Column: Waarom ik niet kijk naar die onthoofdingsfilmpjes

Natuurlijk wil ik zo’n filmpje helemaal niet zien. Maar tegelijkertijd moet ik bekennen dat het intrigeert: het beeld van zo’n knielende, in gewaad gehulde man. Achter hem een norse, gemaskerde gedaante – het mes al in de hand. Naar het schijnt wordt het slachtoffer niet zelden gedwongen om eerst een verklaring te lezen: over het hoe en waarom, en wat er hierna nog staat te gebeuren. Over een oorlog die de zijne niet is. Iedere dag treffen we wel dergelijke plaatje in de krant: de ‘stills’ uit de nieuwste ‘onthoofdingsvideo’ die nu weer op Youtube is aangetroffen. Een oogopslag is genoeg om te weten hoe het met de ongelukkige gijzelaar is afgelopen – daarvoor hoef je de video inderdaad niet zelf te bekijken. Ik heb nooit begrepen hoe je met zo’n ogenschijnlijk klein mes in godsnaam iemands hoofd afsnijdt. Maar ik stel me zo voor dat het niet met één snelle beweging is gebeurd.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Doorbraak

1 gedachte over “Column: Waarom ik niet kijk naar die onthoofdingsfilmpjes”

  1. Ik wil er niet naar kijken. Ten eerste is het goor en bloederig.
    Ten tweede word ik tijdens het voorlezen al kwaad.
    Iedereen gaat dat verhaal voorlezen. Het maakt niet uit wat de tekst is.
    De Nazi’s deden precies hetzelfde. We gaan je straks doodschieten, maar eerst moet je nog even naakt met z’n drieen op de foto. Natuurlijk deden ze het. Ze wilden nog een paar minuten langer leven.

Reacties zijn gesloten.