Daarom ben je dus blij met Wikileaks

Dit is een gastbijdrage van: Laurent

Ik wilde ‘Fokking Hell’, een afgelopen zondag uitgezonden, uit door soldaten tegen de voorschriften in gemaakte filmfragmenten, bestaande documentaire over Nederlandse militairen in Afghanistan, terugzien op Uitzending Gemist. Maar die staat er dus niet meer, hè. Ook op YouTube is-ie al verdwenen. Rara waarom zou dat zijn? Doen de woorden ‘filmrolletje’ en ‘Srebrenica’ nog bellen rinkelen?

Wel kom je, onder andere, nog een verslag van Jan Marijnissen over tegen, en dan begrijp je wel waarom een en ander verwijderd is. Niks opbouwmissie, niks ‘hearts and minds’.

Als het aan regeringen ligt, komt relevante informatie over het reilen en zeilen van die regeringen zelf altijd pas aan het licht als deze niet meer relevant is. Vijftig jaar later of zo.

WikiLeaks houdt zich niet aan die timing van vijftig jaar, en dat is een heel onprettig idee voor diverse regeringen. Dat is ook waarom Julian Assange vastzit. Niet vanwege die twee groupies.

4 gedachten over “Daarom ben je dus blij met Wikileaks”

  1. ” Dit was geen opbouwmissie, dit was een ordinaire oorlog, ” – wisten we de meeste van tevoren, want niet op onze kop gevallen. Doch denk nogmaals twee keer als je een rechtse politicus op teevee hoort verhaaltjes aankondigen over “opbouwmissies” en “hulp” verlenen – hij liegt waar je bij staat.

    Zodoende bij elke oorlog die niet ter verdediging van eigen land is geweest.

  2. Hmmm, zou het dan gewoon een commerciële kwestie zijn? Dat staat er dan meestal wel bij op Uitzending gemist…

  3. Nederlandse militairen gaan het Afghaanse leger en de Afghaanse politie adviseren en personeel voor hun opleiden. Doet enigszins denken aan de Vietnam oorlog, n’est pas?

Reacties zijn gesloten.