Chemische oorlog op de Griekse straten

Het moet misschien nog maar eens gezegd worden.
Griekenland is zwaar getroffen door gecombineerd Italiaans-Bulgaars-Duitse bezetting tussen 1941 en 1945. De joodse gemeenschap die hier al lang voor het begin van de gangbare jaartelling woonde en die is aangevuld met vluchtelingen uit Spanje na de “christelijke” overwinning daar in 1492 is grotendeels uitgeroeid door de bezetters.

De Grieken hebben zich verzet. Het land is geschikt voor guerrilla en die werd dan ook gevoerd. Het stoutste staaltje, symbool van nationaal verzet, was het weghalen van de hakenkruisvlag van de Akropolis in Athene.

Bevrijding zat er niet in voor Griekenland. Het gewapend verzet was links, en het Britse leger dat de capitulatie van de bezetters heeft aangenomen heeft een regime van collaborateurs geïnstalleerd (dat het actief hielp, zie foto). Het verzet bleef in verzet, deze zogenaamde Griekse burgeroorlog heeft geduurd tot 1949. De communistische partij was sterk vertegenwoordigd in het verzet en heeft de dolkstoot van Stalin mogen ondergaan, die niet wilde dat Griekenland uit de “westerse” invloedssfeer zou vallen.

Nationale symbolen zoals de Griekse vlag die volop meegedragen wordt bij demonstraties betekenen niet wat men er in eerste instantie van zal denken (maar het kan ook een teken van rechtsgezindheid zijn, om de verwarring te vergroten). In de eerste plaats is het een uiting van verzet tegen een door Duitsland gedomineerd “Europa” dat opnieuw tot bezetting wil overgaan. De Duitsers zijn er met de goudvoorraden van de nationale bank vandoorgegaan en hebben deze nooit teruggegeven, zoals er ook geen sprake van herstelbetalingen voor de bezetting is geweest.
Met Turkije is Griekenland de eer beschoren geweest een staatsgreep door het NAVO-leger mee te maken en ruim zeven jaar militaire dictatuur te beleven. Het regime bezweek toen het de confrontatie met Turkije wilde aangaan over Cyprus en niet eens de echte taak van een leger kon vervullen (net als in Argentinië bij de Falklandoorlog). Bezetting, “burgeroorlog”, dictatuur, haat tegen het Deutschtum – het zit diep en het is niet vergeten in een nationale Alzheimer.

En dan is er de stemmingmakerij, de dagelijkse prietpraat over pensionering op je vijftigste, over “de corrupte Grieken” zoals de geachte afgevaardigde Wilders graag twittert. Totale uitverkoop van “de nationale activa” zoals steeds geëist wordt door IMF en EU zal Griekenland tot de status van “binnenlandse” kolonie in Europa degraderen, het reetveterstrand van Henk en Ingrid die over de luie inlanders klagen.

Terwijl ik dit tik is het “chemische oorlog” in Athene. Twitterende opstandelingen vermoeden dat de politie uit is op doden op straat om de schrik er in te jagen.

Dat een door racisme ondersteund zogenaamd neoliberalisme tot dergelijke taferelen leidt – maar misschien was ik een gelovige in Vooruitgang en was dit geloof nooit gewettigd.

18 gedachten over “Chemische oorlog op de Griekse straten”

 1. Goed stuk, werpt, in tegenstelling tot MSM, een heel ander licht op de huidige onvrede van het gewone Griekse volk, dat al sinds de oorlog de dupe is van US-gedicteerd imperialisme. Waarom Griekenland? Waarom steunde US uitbundig de junta `67 tot `74, met bijgebehorend martelschrikbewind?

  Geopolitieke belangen, zo lijkt het: Turken en Grieken zijn op slinkse wijze tegen elkaar uitgespeeld door de Amerikaans-Angelsaxische agressor die bang was als de neten voor communistische omwenteling in Griekenland. Het Griekse deel van Cyprus moest uiteraard behouden blijven als strategische US voorpost van Israël, (Cypriotisch Nicosia ligt relatief dicht bij Tel Aviv) daar zal wel flink over gelobbied zijn al die jaren, over de hoofden van de gewone Griekse burger heen.

 2. @1
  ik vermoed dat de Griekenhaat van Wilders ook iets te maken heeft met de traditioneel goede betrekkingen van Griekenland met de Arabische wereld.
  De meeste christenen in de Arabische wereld zijn Grieks-orthodox (Roem-ortodoks in het Arabisch). Eigenlijk zou Oosters-orthodox een juistere aanduiding zijn. Maar goed, het verklaart de goede betrekkingen.

