Corruptie heeft een gezicht

Het voelt comfortabel om de kleumende kampeerders op beurspleinen weg te zetten als klaplopers, eigendomhaters, dromers en communisten. Ze weten niet eens wat ze willen, praten we elkaar na. Makkelijk om overal tegen te zijn, zuchten we. Hoort u hier ook bij, kijk dan eens in de spiegel: corruptie heeft een gezicht.

Dit punt maakt de Sloveense filosoof Slavoj Žižek in The Guardian. De marxist weerlegt alle aantijgingen tegen zijn geliefde beweging. “Het systeem maakt ons corrupt”, betoogt hij. “Het kapitalisme steekt nu opnieuw de kop op als de moeder van alle problemen.”

Mooi stuk over #Occupy!

2 gedachten over “Corruptie heeft een gezicht”

 1. Wij Zijn de 99%

  Bezet Samen

  Vraagt U zich ook af waar de Occupy protesten, zoals Occupy Wall Street en Occupy Amsterdam nou werkelijk over gaan? Bent U benieuwd wie die 99% is en krijgt U geen bevredigend, duidelijk antwoord van de media? In deze brochure zullen wij U een antwoord op Uw vragen proberen te geven.

  Wie zijn de 99%?

  De gedachte achter de 99% uitdrukking is dat alle macht en rijkdom in de wereld in handen is van slechts 1% van de wereld bevolking. Deze 1% van de wereldbevolking zijn de olie magnaten, de bankiers, de politici, de staatshoofden, de directeuren van te grote corporaties, investeerders en dergelijke. De 99% vertegenwoordigt alle mensen die deze macht en rijkdom niet bezitten. Dit zijn de leraren, de buschauffeurs, de studenten, de huisvrouwen, de professoren en de zelfstandige ondernemers. Het zijn de minderheden, de statelozen, de werklozen. Het zijn de middenklassers en ook de allerarmsten en de allerkwetsbaarsten. Hoogstwaarschijnlijk staat de 99% ook voor U!

  Waar gaat de Occupy of de 99% beweging over?

  In de media wordt de beweging vooral uitgelegd als een protest tegen de banken die verantwoordelijk zouden zijn voor de economische crisis. Hoewel de pijlen momenteel op deze banken gericht lijken te zijn is dit echter een symbool dat staat voor de grote ongelijkheid in de wereld veroorzaakt door een afbrokkelend systeem. Het huidige systeem is gebaseerd op een oneindige groei. Onuitputtelijk bestaat niet en dat de aarde niet onuitputtelijk is begint steeds duidelijker te worden. De economie is een groot piramide spel en vrije markt is een leugen geworden. De Aarde en de financiële markt zijn stervende maar de 1% probeert met allerlei hulpgrepen dit stervende systeem in leven te houden, ten koste van de 99%. Dit komt goed tot uiting in de manier waarop overheden hun banken proberen te redden terwijl er sociale voorzieningen worden gekort, belastingen verhoogd en telkens kosten worden gemaakt aan nieuwe gewapende conflicten.

  De beweging is gericht op meer dan alleen het afbrokkelende economische systeem. Ook een ander systeem wordt aan de orde geroepen, namelijk het kies systeem. Hoewel het uitgangspunt van democratie positief is blijft er van het uitgangspunt in de praktijk weinig over. De democratie zoals die nu wordt ingevuld is een schijndemocratie. Hoe vaak wordt Uw stem gehoord in de politiek? Hoe vaak wordt er echt geluisterd naar het volk? Al jarenlang wordt er een beleid gevoerd dat juist tegen de wensen van de meerderheid van de bevolking ingaat. Denkt U maar aan de oorlogen in Irak en Afghanistan. Denkt U maar aan de Europese grondwet. Onze ‘democratisch verkozen’ politici doen niet wat er door de bevolking van hen gevraagd wordt of wat zij beloven te doen. Dat is zo hier in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. In andere delen van de wereld had men dit al langer door en dit resulteerde in de opstanden zoals de Arabische Lente, de Spaanse en Griekse revolutie. DE WERELD IS TOE AAN EEN NIEUW SYSTEEM!!!

  Wie zijn de leiders?

  Het opmerkelijke aan deze revolutie is dat er geen leiders zijn. Geen enkele organisatie of politieke partij is de initiator van deze beweging (al wordt dit soms wel geclaimd). Deze revolutie is een echte volksbeweging! Iedereen doet mee vanuit eigen initiatief en elk genomen initiatief ten behoeve van deze beweging wordt toegejuicht. De organisatie van deze revolutie is een voorbeeld voor de nieuwe wereld die wij voor ogen hebben, waarin iedereen naar kunnen zijn steentje bijdraagt en waarbij beslissingen in overeenstemming met elkaar genomen zullen worden. Dat deze methode werkt blijkt wel uit de verschillende initiatieven die tot stand komen en uit de gestage groei van deze revolutie WERELDWIJD!!!

