Crisis in Calais

Ook vannacht hebben weer honderden migranten, veelal vluchtelingen, geprobeerd via de Eurotunnel bij Calais Engeland te bereiken. Een groot aantal migranten probeerde vannacht Franse politieposten te bestormen, maar werd door de politie teruggedreven. Vanochtend werd de Eurotunnel tijdelijk afgesloten voor alle verkeer.

Bij Calais bevinden zich ruim 3000 migranten – merendeels afkomstig uit Syrië en Eritrea – die met alle mogelijke middelen en soms met gevaar voor eigen leven proberen  Engeland te bereiken. De Britse premier Cameron heeft inmiddels besloten het leger in te zetten “om de verkeersopstoppingen in Kent te bestrijden”, wat natuurlijk van alles kan betekenen. Zo’n 600 kinderen zijn er de afgelopen drie maanden zonder begeleiding van hun ouders in geslaagd Engeland te bereiken, wat een flinke aanslag op de onder normale omstandigheden al amper toereikende budgetten betekent.

Cameron haalde zich de woede van vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties op de hals door de migranten – veelal op de vlucht voor  oorlogsgeweld – te betitelen als een “swarm of people”.  Ook verklaarde  Cameron  voortaan harder op te zullen treden tegen illegale immigranten. Andy Burnham, een van de kandidaten voor het leiderschap van Labour, betitelde Cameron’s uitlatingen als “nothing short of disgraceful”, maar ook binnen zijn eigen partij gaan inmiddels stemmen op die pleiten voor een harder optreden. Keith Vaz, een van de meer vooraanstaande Labour MP’s, verklaarde tegenover de BBC dat de crisis voor een belangrijk deel te wijten is aan het slappe optreden van de Franse autoriteiten: “What has to happen is the French authorities once they discover migrants who have arrived illegally in Calais, they need to deport them back to their countries rather than do what they have done which is to release them back into the countryside”.

De crisis in Calais beperkt zich niet tot de humanitaire ramp die daar momenteel plaatsvindt. Franse havenarbeiders en zeelieden protesteren al enkele weken tegen de overname van het bedrijf waarvoor zij werken door een Deens concern. Zij vrezen ontslagen te zullen worden. Nederlandse media hebben tot nu toe weinig of helemaal geen aandacht geschonken aan deze acties, zoals vrijwel alle arbeidersacties die in Frankrijk in ruime mate plaatsvinden onze aandacht niet waard lijken te zijn. Vandaag escaleerden de acties. De haven van Calais is daardoor vrijwel onbereikbaar. Nu ook nog het Franse leger inzetten en Calais is een heus oorlogsgebied.

1 gedachte over “Crisis in Calais”

  1. Pingback: Britse minister noemt immigranten ‘plunderaars’ | Krapuul

Reacties zijn gesloten.