 3. Ik hoop met iedere vezel dat de Grieken ‘nee’ zeggen tegen de Europese leningen en dat daarmee de afbraak van de Europese superstaat kan worden ingezet. Maar ik ben bang dat de Grieken het hoofd in de schoot zullen leggen en de lening zullen krijgen. Ik ben er van overtuigd dat de wal het schip zal keren en dat de Grieken nooit de lening kunnen afbetalen en dat op termijn Griekenland failliet zal gaan. Dit is uitstel van executie en daarmee ook uitstel van een echte oplossing.

 4. Het is zorgelijk dat veel media nu de economische bril hanteren en de Jager zelf spreekt van goed nieuws uit Griekenland. Een politieke elite in Griekenland heeft er in Europa en in het eigen land een potje van gemaakt en de keuze in het Griekse parlement vandaag was er één tussen financiële zelfmoord op korte of op lange termijn.

  Ik vrees dat de weerstand van de gewone griek ten opzichte van zijn eigen politieke elite alsnog zand in de politiek-economische raderen strooit, tenzij we snel genoeg erbij zijn om het griekse volk (en niet de corrupte politieke elite) de helpende hand te bieden.

  Zie ook: http://verbazingovernederland.blogspot.com/2011/06/achter-de-griekse-financiele-crisis.html

 5. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  ik vermoed dat de Griekenhaat van Wilders ook iets te maken heeft met de traditioneel goede betrekkingen van Griekenland met de Arabische wereld.

  Dat zou heel goed kunnen. Grieks eten is eigenlijk hetzelfde als Turks, en Griekse folkloristische muziek moet de Lijder een gruwel in Zijn oren zijn want lijkt, qua toonladder, sprekend op Turks-Arabische muziek. Bouzouki en Sasz verschillen niet zoveel, daarom heb ik zelf een Bousasz gebouwd, als kruisbestuiving. 😆
  Klinkt als 2-culturenmix.

 6. onduidelijk stuk nolly

  hoezo chemische oorlog dan?

  [Terwijl ik dit tik is het “chemische oorlog” in Athene. Twitterende opstandelingen vermoeden dat de politie uit is op doden op straat om de schrik er in te jagen.]

 7. maar ik kwam hier eigelijk via google (knap gedaan jongens) omdat iemand een bewering deed dat het leger in griekenland dreigde met een staatsgreep

  alleen ik google me suf en ik kan geen bron vinden

  weet jij daar iets van ?

 8. ah ja gelezen

  beetje vaag is het inderdaad

  het zijn dus vooralsnog geruchten

 9. Joke Mizée Schreef:

  @Arnold: Waarom wilde Stalin niet dat Griekenland uit de “westerse” invloedssfeer zou vallen?

  Goeie vraag, vroeg ik me ook al af.

 10. @15
  Om dezelfde reden waarom de Republikeinen in Spanje niet mochten winnen in Spanje ’36-’39. Het werd geopolitiek niet in het belang van de USSR geacht. Zoals in Spanje de anarchisten en trotskisten het haasje waren hielden de Moskou-communisten zich op een gegeven ogenblik in Griekenland meer bezig met het azen op zogenaamde titoïsten dan op de vijand rechts.

 11. @#17: Ah, bedankt. De andere kant van het verhaal kende ik al wel (ik had een pro-communistische geschiedenisleraar), maar het wordt inderdaad (te) zelden verteld.

  Hier is trouwens nog een link naar een artikel over de sociale strijd die nu een paar jaar aan de gang is: http://www.anarchistischegroepnijmegen.nl/2009/01/deze-nachten-zijn-voor-alexis/. Ik kende in diezelfde periode een aantal Griekse studenten die in Leiden stude(e)r(d)en en open assemblees hielden. Ze waren verbaasd dat wij het soort activistische structuren die zij met de paplepel ingegoten hebben gekregen, amper kennen – dat er zelfs amper discussie plaatsvindt. Zo mogelijk nog verbaasder waren ze over hoe onze befaamde tolerantie er in het echt uitziet. Zelf waren ze zich er zeer bewust van dat Griekenland al jaren te boek staat als het meest xenofobe land van Europa, maar wij lijken ze te hebben ingehaald.

Reacties zijn gesloten.