Christiania vrijstaat voor 20 miljoen euro

De 800 bewoners van het stadsdeel Christiania in Kopenhagen hebben zaterdag hun
Vrijstaat gekocht voor 20 miljoen euro. Christiania werd veertig jaar geleden gekraakt. Met de aankoop komt er een definitief einde aan een juridische controverse met de Deense staat over de legaliteit van de bezetting.

In februari dit jaar zag de toekomst voor Christiania er nog somber uit. Het Deense Hooggerechtshof constateerde toen in een door de bewoners aangespannen proces dat de decennia durende ‘autonomie’ geen invloed had op het eigendomsrecht van de Deense staat. Wanneer de bewoners voor 2 mei niet akkoord zouden gaan met een voorgelegd compromis, dan zou de staat van zijn rechten gebruik maken. Daarmee dreigden ontruimingen, afbraak van gebouwen en verkoop van de (peperdure) grond.

Christiania werd gesticht in 1970, toen een groep hippies in het Kopenhaagse stadsdeel Christianshavn de verlaten militaire kazerne Bådsmandsstrædes Kaserne kraakte. In het begin probeerde de Deense regering de krakers te verwijderen, maar vanaf het einde van de jaren zeventig werd Christiania als een “sociaal experiment” min of meer getolereerd.

Nu kan de geschiedenis van Christiania worden voortgezet Jaarlijks bezoeken zo’n 500.000 mensen het stadsdeel. Er zijn veel restaurants en cafés te vinden. Christiania heeft ook een slechte naam gekregen door het vele drugsgebruik. De bekendste ‘straat’ in Christiania is Pusher Street waar tot 2004 vrijelijk in softdrugs werd gehandeld. De meeste inwoners doen precies waar ze zin in hebben. Een bezoek is altijd een verrassing.

3 gedachten over “Christiania vrijstaat voor 20 miljoen euro”

  1. Mooi. Jammer dat het hier niet kan. Hier hebben ze Ruigoord om zeep geholpen.

  2. Ik ben er een keer geweest.
    Wat een verademing in vergelijking met die bruinhemdenstad Kopenhagen.

  3. Zo zie je maar, voor geld is alles te koop. Nu wachten op een vijandelijke inval en overname, nu ze het geld binnen hebben.

Reacties zijn gesloten.