Chili con carne (vele variaties mogelijk)

Om deze heuglijke dag nog meer luister bij te zetten dan nog maar een recept met bruine bonen. Ook dit is niet Nederlands van oorsprong, maar wil de traditie van over de grens kijken even voortzetten.

Chili con carne is spaans voor chilipeper met vlees en is een stoofpot van vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Bijna altijd worden er bruine bonen, kidneybeans, zwarte bonen of andersoortige bonen aan toegevoegd. ook hier geldt weer: maak het zoals je het zelf het lekkerst vindt.

Het gerecht stamt van oorsprong uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover bekend werd Chili voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas.
In Texas worden ook Chili contests gehouden, natuurlijk gaat het hier niet alleen om de lekkerste Chili maar ook (of vooral) om de heetste!

Ondanks dat het ‘con carne’, is ‘met vlees’ heet, is het ook goed vegetarisch te maken, dan is het ‘sin carne’.

Ingrediënten voor 4 personen
2 grote uien
1 groene paprika (als je die te bitter vindt, neem dan voor de kleurvariatie een gele)
1 rode paprika
1 rode Spaanse peper
3 eetlepels olie
400 gr rundergehakt (of vleesvervanger)
knoflook – naar behoefte
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel bruine basterdsuiker (indien gewenst)
1 (vlees)bouillontablet
1 pak gezeefde tomaten
2 potten bruine bonen
zout, peper
tabasco
Kan eventueel aangevuld worden met mais uit blik, spekblokjes of voor kinderen met fruit – ananas, perzik of mango – om het zoeter te maken (let dan ook dat je het niet te heet maakt).

Knoflook en uien pellen en snipperen. Paprika’s wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Spaanse peper wassen, zaadjes verwijderen en in kleine stukjes snijden (pas op zaadjes zijn erg heet, eentje laten zitten geeft veel feest).

In grote braadpan, wok of hapjespan olie verhitten. Gehakt al omscheppend rul bakken. Knoflook, ui, paprika en Spaanse peper door gehakt scheppen en even zachtjes meebakken. Chilipoeder, cayennepepr en eventueel basterdsuiker door gehakt scheppen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Gezeefde tomaten en bonen met vocht door gehakt scheppen.
Al omscheppende aan de kook brengen en op zacht vuur ca. 20 minuten zachtjes laten sudderen, wel af en toe roeren anders kan het aankoeken. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels Tabasco of Worcestersaus.

Kan met rijst, stokbrood of tortillachips geserveerd worden. Op zich is het al een maaltijd, maar natuurlijk kan er altijd een salade bij voor de frisse knapperigheid. Ook kun je er guacamole of zure room bij geven.

10 gedachten over “Chili con carne (vele variaties mogelijk)”

  1. en nee je kunt het niet maken zonder vlees dat is flauwekul .
    vegetariërs moeten maar accepteren dat ze niet mee draaien in de culinaire wereld.

    als je dan toch iets wil met dit gerecht als vegetariër dan het volgende recept

    Zwarte Bonen (die zijn echt mexicaans ze eten die rotzooi die wij door de chili pleuren niet)
    Ui
    Blikje tomatenpur
    half blikje kikkererwten
    blokje kruidenboeljon
    gesneden tomaat
    knoflook naar smaak
    blikje jalapeñopepers . vers kan natuurlijk ook.

    geroerbakt ei met kruidenboeljon
    Oaxaca kaas kun je niet aan komen wat er het meest op lijkt zijn die rare cheese strings .
    theelepel cacao
    blikje paprikapuree
    en wat je ook doet geen mais er door
    thee- of eetlepel harissa
    mag zure room overheen maar mag beslist niet meekoken beste is het los te serveren

  2. het komt het meest in de buurt
    kunt het beste een witte harde kaas nemen . desnoods een schapenkaas

  3. Chili con queso (lijkenspul vervangen door kaas) is een zeer eenvoudige variant en wel zo smakelijk. Vaak geserveerd als vulling van tortillas mexicanas.
    Vervang het lijk door gemalen kaas (laat toe te voegen, eventueel aan tafel).

    Ik hecht er waarde aan nogmaals te beklemtonen dit en andere bonenrecepten niet voor te zetten als je een Belangrijk Persoon Met WIe Het Wat Moet Worden voor het eerst te eten krijgt 😆

  4. ik persoonlijk zie dus het gebruik van chilibonen als barbaars en niet mexicaans

    de appie verkoopt tegenwoordig zwarte bonen uit blik
    dat is wat mexicanen eten

    de mexicaanse keuken in nederland lijkt ook in de verste verte niet op wat ze daar eten
    zelf mexicaanse restaurants zijn eerder tex-mex dan mexicaans

    en in dat land weten ze wat lekker is

Reacties zijn gesloten.