D66 kwade genius achter hoge werkloosheid

ABN Amro heeft een studie verricht waaruit blijkt dat de hoge werkloosheid nog tien jaar aanhoudt.

De komende tien jaar zullen werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt moeten knokken om banen. Vooral vanwege de stijgende pensioenleeftijd blijft de beroepsbevolking tot 2024 stijgen. (VK)

Een belangrijke oorzaak van de blijvend hoge werkloosheid is de verhoging van de pensioenleeftijd. Het is ook bizar. Tijdens de crisis in de jaren tachtig werd de VUT nog algemeen mogelijk gemaakt om jongeren meer kansen te geven. Nu wordt hen kansen ontnomen door verplicht zittenblijvende ouderen.

Wat heeft dat met D66 te maken? Die partij is de kwade genius achter de verhoging van de pensioenleeftijd. Ze pleit zelfs voortdurend voor versnelde stijging.

4 gedachten over “D66 kwade genius achter hoge werkloosheid”

 1. Klopt toch.
  Maar vergeet de partijen die steunden niet in het kunduz akkoord.
  De automatisering gaat keihard toeslaan.
  We zijn gewoon voor de gek gehouden.
  Ik betwijfel dat na 2024 er een gebrek aan arbeiders is.

 2. De huidige crisis is mede aan de werkloosheid gekoppeld.
  Die op zijn beurt leidt tot mindere uitgaven (consumeren waarop het kapitalisme gestoeid is).
  Dit betekent automatisch geen einde crisis in zicht. Wel schommelingen (daar gaat de propaganda meteen vertellen dat het enorm goed gaat naar de mooie horizon ergens in het jaar 20……vul maar zelf in, liever zo ver weg in de toekomst mogelijk).

  De grote corporaties creëren erg weinig arbeidsplaatsen. Ze schrapen die liever op de weg naar optimalisatie van de winsten ten gunste van de aandeelhouders.
  De echte arbeidsplaatsen worden binnen het klein- en soms middenbedrijf gecreëerd. Daar is nu geen mogelijkheid voor omdat binnen de huidige totalitaire neoliberale economie (vingerafflikerij voor aandeelhouders) alleen de grote corporaties het voor het zeggen hebben en daadwerkelijk regeren. Niet de politici.

  De laatste spelen het rol van managers in de politiek. Politiek hebben we dus niet meer.

  Op dit moment heeft het allemaal alle kenmerken van een afstervende systeem.
  Tenminste zolang grote corporaties het voor zeggen blijven hebben.
  Dit is de echte paradox.

 3. Gekoppeld aan deze thema mogen we de gijzeling thans van de twee directeuren van een groot bedrijf in de Franse Amiens opmerken. Deze twee worden al meer dan 24 uren in de fabriek door werknemers vastgehouden in de hoop dat ze ermee de directeuren op andere gedachten zullen brengen dan 2000 werknemers meteen ontslaan in het gejaag naar grotere winsten.

  Iedereen zijn eigen methodes in de politiek en op de maatschappelijke scène.

  In Nederland hebben we als enige politiek het bashen en tevens oorlog tegen allochtonen en buitenlanders overgehouden.
  Daar maakt het hele rechtse spectrum elke dag gretig gebruik van.

 4. Dat vind ik echt wat overdreven, om dat enkel D66 in de schoenen te schuiven. De verhoging van de pensioenleeftijd is m.i. het resultaat van een lobby van het AVV (Alternatief voor Vakbond, opgericht door Mei Li Vos en Martin Pikaart), die het praatje hebben rondgestrooid van de ‘babyboomers’ (dat die in hun eigen belang, en ten koste van jongeren, niet langer door wilden werken waardoor de pensioenen ‘onbetaalbaar’ zouden worden). Op een gegeven moment hebben de politieke jongerenafdelingen van D66, GL, PvdA, VVD en SGP zich daarbij aangesloten (onder de noemer PensioenOpStand).
  Verder heb je helemaal gelijk dat dat een bizarre redenering is en dat, qua solidariteit, een VUT-regeling eerder voor de hand zou liggen dan langer doorwerken.

Reacties zijn gesloten.