zijn gesloten.