CIDI keert zich tegen herdenking Kristallnacht, omdat niet alle deelnemers kosjer zouden zijn

Bijgaand artikel werd overgenomen met toestemming van de auteur, Abu Pessoptimist, en verscheen eerder op zijn eigen site.


Sinds 1992 organiseert Nederland Bekent Kleur een herdenking van de Kristallnacht. De herdenking in Amsterdam sluit aan bij activiteiten elders in ons land en in 40 Europese landen.In 2009 waren de sprekers op de herdenking:

– Freek Ossel (Wethouder Gemeente Amsterdam),
– Awraham Soetendorp (rabbijn, zie foto)
– Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International Nederland)
– Yassin el Forkani (Jongeren-Imam in Amsterdam)
Bekijk hier het (foto)verslag van vorig jaar.

Een jaar eerder waren de sprekers Ed van Thijn en Mohammed Rabbae.

Ook dit jaar wil Nederland Bekent Kleur de traditie handhaven (sprekers en wie muzikaal meewerkt wordt nog bekendgemaakt), maar intussen probeert het CIDI, dat langzamerhand een soort splijtzwamfunctie in Joods- en politiek Nederland aan het vervullen is, roet in het eten te gooien. Lees de volgende regels, geplukt van het de CIDI-website:

Het Centraal Joods Overleg, CJO (lees: de grote man achter het CJO, Ronny Naftaniel, AP) heeft met zorg kennis genomen van het voornemen van de organisatie Nederland Bekent Kleur om op 9 november in Amsterdam weer een Kristallnachtherdenking te organiseren. In 1938 werden op de nacht van 9 op 10 november in Duitsland 267 synagogen in brand gestoken en 7500 bedrijven van Joden vernield. 92 Joden werden vermoord. Het was een massale uiting van antisemitisme. Hoewel het CJO het van groot belang acht dat dit moment herdacht wordt, kan het CJO zich niet herkennen in de wijze waarop dit momenteel in Amsterdam gebeurt. De bijeenkomst in Amsterdam is in hoge mate gepolitiseerd. Zo achten wij een aankondiging van de bijeenkomst op de websverwerpelijk. Naast de aankondiging staat affiche afgebeeld waarop wordt opgeroepen Israel te boycotten. Israel wordt gelijk gesteld aan apartheid. Deze politisering heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden.

Hoe nu?? Het CJO/CIDI heeft met zorg kennis genomen van het voornemen van de organisatie Nederland bekent Kleur om een herdenking te organiseren en constateert dat deze in hoge mate is gepolitiseerd?? En dat omdat de aankondiging (ook) op de website staat van de Internationale Socialisten, terwijl daarnaast een affiche is afgebeeld waarop wordt opgeroepen Israel te boycotten?

Tsjesses..! Blijkbaar moet nu dus Nederland Bekent Kleur ervoor zorgen dat hun aankondigingen voor een  herdenking van een gebeurtenis die de inleiding vormde tot één van de ergste racistische misdaden uit de recente geschiedenis uitsluitend wordt aangekondigd op websites en andere plaatsen die vooraf door het CIDI en aanverwanten kosjer verklaard zijn.  Ik heb wel eens gehoord dat de Weimar republiek in elkaar stortte omdat links en de burgerlijke partijen te verdeeld waren om zich aaneen te sluiten om het oprukken van fascistisch rechts te keren. Blijkbaar heeft het CIDI/CJO niet veel van deze geschiedenis geleerd. Wat mij betreft: als ik me niet vergis was het recent het CIDI dat ervoor pleitte dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een delegatie van Israelische gemeenten zou ontvangen, waaronder zich ook vertegenwoordigers bevonden van de illegale nederzettingen op de Westoever die zijn gebouwd op van de Palestijnen gestolen land. Ook meen ik me te herinneren dat een medewerker van het CIDI  op de PVV-kandidatenlijst terecht kwam voor de Tweede Kamerverkiezingen (hij is inmiddels verkozen) zonder  dat het CIDI bezwaar maakte, terwijl de PVV niet alleen moslims discrimineert maar bovendien wat Israel betreft op de lijn zit van hard, zo niet fascistisch rechts in dat land en voorstaat om alle Arabieren eruit te donderen.
Niettemin zou ik als het CIDI – dat er dus geen problemen mee heeft om racistische standpunten van zijn medewerkers te gedogen –  een Kristallnachtherdenking organiseert, erheen gaan. Omdat ik het belangrijk vind dat de Kristallnacht wordt herdacht en dat er door wie dan ook over wordt gepraat en gediscussieerd. Blijkbaar ziet het CIDI/CJO dat anders. Ik moet zeggen: daar wordt ik iebel van. Iebel in de oorspronkelijke, jiddische, betekenis van misselijk, ziek. Aaagghh.

