Column: Reputatiemanagement

DWI-directeur Niels van Tent: beter op de stormbaan dan op de autoweg

De Dienst Werk en Inkomen (DWI) van de gemeente Amsterdam heeft een nieuw initiatief. Op alle Werkpleinen zijn “complimentkaarten” neergelegd. Bezoekers kunnen de kaart invullen en de DWI een compliment geven. DWI-directeur Niels van Tent twittert dat door middel van de complimentkaarten al veel complimenten zijn gegeven. Verder citeert hij “een klant” die gesteld zou hebben: “Compliment is leuker dan indienen klacht. Daarom is dit een goed initiatief, want klagen is zoveel makkelijker dan complimenteren.” De DWI-managers letten er goed op hoe men de beeldvorming over de eigen dienst kan manipuleren. De complimentkaart lijkt daar deel van uit te maken.

Van Tent is fanatiek hardloper en gaat binnenkort meedoen aan de marathon van Amsterdam. Enige maanden geleden heeft hij de stormbaan aan de Laarderhoogtweg in recordtijd genomen. Met die stormbaan van stichting Herstelling, een Amsterdams werkervaringsproject, worden jonge werklozen getest op hun mentaliteit, vermogen tot samenwerking, talenten en angsten. Minister Henk Kamp is wild enthousiast over deze zogenaamde Top 600-aanpak, een project dat is gericht op “de 600 meest overlastgevende jongeren en hun families”. Dat Kamp zelf in de Top 100 zit van meest overlastgevende oudere bobo’s, kwam tijdens zijn werkbezoek aan Herstelling op 3 september 2012 niet aan de orde. “Mentor” Ruud Hasselbach is verantwoordelijk voor de aanleg van de toestellen van de hindernisbaan, “en hij weet waarover hij het heeft”. Hasselbach is namelijk 14 jaar beroepsofficier geweest en heeft de “arbo-gecertificeerde” stormbaan “naar militair voorbeeld” ingericht. Zo wordt het arbeidsreserveleger gedrild.

Op 5 oktober vond er een overleg plaats van de zogenaamde DWI-raad. Die raad bestaat uit de directie en de managers van de Werkpleinen. De bijeenkomst was een brainstormsessie over “reputatiemanagement”. Van Tent twittert daarover: “Wat een toeval. Gisteren in de DWI-raad, vandaag in @Intermediair: de baas zet de toon. Gedrag manager bepaalt bedrijfscultuur. Inderdaad.” Op de website van Intermediair valt te lezen dat “voorbeeldgedrag van topmanagers een veel grotere invloed heeft dan ze zichzelf kunnen voorstellen”. Daar hopen de managers uiteraard hun voordeel mee te kunnen doen. Over de reputatie van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) is Van Tent overigens minder tevreden. Hij ontving 6 oktober een brief van het bureau dat hij een boete krijgt omdat hij 123 km per uur reed op de A2. Van Tent twittert: “Belachelijk”. Ik ben benieuwd wat voor andere nieuwe initiatieven we kunnen verwachten op het gebied van reputatiemanagement.

Piet van der Lende

Dit stuk is eerder verschenen op Doorbraak.eu

1 gedachte over “Column: Reputatiemanagement”

  1. Waar dit stuk nou precies over gaat is me niet duidelijk, maar de top 100 overlastgevende oudere bobo’s lijkt mij een uitgelezen taak voor Krapuul! Hans Wiegel voorop me dunkt, maar er zijn er veel meer.

Reacties zijn gesloten.