Critici willen wereld verlossen van Israël

Eliezer Yair is een verwoed twitteraar met de Davidsster van de Israëlische vlag als avatar. Hij is een fervent verdediger van de Israëlische politiek, heeft daarbij vaak zeer aanvechtbare standpunten, maar constateert soms ook terecht dat we in Nederland weleens nogal eenzijdig denken over Israëlische vraagstukken.

Een paar dagen geleden, op 17 maart, leverde hij echter een tweet die alle discussie dicht sloeg:

Yair

Alsof het niet om ‘bezette gebieden’ gaat, alsof de nederzettingenpolitiek er niet toe geleid heeft dat elk vooruitzicht op een adequate vredesregeling met de Palestijnen – en daarmee in elk geval een belangrijke partiële vrede in het Midden-Oosten – wordt geblokkeerd en alsof er geen VN-resoluties bestaan die zich resoluut uitspreken voor een Israël binnen de grenzen van 1967.

Terecht stelde bijvoorbeeld minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vast dat producten, die zijn geproduceerd in de bezette gebieden, niet als Israëlische producten kunnen worden beschouwd, omdat ze niet in Israël zijn geproduceerd. En ik ben er van overtuigd: Frans Timmermans is een groot vriend van Israël.

Misschien dringt bij dit overzicht, van het Centrum voor de rechten van Arabische Minderheden in Israël, tot Eliezar Yair, CU, SGP en PVV eindelijk door dat de aanhankelijkheid van Israël ernstig aan het verminderen is doordat er bijvoorbeeld meer dan vijftig Israëlische wetten zijn die Palestijnse burgers van Israël op alle mogelijke manieren discrimineren, bijvoorbeeld in hun recht op politieke participatie, toegang tot land, het onderwijs, begrotingsmiddelen van de staat en strafrechtelijke procedures. Sommige van de wetten belemmeren ook de rechten van de Palestijnen en van Palestijnse vluchtelingen.

Juist vrienden zeggen elkaar wat ze ergens van vinden. Alleen wanneer daar helemaal niet naar geluisterd wordt houdt de dialoog op en klapt de deur dicht. Maar dat is nog heel iets anders dan een wens om de wereld te verlossen van Israël. Dat is een heel kwalijke suggestie, Eliezer Yair.

10 gedachten over “Critici willen wereld verlossen van Israël”

 1. Kortom: net als al die andere zogeheten ‘vrienden van Israël’ (waarvan een aantal een ‘grap’ over het uitroeien van de Palestijnen zeker kan waarderen en die verder over het algemeen zeer kwistig strooien met beschuldigingen van ‘antisemitisme’) hebben we ook in die kwieibus Eliezer Yair waarschijnlijk een ware antisemiet.
  In elk geval bewijst hij de heilstaat van Wilders en zijn kornuiten geen dienst.
  Lees ook dit even:
  http://www.timesofisrael.com/most-israeli-jews-agree-africans-are-a-cancer/
  Zionisme en nazisme: is er een fundamenteel verschil?

 2. @1
  Beide hebben hun wortels in het nationalisme-imperialisme-racisme van de negentiende eeuw, maar dat betekent nog geen identiteit.

 3. Goed stuk Andreas! Te lang is er ingespeeld op en met de schuldgevoelens van WOII, te lang heeft Israël de ‘Poor Me’- kaart gespeeld. Ik ben blij dat er mensen zijn die nog steeds aantippen dat de situatie onterecht en onhoudbaar is. Zolang Israël niet als een volwassene met de wereld en vóóral niet met de Palestijnen wil praten zal het een oorlogsgebied blijven.

  Ow en voor ik voor antisemiet wordt uitgemaakt, is nogal gewoon deze dagen als je iets kritisch zegt over Israël, terwijl andere landen worden binnengevallen om mindere redenen. Ik ben geen antisemiet, maar ben wel voor gelijke rechten en voor het meten met 1 maat. Onderdrukking is onderdrukking en marteling is marteling. Door wie dan ook.

 4. Ik denk dat we maar een nieuwe term moeten introduceren, die, analoog aan de Godwin, het oneigenlijke beschuldigen van antisemitisme weergeeft. Ik stel voor: omgekeerde Godwin met dubbele schroef. Of een Drayer. Iemand andere suggesties?

 5. @7 natuurlijk , en een Moslim , dat weet iedere Theepartijtjes zwakzinnige toch ??? Aan die kop van Drayer te zien heeft ze flink wat looizuur binnen , en thee is daar de grootste bron van 🙂

Reacties zijn gesloten.