PS. Het wordt langzamerhand steeds duidelijker waar sommigen mee bezig zijn in Nederland. In Elsevier stond vandaag een  verhelderend stukje onder de kop ‘Geen Hamas-vrienden op herdenking Kristallnacht’. Daarin las ik de volgende zinnen over eerdere Kristallnachtherdenkingen:
‘De bijeenkomst liep voorgaande keren uit op een beschamende vertoning. Leden uit Danens entourage (Danen is de voorzitter van NL Bekent Kleur, AP), die bekend staan om hun sympathie voor anti-Joodse terreurbewegingen als Hamas en Hezbollah, voerden er het woord en vergeleken de Holocaust met de ‘onderdrukking’ van moslims. Een aantal Joodse aanwezigen besloot om de bijeenkomst in het vervolg te mijden.’
Ik vroeg me natuurlijk meteen af wie van de mensen uit Danen’s entourage kon zijn bedoeld. Nazarski van Amnesty? Soetendorp? Van Thijn? Rabbae? Danen zelf? Nou nee, de link in het stukje blijkt te verwijzen naar een giftig cursiefje van de begaafde auteur Leon de Winter, orakel van rechts,  over … Gretta Duisenberg.  Ik weet niet of zij tot de entourage van Danen behoort (in dat geval heb ik dan iets gemist) maar als spreker bij een Kristallnachtherdenking  heb ik haar nog niet gehoord. De auteur van dit missselijkmakende stukje wanjournalistiek heet Wierd Duk. Ik heb besloten hem in het vervolg te mijden. Maar intussen blijkt – op Twitter – wel dat het CIDI/CJO succes heeft met zijn anti-NBK-actie.  Rechts tot uiterst rechts is dolblij. Enge types als Carel Brendel, PVV-aanhangers en de gestaalde pro-Israel-kaders likken hun vingers erbij af. Hulde voor het CIDI derhalve, dat weer zo goed weet in te spelen op het huidige politieke klimaat, op de Zeitgeist. Er is, zou je zeggen, ongeveer geen betere manier om de herinnering aan de jaren ’30 in Duitsland levend te houden dan het naspelen van de acties van de scheurmakers die Weimar naar de bliksem hielpen.

PS 2
Het ziet er naar uit dat het CIDI er wel in zal slagen de herdenking naar de bliksem te helpen. Van tenminste twee mensen weet ik intussen dat ze niet als spreker (of in het andere geval musicus) willen optreden. Van de een weet ik zeker dat het is ‘om hier niet in betrokken te raken’. Van de ander (die via mij was gevraagd) heb ik op zijn minst een vermoeden. Of het dit jaar nog wat wordt is onzeker. Maar dat het volgend jaar dankzij het CIDI van een gebeurtenis die aandacht geeft aan universele mensenrechten, getransformeerd zal zijn in een pro-Israel betoging waar ook de Wilders aanhang zich bij thuis zal voelen, lijkt me meer dan waarschijnlijk.
Omdat mensen er niet in betrokken willen raken. Op die manier raken we er dus in allemaal in betrokken. Want als we ons niet verzetten, wordt een gebeurtenis die openstond voor iedereen die de herdenking van dit soort zaken nodig vond in het kader van de waakzaamheid voor de mensenrechten, binnen de kortste keren  veranderd in een bijeenkomst waar kritisch denkende en linkse mensen niets meer te zoeken hebben.

Je kan natuurlijk denken dat het maar een herdenking is. Dat kan. Maar ik vind het een heel verontrustend teken aan de wand.

6 gedachten over “CIDI keert zich tegen herdenking Kristallnacht, omdat niet alle deelnemers kosjer zouden zijn”

 1. Het is aan de Joodse gemeenschappen hoe zij de herdenking van de Kristallnacht willen vormgeven. Hetzelfde geldt voor andere etnische groepen en culturen die pijnlijke zaken uit hun verleden willen herdenken.

  Als de Creoolse gemeenschap het slavernij verleden wenst te herdenken dan is het ook niet meer dan logisch dat mensen uit die gemeenschap zelf die herdenking willen organiseren. Het is vanzelfsprekend dat zij zelf willen kunnen aangeven of ze willen dat buitenstaanders over andere politieke kwesties beginnen of niet.

  Zelf vind ik het vrij logisch dat men dat over het algemeen niet zal willen. Het is niet voor niets een herdenking van een specifieke gebeurtenis.

  Nederland Bekent Kleur en vrienden haalde er andere zaken bij. Ik kan snappen dat vele leden van de Joodse gemeenschappen liever de Palestijnse kwestie buiten deze herdenking houden.
  Nederland Bekent Kleur en vrienden kunnen dat toch ook gewoon op een ander moment aankaarten?

  Dat betekent niet per definitie dat je het eens bent met Israelische regering, diens beleid of wat er in het verleden de Palestijnen aan onrecht is aangedaan.

 2. Gewist ivm met Regels!

  -Edit- Dit is het forum er niet voor voor het comment dat je net plaatste.

 3. Ik bedoel te zeggen dat het nét zo belachelijk zou zijn als bij dodenherdenking 4 mei op Dam slechts blanke autochtone Nederlanders die Bruin I steunen welkom zouden zijn. Sorry, pen was wat te scherp. 🙂

 4. Vanwege hun steun aan de Bruine initatieven en het deelnemen van een hunner aan de Fascistische PVV fractie dient het CIDI/CJO geweigerd te worden bij de Februariestakingsherdenking….

 5. Ach laat ze toch, als ze hun eigen herdenking willen bezoedelen dan doen ze dat maar. Is het over een paar jaar niks meer waard. Wij als socialisten kunnen ook onze eigen herdenking doen, voor al die socialisten die afgemaakt zijn door de NAZI’s en hoe iemand als Bosma ons maar pijnlijk blijft vergelijken met de NAZI’s. De Socialisten waren een van de eerste “Gasten” van de concentratie kampen, en vaak haalden ze deze niet eens omdat ze aan de straatlantaarns al werden opgehangen. Kunnen we ook eens zielig gaan doen. Ja sorry hoor, maar als ze het zo willen spelen mag het CIDI en CJO van mij in de stront zakken. Ben ik heel koppig in.

 6. De nihilisten maken alles het liefst kapot en de mens verdwijnt. Straks ook nog vier en vijf mei. Hitler was immers socialist. Het gaat gvd om mensen en niet om politiek. Het is echt tragisch dat WIJ met z’n allen het niet meer eens kunnen zijn over wat menselijkheid is. Dat krijg je als je helemaal nergens meer in gelooft.

Reacties zijn gesloten.