  Met welk doel?

  Er wordt in de media veelal aangegeven dat dit een demonstratie of revolutie is met een gebrek aan een doel. Dat is niet zo. Het doel van deze beweging is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de grote problemen op de wereld en het falen van de twee meest misbruikte ideologieën van de westerse wereld: Namelijk het kapitalisme en democratie. Daarnaast willen wij mensen bewust maken van de macht die zij zelf hebben . Veel te vaak zeggen mensen: “De wereld zit niet goed in elkaar, maar zo is het nu eenmaal.” “Je kan er toch niets aan veranderen.” Tegen de mensen die zo denken willen wij zeggen: WIJ ZIJN DE 99%! ALS WIJ SAMEN BESLUITEN DAT WIJ DE WERELD WILLEN VERANDEREN DAN KUNNEN WIJ DEZE VERANDEREN!!! Vanuit deze bewustwording zal ONZE beweging groeien en terwijl onze aantallen groeien zal een einde van het huidige systeem binnen handbereik liggen. Het uiteindelijke doel van deze REVOLUTIE zal dan ook een geweldloze totale omverwerping van het huidige wereld systeem zijn. Een groot doel? Absoluut! Onmogelijk? NIETS IS ONMOGELIJK!!! Wij zijn het systeem!!!

  Na de revolutie

  En wat gaan wij doen als wij het doel van deze revolutie hebben bereikt? Hoe gaan wij van daaruit verder? Hoe richten wij de wereld hierna verder in? Helaas hebben wij ook niet alle antwoorden. Vanuit de ruïnes van de OUDE WERELD zullen wij SAMEN een NIEUWE WERELD moeten bouwen. Over de manier waarop wij dat moeten gaan doen wordt er op dit moment hevig gediscussieerd dit gebeurd op de bezette pleinen en op diverse internetfora.

  In ieder geval is de consensus dat wij naar een systeem toe willen wat zorgt voor:

  Gelijkwaardigheid op de wereld

  Eerlijke verdeling van welvaart

  Vrije meningsuiting

  Invloed op politiek

  Behoud van natuur

  Focus op duurzaamheid

  Natuurlijk is het beangstigend om de wereld zoals wij die allemaal kennen op te geven en van hieruit een totaal nieuwe en onbekende weg in te slaan. “Wij kennen het monster waarvoor wij willen wegrennen, maar de enige vluchtweg ligt in het donker verborgen…” Wij, de 99%, zijn maar al te graag bereid om deze nieuwe onbekende weg in te slaan. Wij zijn ons ervan bewust dat deze weg niet altijd de makkelijkste zal blijken te zijn, wij zullen ons hoofd moeten breken over vele verschillende vraagstukken en zullen niet altijd direct het juiste antwoord vinden. Toch verkiezen wij deze weg boven de weg die het monster ons inleidt, want deze weg zal resulteren in een diepe afgrond waarvan wij de rand nu al kunnen zien.

  Bent U na het lezen van deze brochure geïnteresseerd geraakt in ONZE beweging? Op verschillende pleinen in Nederlandse steden zijn demonstranten aanwezig en worden er gesprekken gevoerd over de revolutie en verschillende ideeën voor de opbouw van ONZE NIEUWE WERELD.

 2. Uit de NRC van de hand van Steven de Jong geciteerd:
  “‘De demonstranten tikken de machthebbers alleen eventjes op hun schouders, meent Žižek. Zij wijzen erop dat de grond onder hun voeten verdwenen is. Die gewaarwording, het besef dat kapitalisme en democratie uit elkaar groeien, moet nu volgens Žižek het enige agendapunt zijn. Pas als de beweging zich heeft verbreed tot de burgerlijke regionen, breekt de tijd aan om na te denken over wat we wel willen.”‘

  Allemaal goed en wel. Maar pas op. Deze econoom, Director of the Centre for Research on Globalization (CRG), waarschuwt de bezetters: http://tinyurl.com/3l4jpz5 op raek.nl

  En op boublog: http://www.boublog.nl/30/10/2011/bou-is-nog-steeds-bezet/ is hij op video te zien met een uitgebreider verhaal over OTPOR en meer.

Reacties zijn gesloten.