22 gedachten over “D66 wil stemrecht vanaf 16 jaar”

 1. Dan gewoon alles naar 16 , rijbewijs , stemmen , als volwassene berecht worden , huwbare leeftijd voor zowel jongens als meisjes .. en dan ook die belachelijke jeugdlonen en leerplicht boven de 16 afschaffen …

 2. Als het dus aan die achterlijke Pechthold ligt mag scootertuig ook stemmen…laten we dan de embryo,s ook een formulier opsturen..
  Met 1 ding ben ik het helemaal eens met Al Bakrastani…het als volwassene berecht worden…dan hoeven etterbakken in ieder geval niet naar het softe bureau halt toe te gaan…

 3. “D66 wil stemrecht vanaf 16 jaar”

  Waarom niet vanaf de crèche leeftijd dan? Kunnen ze tenminste paar woorden zeggen.

 4. #5…klopt onder jongeren zitten meer linksen dan rechtsen…de reden daarvan is, dat jongeren graag de boel lopen te frustreren…links pakt ze nooit aan…rechts wel..kijk maar naar scootertuig…zijn allemaal links..
  Pechthold zal deze jongens graag in bescherming nemen in ruil voor een boel stemmen op zijn partij…
  want de gewone hardwerkende Nederlander, zal echt niet op hem stemmen..

 5. Marcel Ik wil bewijzen zien van iedere bewering die je doet in @6.

  Lukt dat niet, dan krijg je een ban wegens overtreding van Marcel’s REGEL, zie de REGELS.

 6. # 7.. ik kom hier op terug, maar dit is statistisch bewezen..moet ook u weten..
  ik moet zo weer aan het werk, want er moet natuurlijk ook voor de uitkeringstrekker gezorgd worden..
  zonder werkenden in dit land hebben ze nl geen toekomst..
  fijne middag..

 7. @5 Waarom zou het prima zijn? Het zal me een worst zijn of er onder jongeren meer linksen dan rechtsen zitten of andersom.( Whatever that may be). Daar zou het a priori niet vanaf moeten hangen. De leeftijd waarop je mag stemmen hangt voor mij nauw samen met het verstandelijk vermogen en de leeftijd waarbij je aan mag nemen dat iemand over genoeg verstandelijke capaciteiten en kennis beschikt. Volgens mij is het zo dat de meeste 16 jarigen nog niets weten wat de basis beginselen van politieke besluitvorming zijn. Ik sloot maatschappijleer pas af in de 5e klas en tegen die tijd was ik al 17. En tegen de tijd dat ik voor het eerst mocht stemmen, stemde ik niet wel overwogen en doordacht, maar uit gewoonte op de partij waar van huis uit op werd gestemd. Pas later, ben ik weloverwogen gaan stemmen. Al wel 4 verschillende partijen gestemd in die 5 keer.

 8. Is die Marcel nu al weer de deur uit op zijn scootertje om PVV-pamfletjes rond te brengen ? Ik geloof niet in het tegendeel zolang hij mij daarvan geen duidelijk statistisch bewijs leverd. Eerlijk is eerlijk.

  Hoop voor hem wel dat hij buiten geen ongeluk krijgt met dat gladde winterweer, dat wordt dan een links ziektewetje of WAO-tje. Dan zal hij wel in zware gewetensnood gaan komen en principieel moeten blijven. 😈

 9. Als we volwassenheid van verstandelijkvermogen zouden laten afhangen waren er verdomd weinig volwassenen , vooral gezien het feit dat de huidige cultuur juist gebaseerd is op een verdere infantilisering .. Een “volwassenheidsexamen’ waarvan het recht om auto te rijden , kinderen te krijgen, stemmen, ect afhankelijk zou zijn is helaas onmogelijk omdat er a) geen neutrale set criteria is om vanuit te gaan b) er waarschijnlijk te weinig volwassenen zijn om de beslisingsmacht van al de “gezakten “over te nemen.

 10. @13 Bakra ik denk dat je op mijn comment doelde. Zo niet dan ga ik toch in op jouw comment. Ik heb expres het woord volwassen niet genoemd. Ik had het over verstandelijk vermogen, verstandelijke capaciteiten en kennis. Daar zou men aan moeten toetsen om te oordelen of een kind van 16 wel of niet zou mogen stemmen. Dus men zou zich af moeten vragen of rederlijkerwijs mag worden aangenomen dat een kind van 16 over genoeg verstandelijke capaciteiten, kennis en (ik ben er eentje vergeten) verantwoordelijkheid beschikt om te begrijpen hoe de politieke besluitvorming in elkaar zit. Heeft dat kind genoeg capaciteiten om te beseffen wat zijn/ haar stem betekent?

