CDA steunt Europese Castro of Chávez

Viktor Orbán, de premier die van Hongarije een politiestaat wil maken, kreeg woensdag in het Europees Parlement steun van de fractie van de Europese Volkspartij (EVP), waartoe het CDA behoort. Die EVP meende bij monde van haar fractieleider Joseph Daul dat Orbán goed werk verrichtte, omdat hij een stalinistische grondwet zou vervangen.

Op dat standpunt werd hij fel aangevallen door Daniel Cohn-Bendit van de fractie van de Groenen en ‘zwervers’ (Groenen/EVA), die riposteerde dat in dat geval de EU een land had laten toetreden met sterk stalinistische trekken, wat natuurlijk complete onzin is. Cohn-Bendit stelde verder dat Orbán de weg op gaat van een Castro in Cuba of Chávez in Venezuela naar een totalitair regime; een van de bestaansredenen van de EU is om daar tegen te strijden.

Ook de fractie waar de VVD lid van is, die van de liberalen en democraten (ALDE), bekritiseerde in de persoon van haar fractieleider Guy Verhofstadt Orbán hevig.

Steun kreeg Orbán verder nog van de fractie van het Europa van Vrijheid en Democratie (EVD), waartoe de Nederlandse SGP behoort. Bekenden in die groep zijn verder Nigel Farage van de Britse UKIP en Timo Soinio van de Ware Finnen.

De PVV steunt Orbán ook, maar dat kwartet functioneert in het EP als een groepje eenzame tegenpartijleden, nergens bij aangesloten.

Samenvattend krijgt Orbán steun van CDA, SGP en PVV, naar de Nederlandse situatie vertaald.

Bron

11 gedachten over “CDA steunt Europese Castro of Chávez”

 1. indien een aanhanger van CDA/SGP/PVV een strafbaar feit pleegt ligt deportatie naar Hongarije voor de hand

 2. Tja.. een Mensenleven meer of minder heeft de kerk nog nooit zijn handje voor omgedraaid. Deze super Grefo wetten staan ze wel aan namelijk :).

 3. Leuk dat de PVV een voorstel steunt van mensen waarvan in Hongarije de meeste Joodse families bang voor zijn :).

 4. PS: Dat is natuurlijk niet leuk, maar ik zal het maar eventjes melden voor de mensen die denken dat ik serieus was :).

 5. ” Samenvattend krijgt Orbán steun van CDA, SGP en PVV, naar de Nederlandse situatie vertaald.”

  Die gasten weten niet meer waar ze mee bezig zijn.
  Ze bewijzen hiermee dart ze geen enkel benul hebben van democratie, eerder de pest aan.

  Hongarije is terug naar het totalitaire regime.
  Andere Oost-Europese landen zouden straks sancties er tegen moeten vragen.

  Dan kunne onze bruine gasten weer erover gaan huilen.

 6. Theo Gerris Schreef:

  Sjaak Scheele
  Is het ook daadwerkelijk zo.
  Ik ben aan het twijfelen gebracht door een reactie op een collum van Rene Tissen.
  Lees eens de reactie van professor Knot van 17.02
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/Koppige-kwestie.xml

  Wat is daadwerkelijk zo?

  Professor Knot (alleen al de naamgeving is heel herkenbaar, denk aan prof. dr. mr. ing. de Mos) spuit gezellig populistische frases. In Hongarije is het niet echt werkelijk zo.

  Een aardige impressie vanuit buurland Tsjechië: Het failliet van Orbáns revolutie

 7. Voor zover ik de situatie in Hongarije begrepen heb, is Orban een mega populist die zijn verkiezingsoverwinning met zijn Fidesz partij in 2010 vooral te danken heeft aan nationalistisch gebral (Hongaren in Roemenie en elders een Hongaars paspoort, zigeuners onder de knoet, want die zouden alleen maar jatten, etc.) en aan het feit dat er in 2010 vooral tégen de toenmalige regering is gestemd, omdat die corrupt zou zijn geweest en teveel bezuinigde. In tegenstelling tot Cohn-Bendit zou ik Orban dan ook niet als een Chavez willen bestempelen (populistisch links, strevend naar een hogere welvaart van zijn volk, of hij dat bereikt is een tweede), maar eerder als een Wilders/Berlusconi (populistisch rechts, zogenaamd strevend naar meer veiligheid, wat dus resulteert in een politiestaat). De val van Orban binnenkort zou een mooie voorbode zijn van de val van alle rechtspopuliosten in Europa.

 8. 9
  Sjaak Scheele

  Ik bedoel ermee dat als Orban hetzelfde kunstje als Argentinie wil uithalen, dit wel eens de verklaring zou kunnen zijn.
  Hongarije is gewoon failliet, en het scenario Argentinie is zonder het IMF verwezenlijkt.
  Daarom mijn twijfel.

Reacties zijn gesloten.