CDA wil EU-Begrotingsautoriteit

Zou Rutte hier nou echt niets van geweten hebben?

Premier Mark Rutte (VVD) is niet vooraf gekend in het voorstel dat door zowel CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager als fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma publiek werd gemaakt.

Dat stelt NRC Handelsblad over het pleidooi van CDA-bewindslieden en -Tweede Kamerfractie voor een Brussels Begrotingsinstituut met macht en autoriteit. Daarmee moet de crisis blijvend het hoofd kunnen worden geboden

Oppositiepartij D66 “verwelkomde” het CDA direct “bij de club van verstandige partijen” en kondigde aan een motie in te dienen om de oprichting van zo’n Begrotingsautoriteit te stimuleren als het kabinet het CDA-voorstel niet omarmt. Volgens D66 moet het CDA daarbij wel toegeven dat het overdragen van soevereiniteit aan Brussel een onvermijdelijk gevolg is.

Het lijkt er in ieder geval wel op dat het CDA hiermee voor het eerst duidelijk afstand neemt van de anti-Europese houding van de PVV. Volgens VVD-financieel woordvoerder Helma Neppérus gaat het CDA te snel, eerst moeten de financiële spelregels tussen landen vastgelegd worden.

4 gedachten over “CDA wil EU-Begrotingsautoriteit”

  1. “CDA wil EU-Begrotingsautoriteit”

    Volgens mij zijn het Sarkozy en Merkel die dat eerst hebben aangegeven, maar het schijnt op dit moment de enige verstandige optie te zijn.

  2. Als Duitsland het wil is het een goede beslissing. Ik heb al eens eerder gezegd, Duitsland volgen op het gebied van Economie is helemaal geen slechte beslissing en hadden we dat maar meer gedaan. Dan hadden we in Nederland nog veel meer productie gehad dan dat we nu hadden.

  3. kreeg Jan Kees laatst niet het verwijt van een econoom “die er voor heeft doorgeleerd” dat hij een (flinke) buikspreekpop van Angela is?

  4. Wat Merkel en Sarkozy willen houdt ook in dat het per land bij (grond)wet geregeld wordt, de zgn. Gulden Regel. PVV-ers zal dat wel aanspreken, want die denken vast dat de gulden terugkomt. (Er lag trouwens al eens zo’n wetsvoorstel tttv Wouter Bos, maar dat is ergens blijven hangen.)

Reacties zijn gesloten.