 11. Als je je zin wat aanpast Sjef:
  men zou zich af moeten vragen of rederlijkerwijs mag worden aangenomen dat de gemiddelde Nederlander over genoeg verstandelijke capaciteiten, kennis en verantwoordelijkheid beschikt om te begrijpen hoe de politieke besluitvorming in elkaar zit. Heeft dat persoongenoeg capaciteiten om te beseffen wat zijn/ haar stem betekent? is stemrecht voor 16 jarigen helaas niet meer zo absurd 🙄
  verstandelijk vermogen, verstandelijke capaciteiten, kennis en verantwoordelijkheid ?? Ten eerste iszijn deze begrippen cultureel bepaald ten tweede heeft , in tegenstelling tot bijvoorbeeld de USA een 12 , 14 of 16 jarige die deze vermogens op “volwassen niveau ” bezit hier niet het recht zich the laten “emanciperen ”
  daarnaast zou je ook een bovenleeftijd kunnen stellen , juist gezien het feit dat verstandelijk vermogen, verstandelijke capaciteiten, en vooral actuele kennis op hogere leeftijd vaak terug lopen .

 12. Volgens de huidige inzichten wordt je ergens tussen je 18e en 23e emotioneel volwassen. Dan kun je de lange termijnsgevolgen van je beslissingen overzien. De stemgerechtigde leeftijd verlagen gaat in tegen de huidige inzichten van de menselijke hersenontwikkeling. 16-jarigen zijn gewoon niet volwassen genoeg.

  16 en 17 jarigen berechten als volwassenen is onzin om dezelfde reden en moet dus worden afgeschaft. Ik ben er voor om minderjarige tieners voor bepaalde extreme misdrijven maximaal 7 jaar op leggen ipv de huidige 5 maar ze dienen niet als volwassenen te worden behandeld.

 13. Hoe zo cultuur bepaald? We leven in Nederland, dus ik ga uit van de Nederlandse standaard, de Nederlandse norm, zoals de Nederlandse norm is dat je op je 12, 14 of 16e niet capabel bent om auto te rijden of een wapen te dragen. Wapens mogen sowieso niet ongeacht leeftijd. Dus de VS heeft er niks mee te maken. En wat betreft de mensen op hogere leeftijd. Daar hoef je als overheid niks voor te doen. Die vallen vanzelf af omdat lichaam en de geest niet meewerken en stemmen een te grote drempel vormt. Ik heb althans nooit iemand met dementie aangetroffen bij de stembus. En voor deze mensen is er trouwens ook zo iets als volmacht.

 14. Als je de uitslagen van verkiezingen onder scholieren ziet dan valt op dat de PVV vaak de grootste partij is. SP scoort bij die groep ook goed. UItgesproken partijen dus met een duidelijk standpunt.

 15. #18 Klopt http://www.scholieren.com/weblog/scholieren.commers-stemmen-pvv
  en dit is wat een scholier er zelf van vindt. http://www.scholieren.com/werkstukken/34699
  Ook worden er al jaren scholierenverkiezingen gehouden (nooit geweten!) http://www.telegraaf.nl/binnenland/6165979/__Scholieren_brengen_stem_uit__.html

  Maar wat vind ik er zelf van? Ach er zijn ook volwassenen die niet nadenken, dus kun je het dan jongeren kwalijk nemen? Wel denk ik dat er meer aandacht aan geschiedenis en maatschappijleer (of hoe dat tegenwoordig mag heten) gegegeven mag worden. Maar 16 jarigen een rijbewijs laten halen, dat vind ik een brug te ver. Het is bewezen dat zeker bij jongens de hersens dan nog ‘niet af’ zijn en ik wil ze dan niet op de weg in een dodelijk projectiel. Dat ze dat wel mogen met een scooter is erg genoeg.

 16. Toen ik 16 was interesseerde politiek me geen reet , als dat nu wel het geval is met 16 jarige scholieren dan is er ergens iets goed mis gegaan.

Reacties zijn gesloten.